Ga naar hoofdinhoud

KNHS streeft naar integratie bitloos rijden in 2010

BitloosDe KNHS werkgroep bitloos rijden heeft de eerste resultaten van de proefwedstrijd die afgelopen vrijdag in Ermelo werd verreden, in kaart gebracht. De KNHS streeft er naar in april 2010 de reglementen dressuur, zoals iedere drie jaar gebeurt, aan te passen. Bitloos rijden in de dressuursport zal deel uitmaken van die vernieuwingen.

Op basis van de bevindingen, verzameld tijdens de proefwedstrijd, wordt bekeken welke regeling voor het bitloos rijden van dressuurwedstrijden wordt ingevoerd. Voorzitter van de werkgroep bitloos rijden, Gert Naber, spreekt van een geslaagde proefwedstrijd. De opkomst en de resultaten van de proeven viel wel wat tegen. De hoogste score tijdens de proefwedstrijd werd behaald door Hannie Vastenburg met Ventoux Libre, die een L –proef reed. Zij behaalde 63,40 procent.

De keuze voor het soort bitloze optoming was door de werkgroep vrij gelaten. ,,We wilden zoveel mogelijk verschillende optomingen zien en beoordelen welke daarvan geschikt zijn”, verklaart Naber die keuze. Veterinair van de werkgroep Peter Stolk beoordeelde alle optomingen: ,,We hebben gekeken naar de inwerking van de optoming en of deze bijvoorbeeld op zenuwen of bloedvaten drukte. Door de bank genomen zag alles er uiterst acceptabel uit. Alleen bij een enkeling is er een opmerking gemaakt. Het zat hem er dan vooral in dat de neusriem te hard of te scherp was.” Stolk was positief over de gemoedelijke sfeer op de wedstrijd.

,,We hebben een onderscheid kunnen maken tussen optomingen met of zonder hefboomwerking. De hefboomwerking, zoals bij een hackamore, is duidelijk niet gewenst in de dressuur. Ook een in de westernsport gebruikte, scherp inwerkende neusriem van gevlochten koord is niet wenselijk omdat bij deze optoming in deze discipline de teugel normaal gesproken los hangt. Paarden reageren heel gevoelig op het scherpe koord en komen er bij de minste druk meteen op terug”, legt Naber uit. De diverse soorten ‘side pulls’ die voorbijkwamen, bleken meer geschikt voor de dressuursport. 

Een andere opdracht van de werkgroep betrof de beoordeling van de proeven. Vijf juryleden werden gevraagd de proeven te beoordelen volgens de richtlijnen van hun opleiding en vervolgens aan te geven waar de beoordeling problemen opleverde. De kwaliteit van de combinaties was erg wisselend, maar de onderdelen in de proeven waren over het algemeen goed te beoordelen door de jury. Jurylid Peter van Roosmalen: ,,Er zat veel verschil in de combinaties, maar bij de betere combinaties kon ik  afgezien van de beoordeling van nageeflijkheid en aanleuning, volgens dezelfde richtlijnen als in de reguliere sport beoordelen. Wat ik gezien heb, is wellicht in te passen in de reguliere sport, mits er duidelijke omschrijvingen komen welke optoming wel en niet acceptabel is. Hierbij speelt paardvriendelijkheid een rol, maar het moet ook verantwoord zijn naar de andere deelnemers op het losrijterrein. Ook moet de omschrijving van de begrippen nageeflijkheid en aanleuning wellicht worden aangepast” 

Als voor beoordelingspunten als nageeflijkheid en aanleuning een oplossing wordt gevonden, dan zullen ruiters volgend jaar bitloos kunnen starten binnen de reguliere dressuursport. Mocht het nodig zijn het bitloos rijden in aparte rubrieken plaats te laten vinden, dan is het de vraag of de belangstelling daarvoor groot genoeg is. De proefwedstrijd in het centraal gelegen Ermelo is via diverse media uitgebreid aangekondigd. Een opkomst uit het hele land van negentien combinaties is dan een karige respons.

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant

Klik hier voor alle uitslagen van de wedstrijd.

8 reacties op “KNHS streeft naar integratie bitloos rijden in 2010

 • Pietre

  Ook moet de omschrijving van de begrippen nageeflijkheid en aanleuning wellicht worden aangepast”

  Das toch té beleachelijk voor woorden….????

 • Harlie

  “De proefwedstrijd in het centraal gelegen Ermelo is via diverse media uitgebreid aangekondigd.” Hier ben ik het niet mee eens. Zelfs op de KNHSsite was het zoeken geblazen. Ik kon het niet vinden. Alleen op bokt.nl heb ik er iets over gelezen.

  Verder ben ik het met Pietre eens.

  Wat is het verschil met contact op de neus of contact op de lagen? Beide moet met en zonder contact te rijden zijn. Dat heeft niks te maken met wel of geen nageeflijkheid of aanleuning.

  Verder vraag ik me af wat het met veiligheid van doen heeft? Hoe vaak zie je niet een losgebroken paard (met bit) over het losrijterrein rond galopperen?

 • Het intiatief is prijzenswaardig, het past helemaal in deze tijd.

  Baanbrekend werk gedaan, en nu even aankijken welke optimingen wel en niet zijn toegestaan.

  Complimenten KNHS en diegene die er zorg voor hebben gedragen dat dit mogelijk werd.

 • jessica R

  Jammer dat er in het artikel gesproken wordt over een karige respons.
  Ik stond namelijk als 3e reserve ingeschreven op de wachtlijst,omdat ik te horen kreeg dat er slechts 20 combinaties van start zouden mogen gaan. Een opkomst van 19 combinaties lijkt me dan toch niet slecht?
  Daarnaast weet ik niet of Ermelo werkelijk zo centaal ligt voor de meesten.
  Wel erg fijn dat het bitloos rijden zo in de publiciteit komt en er serieus mee omgegaan wordt binnen het officiele wedstrijd gedeelte.

 • Een geweldige ontwikkeling! Nu doorzetten! bedankt namens Healing4Animals en de paarden die de frustraties uit hun mond kwijt zijn. Nu kan er echt een begin gemaakt worden met paardrijden, een verbinding tussen mens en dier.

 • bitloos

  Ik ben het helemaal met de eerste reactie eens, waarom moet een paard een bit in hebben om nageeflijk te zijn. En belachelijk dat er in dit geval gekeken moet worden naar de veiligheid op het losrijterrein. Het is duidelijk dat voor de KNHS het bitloos rijden nog heel ENG is.

 • merie

  Geweldig dat het KNHS het bitloos rijden op dressuurwedstrijden serieus in overweging neemt! Helaas kwam de pilot wedstrijd vorige week in Ermelo voor ons net te vroeg. Gisteren heb ik voor het eerst bitloos gereden en ik ben super enthousiast. Mijn paard hoefde nauwelijks te wennen en ik had absoluut voldoende controle over hem. We rijden Z1 dressuur en ik kon gisteren al alle oefeningen probleemloos rijden. Waarom dan nog rijden met een bit? Dit is toch veel diervriendelijker?
  Wij zijn om, als vanaf april 2010 bitloos rijden tijdens dressuurwedstrijden wordt toegestaan, dan zijn wij van de partij!

 • britt

  Wat verschrikkelijk dit!
  Waar gaat de paardensport heen?
  Hoe kun je nu een combinatie als jurylid beoordelen en als ruiter rijden, waarvan een paard geen bit in zijn mond heeft? Aanleuning, aanspanning… noem maar op.. onmogelijk.
  En wat dacht je van de druk die er op de neus komt te staan? Nou paardvriendelijk hoor!
  Jammer dat er tegenwoordig meer mensen met paarden zijn dan paardenmensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook