Ga naar hoofdinhoud

Melbourne Cup: ‘The race that stops a nation’

Rekindling Foto copyright: Gettyimages
Nergens in de wereld is een paardenrace zo geliefd en wordt zo intens beleefd als de Melbourne Cup. Flemington Racecourse had meer dan 100.000 bezoekers vandaag waarvan er 21.000 per cruiseschip vanuit alle windstreken waren gearriveerd. Dat paardenraces grootse evenementen zijn blijkt alleen al uit het feit dat Australië een “Minister for Racing” heeft. Daags voor de race vindt de traditionele parade in de stad plaats, een twee uur durende optocht met verplichte deelname van alle trainers, eigenaren en jockeys in de race en met de Living Legends, paarden die nu op rust staan en deze koers ooit hebben gewonnen.


De Gouverneur van Melbourne deelde op de traditionele receptie en tijdens de parade in de stad mee dat het Melbourne Cup Carnival een enorme boost voor de economie van de stad is. Maar liefst 461 miljoen dollar is tot nu toe door alle bezoekers besteed aan hotelovernachtingen, restaurants en winkels. 56.000 hoeden en fascinators en 40.000 paar schoenen zijn verkocht om nog maar over jurken, kostuums enzovoort, te zwijgen.

‘The race that stops a nation’

Alle inwoners van de staat Victoria hebben vandaag, vanwege de race, verlof, scholen en overheidsgebouwen zijn gesloten en elders in Australië wordt sinds jaar en dag overal het werk daadwerkelijk stilgelegd om de race via tv of andere media te kunnen volgen.

Ruim 6 miljoen dollar prijzengeld

Met een prijzengeld van ruim 6 miljoen dollar, waarvan 3 miljoen voor de winnaar, namen uiteindelijk 23 paarden aan de race over 3200 meter deel. Deze legendarische race werd gewonnen door rijke eigenaren maar ook door de groenteboer, de melkboer en anderen die een Engelse volbloed hebben gefokt en hem of haar aan deze race lieten deelnemen.

Hordenraces goede basis

Onder de deelnemers bevonden zich lokale winnaars van de races in de afgelopen twee weken zoals Boom Time, Single Gaze en Cismontane maar ook elf internationale deelnemers waaronder die uit Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland en Frankrijk. De Ieren en de Britten hadden een paar paarden die aan de hordenraces hadden deelgenomen ingeschreven omdat deze races vaak over afstanden van meer dan 3000 meter worden gehouden en een goede basis voor de Melbourne Cup vormden. Om buitenlandse eigenaren te bewegen hun paarden voor de Melbourne Cup in te schrijven betaalt Victoria Racing voor ieder buitenlands paard dat buiten de prijzen valt een vaste vergoeding van 50.000 dollar.

Rekindling wint de 157ste Melbourne Cup

Een familie onderonsje werd het voor de Ierse familie O’Brien. Daar Adain O’Brien al 24 Groupe 1 rennen dit jaar heeft gewonnen dacht zijn zoon Joseph O’Brien vast “wat mijn pa kan, dat kan ik ook” en won vervolgens met Rekindling (High Chaparral x Sitara) vóór de door zijn pa getrainde Johannes Vermeer (Galileo x Inca Princess).

Comfortabel aan de reling

Terwijl Cismontane vanaf de start tot zo’n 1000 meter voor de finish het veld leidde bleef Johannes Vermeer in een constant tempo op de vijfde plek racen en met nog 600 meter te gaan lag Rekindling comfortabel aan de reling op een afwisselend negende en twaalfde positie.

Halve lengte

Vanaf die positie begon Rekindling aan zijn opmars vanaf de reling naar buiten wat hem 400 meter voor de finish een vrije doorgang opleverde. Op jacht naar de leiders lukte het Rekindling om 100 meter voor de finish naast Johannes Vermeer te komen en in de laatste 50 meter versloeg de zoon het door zijn pa getrainde paard met een halve lengte en de derde finishende Max Dynamite. Voor de jockey van Rekindling was het zijn tweede Melbourne Cup overwinning en voor de eigenaren Lloyd en Nick Williams (met zes paarden in deze race) hun zesde Melbourne Cup!

Tiberian

Groot nieuws in heel Australie over deze Franse deelnemer. Julian Ince, de stoeterijhouder van Darley Studs in Normandië (Haras du Logis), heeft er een aantal grote dekhengsten van Sheikh Mohammed staan. Voordat een merrie echter gedekt wordt, wordt een paard (een teaser) ingezet om te kijken of de merrie dekrijp is. Is dat het geval dan komt de dekhengst aan de beurt en mag deze de dekking afronden. In dit geval was de dekhengst Authorized, de winnaar van de Epsom Derby in 2007.

Teaser Tiberius Ceasar

Omdat teaser Tiberius Ceasar nog nooit had gedekt, beloonde Julian hem voor zijn bewezen diensten en liet hem zijn eigen merrie Toamasina dekken. Het veulen dat daaruit geboren werd is de nu zesjarige Tiberian die de afgelopen maanden in Frankrijk diverse grote rennen over 3000 en meer meter op zijn naam bracht.

Knap zevende

Julian en zijn team besloten Tiberian voor de Melbourne Cup in te schrijven en topjockey Olivier Peslier werd voor deze race geboekt. Met kinderen in de race met grote namen van dekhengsten als vader, werd smakelijk om Tiberian, een fokproduct van een teaser, gelachen. Temeer omdat een van de favorieten Hartnell afstamt van Authorized, de dekhengst waarvoor de teaser steeds werd ingezet. Tiberian werd na een hele knappe race zevende en verdiende daarmee nog $ 125.000,00. Hartnell finishte teleurstellend op de twintigste plaats.

Bron Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Melbourne Cup: ‘The race that stops a nation’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook