Ga naar hoofdinhoud

Lotje Moerdijk wint Nederlands kampioenschap TREC

Lotje Moerdijk Marylot El Guapo NK TREC Lotje Moerdijk schreef afgelopen weekend in het Duitse Eckmühle het Nederlandse kampioenschap TREC op haar naam. Samen met haar paard Marylot El Guapo hield Moerdijk haar grootste concurrent, Ingrid Helmes, op geruime afstand. Ze had maar liefst 24 punten voorsprong.

Ingrid Helmes leek voorafgaand aan de wedstrijd de beste papieren te hebben. Door haar hoge klassering vorig jaar tijdens het Wereldkampioenschap TREC in Frankrijk, stond zij nu als grote favoriet aan de start. Het parcours leidde de deelnemers door een ruig terrein van steile heuvels en kabbelende beekjes waardoor de ruiters regelmatig naast het paard moesten lopen, omdat rijden onmogelijk was. Een dergelijk terrein is in Nederland niet te vinden, vandaar dat het NK in Duitsland werd gehouden. 

Lotje Moerdijk reed voor het ‘Unbridled Riding project’ mee zonder hoofdstel. Het Duitse reglement stond in eerste instantie niet toe om zonder hoofdstel te rijden, maar de jury kon nergens vinden of er ook teugels aan het hoofdstel moesten zitten en zo kon Moerdijk toch Unbridled rijden. Getooid met alleen een simpel halster werden alle onderdelen afgelegd.

Moerdijk over het wedstrijd verloop: ,,Ingrid Helmes pakte een kleine voorsprong van 11 punten in de POR, het oriëntatieonderdeel in het bos en de bergen, maar EL Guapo is erg goed in het MA onderdeel, langzaam galopperen en snel stappen over 150 m, dus na die twee onderdelen lag ik 23 punten voor op Ingrid. Maar ik wist dat Ingrid ook erg goed is in het derde onderdeel, de PTV en dat mijn voorsprong misschien niet groot genoeg zou zijn.”

Tot Moerdijks grote verbazing was El Guapo echter niet zomaar van plan zijn voorsprong uit handen te geven. ,,Normaal is hij terughoudend en weigert hij soms op onbekende hindernissen. Nu vloog hij over de crosshindernissen, keek hij niet op of om bij de waterdoorsteek en de houten brug hoog boven het water”, aldus Moerdijk. De amazone noemt het een wonder dat ze uiteindelijk één punt meer behaalde in de PTV dan Ingrid Helmes. ,,Het ging echt boven verwachting en daardoor hebben we met 24 punten voorsprong het kampioenschap gewonnen.”

Foto: Jolanda Scheepen

Bron: Horses.nl

Overname zonder toestemming niet toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook