Ga naar hoofdinhoud

Hoogste score EPTM-test voor Giletto, Geisha M en Gabi

Tijdens het examen van de merries in het kader van hun EPTM-test, waren het vanmorgen Giletto, Geisha M en Gabi die de hoogste punten behaalden. Ine van Deurzen en Henk Dirksen beoordeelden de merries de afgelopen weken al enkele keren en gaven vandaag het finale oordeel. “Bijna alle merries hebben gedurende de test veel progressie geboekt en ook lieten ze zich vandaag bijna zonder uitzondering goed zien. Het was een EPTM met in de breedte veel kwaliteit”, vertelt Ine van Deurzen.

Giletto (v. Zambesi), afgelopen augustus vierde op de Nationale Merriekeuring, zette vandaag de hoogste score neer in de EPTM. Ze kreeg 81,5 punten waaronder een 8,5 voor de galop en het vermogen. “Dit is een merrie met veel balans in de basisgangen en een goed achterbeengebruik in draf, maar zeker ook in galop. Ze heeft daarin veel afdruk en toont dat ook op de sprong, waarbij ze goed met de schoft omhoog springt en makkelijk naar voren kan schakelen. Als je iets zou willen zeggen zou ze nog iets losser mogen zijn. Maar het is zonder meer een compleet, fijn te rijden springpaard”, vertelt Van Deurzen. Grootmoeder Miletto (v.Ekstein) is ook de grootmoeder van George Whitaker’s Grand Prix-springpaard Willetton (v.Riverman).

Met 80 punten zette ook Geisha M (Zirocco Blue VDL) een goede score neer. “Het gebeurt wel vaker dat merries gaandeweg de test verbeteren en daar is deze merrie een schoolvoorbeeld van, en dat zien we graag. Ze werd echt elke week beter. Ze heeft altijd al vermogen gehad, maar wat betreft techniek, galoppade en instelling is ze naar ons toe gegroeid. Ze heeft veel kracht in de galop, maar deze zou wat lichtvoetiger mogen zijn. Op de sprong heeft ze veel macht en kracht, bij aanvang mocht ze hierin wat losser zijn maar dat werd per week beter. Ze heeft een goede afdruk, techniek en een goed lichaamsgebruik.” Haar moeder Nikita is ook de moeder van de KWPN-hengst Farfan M (v.Cantos) en het internationale springpaard Washington (v.Calvados).

Gabi (V. Amazing Star) kreeg de hoogste score bij de dressuurmerries. Haar moeder Ukkie elite pref (v.Jazz) liep zelf een fantastische EPTM liep met een negen voor de stap en galop en geschiktheid als dressuurpaard. Gabi kreeg vandaag 80 punten voor haar EPTM en werd daarmee elite. “Dit is een merrie die opvalt met haar hele goede beeld onder het zadel en de goede balans in beweging. Daarbij kan ze heel goed galopperen, deze is heel goed door het lichaam naar boven gesprongen en krachtig vanuit het achterbeen. De draf heeft een goede souplesse en een mooie beenzetting en veel balans. De stap was een aandachtspunt aan het begin en deze is beter geworden. Deze is niet bijzonder ruim, maar wel taktmatig en zuiver. Kortom een compleet dressuurpaard met een opvallend beeld onder het zadel”, vertelt Van Deurzen over de merrie die een 8,5 kreeg voor de galop. Ukkie’s volle broers T.Movistar en Zeb zijn in de Lichte Tour geklasseerd.

Klik hier voor de uitslagen

Bron: Horses/ KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook