Ga naar hoofdinhoud

Mendelssohn wint de UAE Derby op zijn sloffen

Mendelssohn Foto DRC/Andrew Watkins

Mendelssohn won onder topjockey Ryan Moore met maar liefst 18,5 lengten voorsprong de UAE Derby voor driejarige paarden op zand over 1900 meter. De volbloed vestigde het derde baanrecord van deze avond. De Derby werd met 2 miljoen dollar gesponsord door de Saeed & Mohammed Al Naboodah Group (G2). 

Negen rivalen waaronder Gold Town, Rayya, Yulong Warrior en Threeandfourpence hebben allemaal hun recente tests tijdens de trainingen gehad waaruit volgde dat ze zeer aan elkaar gewaagd waren. Hoewel veel ogen gericht waren op de twee mogelijk ontluikende supersterren, de door Charlie Appleby opgeleide Gold Town (Street Cry x Pimpernel) en Coolmore’s Aidan O’Brien Mendelssohn (Scat Daddy x Leslie’s Lady) dienden de twee hengstveulens het op te nemen tegen een getalenteerde Groep III winnares Rayya (Tiz Wonderful x Spread).

Ierse trainer Aidan O’Brien

De Ierse trainer Aidan O’Brien is de meest succesvolle internationale volbloedtrainer van de laatst drie decennia. In 2017 won hij een wereldrecord met 28 Group I races, waarmee hij het record van de grote Bobby Frankel (25) ruim een ​​decennium eerder had verslagen. Hij won meerdere races op de Dubai World Cup-avond en had zeven paarden lopen waaronder wereldreizigers Idaho (Dubai Sheema Classic) en Lancaster Bomber (Dubai Turf), evenals de veel gehypte Breeders ‘Cup Juvenile Turf-kampioen Mendelssohn (UAE Derby). O’Brien won met een meerderheid van stemmen de Sheikh Mohammed’s Horseracing Excellence Awards 2017 voor beste trainer. Dat dát een terechte onderscheiding was liet hij met Mendelssohn zien.

Voorbereiding op Kentucky Derby

Mendelssohn, Threeandfourpence en Seahenge, de drie kanonnen van O’Brien die op 9 maart j.l. in een 1-2-3 volgorde te Dundalk Ierland finishten, werden tijdens die race en met deelname in de UAE Derby voorbereid voor de Kentucky Derby.

Breeders Cup Juvenile Turf

O’Brien die de UAE Derby tweemaal heeft gewonnen met Daddy Long Legs in 2012 en een jaar later met Lines Of Battle (later omgedoopt tot Helene Super Star in Hong Kong) achtte Mendelssohn de beste van zijn drie deelnemers. Mendelssohn’s jeugdige carrière begon gestaag en werd afgerond met twee geweldige verrichtingen waarbij hij als tweede eindigde in de Groep 1 Dewhurst Stakes voordat hij als tweejarige de Breeders Cup Juvenile Turf begin november 2017 in Del Mar won.

Drie weken geleden keerde hij terug naar Ierland en moest daar ook nog eens de strijd tegen het slechte weer aangaan. “Hij is Amerikaans gefokt dus we hoopten dat de zandbaan hem zou bevallen”, zei O’Brien.

Zonder voorbereidende trainingen in Dubai winnen

Het is de moeite waard om erop te wijzen dat O’Brien’s vorige paarden in de UAE Derby de race zijn ingegaan zónder enige trainingsvoorbereiding en dit jaar vormde daar geen uitzondering op. O’Brien: “Voor mij waren de Patton Stakes te Dundalk bepalend. Die race presenteerde zich dit jaar als een geschikte optie en de uitslag daarvan was voldoende als voorbereiding op de UAE Derby van vanavond en, mogelijk, als voorbereiding op de Kentucky Derby.”

Nieuwe symfonie van Mendelssohn

Mendelssohn maakte een nieuwe symfonie met een trainingsrit in plaats van race. De volbloed startte in startbox vier onder topjockey Ryan Moore, die een uur eerder al de eerste ren won, en ging er gelijk vandoor. Met maar liefst 18,5 lengten voorsprong in de laatste 700 meter leek het meer op een trainingsrit dan op een race voor het paard en zijn jockey liet hem rustig begaan. Enige aansporing of versnelling vond enkel plaats om het jonge paard bij de les te houden. Mendelssohn had net zo goed achterstevoren kunnen racen, zo’n makkelijke overwinning is zelden te zien geweest in de UAE Derby. Mendelssohn won met twee vingers in zijn neus met 18,5 lengten voor de tweede aankomende Rayya met daarachter op drie lengten de derde aankomende Reride. Mendelssohn vestigde het derde baanrecord deze avond.

Bron Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook