Ga naar hoofdinhoud

Noodlottige afloop WK-Endurance voor paard VAE

Foto: Lonneke Ruesink

Op het WK-Endurance dat afgelopen weekend plaatsvond in het Slowaakse Samorin is een van de deelnemende paarden noodlottig verongelukt. De vijftienjarige merrie Ajayeb, die uitkwam onder Sheik Rashid Dalmook Al Maktoum uit de Verenigde Arabische Emiraten, brak in de vierde loop haar pijpbeen en moest worden geëuthanaseerd. Dit was een blessure, die vaak een gevolg is van oververmoeidheid.

In opspraak

De VAE kwamen vaker in opspraak vanwege het niet zo nauw nemen van de FEI-reglementen tijdens de wedstrijden in hun eigen land en het grote aantal noodlottige ongelukken. Vorig jaar werd het land ook al een tijd geschorst. De nationale federatie van de Verenigde Arabische Emiraten diende daarop een aanklacht in tegen haar voorlopige schorsing, maar kreeg het niet voor elkaar om de schorsing op te laten heffen voordat er aan een aantal voorwaarden werd voldaan. Begin februari van dit jaar zijn er afspraken gemaakt tussen de FEI en de Nationale hippische Federatie van de VAE, de EEF, maar eind van diezelfde maand waren er al nieuwe berichten over het niet naleven ervan. De laatste berichten van overleden paarden, die deelnamen aan endurancewedstrijden in de VAE dateren van begin april dit jaar.

EK-goud

Op het EK vorig jaar, dat eveneens in Samorin plaatsvond, won Ajayeb nog goud. De merrie kwam toen aan de start met de Spaanse ruiter Jaume Punti. Het was een ongelooflijk spannende ontknoping, want Punti reed met Ajayeb  dezelfde tijd als Marijke Visser met haar toppaard Laiza de Jalima. Ook de gemiddelde snelheid van de twee combinaties was toen gelijk. Omdat de hersteltijd bij de vetchecks van de Spaanse combinatie een seconde sneller was ging het goud toen naar Punti en Ajayeb en won Visser zilver.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/ Grandprix Replay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook