Ga naar hoofdinhoud

Hengsten in de sport is een verdienste

Rosan Wilts

Op 26 november is de ledenvergadering van de Vereniging van Tuigpaardrijders Nederland (VTN). Het moment voor de rijders om alle zaken waarover afgelopen concoursseizoen langs de ring en bij de vrachtwagen gediscussieerd werd op tafel te leggen. Wat mij dit jaar het meest opviel, was dat een aantal rijders zich tegen het uitbrengen van goedgekeurde hengsten in de reguliere sport keerde. De tuigpaardrijders kunnen starten op nationaal niveau en in de VTN regio’s noord, midden, west en zuid. De discussie draait vooral om de hengsten die in de regio starten.

De hengsten zouden niet thuishoren tussen paarden die door niet-professionele rijders worden uitgebracht. In principe starten professionele rijders nationaal, al wordt die verdeling niet strikt gehanteerd. Er lopen trouwens al jaren hengsten in de regio’s mee, in het noorden was dit het minst gebruikelijk. Voor die regio ligt deze discussie ook iets genuanceerder, want voor hen geldt dat hun rubrieken over het algemeen voldoende bezet zijn en dat er in het noorden veel nationale concoursen worden gehouden.

Een argument voor het weren van hengsten is dat ze door hun deelname aan de hengstenkeuring en het verrichtingsonderzoek meer training hebben gehad dan normale concourspaarden. Blijkbaar is de dekdienst die hengsten moeten verrichten niet relevant. De rijders die hengsten rijden, zouden te professioneel zijn ten opzichte van de andere rijders die tuigpaarden voor de hobby uitbrengen. Dan vraag ik mij af of dat argument ook geldt als deze rijders met niet bij het KWPN goedgekeurde hengsten, ruinen of merries rijden. En heeft het weren van hengsten ook consequenties voor de collega’s van de Vereniging van Hackneyrijders Nederland en Vereniging het Friese Tuigpaard? Goedgekeurde hengsten zouden in de wedstrijd bevooroordeeld worden door juryleden. Als dat zo zou zijn, dan moeten juryleden daarop worden aangesproken en dan is het weghalen van hengsten in de sport toch niet de oplossing?

Verder is geopperd om op nationale concoursen aparte rubrieken voor goedgekeurde hengsten uit te schrijven. Dat zou kunnen, maar hebben de organisaties in deze tijden geld over voor een extra rubriek of vervalt dan een andere rubriek? Is het fair om jonge hengsten alleen maar te laten lopen tegen hengsten die al in de grote limiet of ereklasse starten? Naast KWPN-hengsten lopen er in de sport ook niet-KWPN goedgekeurde hengsten, aangewezen hengsten en hengsten die door het KWPN op wacht zijn gezet mee. Worden deze hengsten ook geweerd?

In het fokdoel van het KWPN staat het streven verwoord naar een paard dat op het hoogste niveau kan presteren. De fokkers konden afgelopen seizoen ruim een derde van de in Nederland gestationeerde dekhengsten tussen hun leeftijdsgenoten aan het werk zien. Dat lijkt mij een verdienste en niet iets dat afgestraft moet worden. Deze discussie is dan ook zeker geen beloning voor de investeringen van de eigenaren die rijders inhuren om de hengsten te trainen. Het lijkt alsof de strijd die sportief gezien in de baan gehouden zou moeten worden, zich verplaatst naar de vergadertafel om zo de concurrentie voortijdig te verminderen.

Het getuigt bovendien van weinig respect voor concoursgevende organisaties om paarden te willen weren, zeker als het gaat om publiekstrekkers die goedgekeurde hengsten nu eenmaal zijn. Daar komt bij dat er rubrieken zijn die matig worden bezet. Om de concoursorganiserende verenigingen en het publiek meer waar voor hun geld te bieden, zou het zorgen voor meer deelname topprioriteit moeten zijn van de rijders en de VTN.

Rosan Wilts, verslaggever tuigpaarden
Deze column verscheen vrijdag 23 november 2012 in De Paardenkrant.

Eén reactie op “Hengsten in de sport is een verdienste

  • Geert Bouius

    Natuurlijk moeten goedgekeurde hengsten in de reguliere tuigpaarden sport uitgebracht worden. Of was het alleen maar om de fokkers van de relatief kleine tuigpaardenpopulatie een beter inzicht te geven in de keuze van de juiste hengst voor zijn of haar fokmerrie. Waarom moet men helemaal naar Den Bosch of Ermelo om deze categorie tuigpaarden te bewonderen terwijl ze wekelijks te zien zijn op de concoursen in de buurt. Ook het publiek heeft toch het recht om alle tuigpaarden te zien en de hengsten behoren mijns inziens daar toch ook toe! Over het uitbrengen op nationaal of regionaal nivo kan gediscusieerd worden, maar ik ben afgelopen jaar op zowel regionale als nationale concoursen geweest waar goedgekeurde hengsten tussen “gewone” tuigpaarden liepen en het was niet zo dat de hengsten altijd voorop liepen in de ereronde. De hengsten zijn in het verrichtingsonderzoek op veel punten beoordeeld maar niet op hun prestaties in wedstrijdverband. Wim Cazemier reed Atleet bij regio Noord en won geregeld maar eindigde ook wel eens op plek vijf of zes. Freek Saris was met Urgent te zien in de nationale limietklasse en won maar zelden waar hij misschien wel meer verdiend had. Robbie van Dijk won wel alle wedstrijden waarin hij Cizandro startte, maar dan hebben we het ook over een van de beste tuigpaardhengsten van dit moment in Nederland. Er zijn wel meer voorbeelden. Zolang het jury korps de hengsten niet bevooroordeeld is er niets aan de hand, maar jammer genoeg is dit wel gebeurd en gebeurd nog steeds. Dit geldt ook voor het geven van een startverbod waar nodig.De columniste heeft gelijk als ze stelt dat de jury hierop aangesproken moet worden, maar er kunnen ook afspraken over gemaakt worden waarbij een jurylid die betrokken is geweest bij de goedkeuring van desbetreffende hengst(en) terug treedt als hij de hengst in wedstrijdverband moet beoordelen. Wanneer men dit zelf niet inschatten moet er van hoger hand ingegrepen worden. Echter, de goedgekeurde hengsten zijn een wezenlijk onderdeel van onze unieke tuigpaarden sport en mogen toch overal gezien en geshowd worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook