Ga naar hoofdinhoud

Supermerrie Winx wint 25ste race op rij

Winx

Op de renbaan van Randwick, bij Sydney in Australië,  won Winx vandaag haar 25ste ren op rij. De zesjarige merrie van Street Cry x Vegas Showgirl staat terecht op de eerste plaats van de Longines ranking voor World’s Best Racehorse.

Winx schreef al geschiedenis door drie opeenvolgende jaren de Cox Plate te winnen en gaat dat dit najaar voor de vierde maal proberen, maar de overwinning van vandaag in de met 4 miljoen dollar gedoteerde Queen Elizabeth II Stakes op de renbaan Randwick te Sydney plaatste haar op gelijke hoogte met een andere Australische supermerrie: Black Caviar die met 25 opeenvolgende overwinningen ongeslagen de fokkerij in ging. Zoals de rencarrière van Winx tot nu toe gaat verwacht iedereen dat zij de grootste merrie aller tijden gaat worden.

Merrie met fanclub

Winx verovert wereldwijd de harten van renliefhebbers. De machtige merrie is een heuse superster met een fanclub. Kleding en petjes met haar naam erop gaan als warme broodjes over de toonbank. Winx zorgt voor overvolle renbanen. Haar overwinning in de Queen Elizabeth II Stakes vandaag was extra speciaal. Hoe haar tegenstanders zoals Humidor – die als tweede eindigde achter Winx in de Cox Plate van vorig jaar – en Happy Clapper – die Winx helemaal tot het uiterste dreef in de recente George Ryder Stakes – het ook probeerden, ze kwamen in deze race niet bij Winx in de buurt. Winx werd als laatste paard in de startbox geladen en bleef achter in het veld koersen in de eerste helft van de race. Bij het ingaan van het laatste rechte stuk begon het publiek luidkeels te brullen en als een speer bewoog Winx zich onder ’s werelds beste jockey Hugh Bowman naar voren om met nog 200 meter te gaan met ongeveer vijf lengtes voor de rest van het veld haar superioriteit te laten zien voor Gailo Chop en de als derde aankomende Happy Clapper. Deze overwinning betekende de 18e Group I overwinning voor Winx.

Emoties

Zowel trainer Chris Waller als de jockey konden nauwelijks praten van emotie toen zij na de race werden geïnterviewd. Mede-eigenaar Peter Tighe: “Dit is het beste paard ter wereld met de beste jockey ter wereld en de beste trainer ter wereld.” Waller: “Winx heeft nu 29 races gewonnen waarvan 25 opeenvolgend. Ze heeft gewonnen op renbanen met een kwalificatie van snel naar zwaar en over afstanden variërend van 1100 m tot 2200 meter. Ze heeft alle verwachtingen waargemaakt en gewonnen onder Groep I handicapraces, setgewicht en extra gewichten voor haar leeftijd. Winx hoeft niemand iets te bewijzen, ze is en zal altijd worden beschouwd als een legende van de grasbaan en het zijn kampioenen zoals zij die de basis vormen voor deze geweldige sport.

Geen Royal Ascot

Iedere eigenaar van een goed renpaard wil de wereld laten zien hóe goed zijn of haar paard is. De druk vanuit eigenaren en renbanen buiten Australie om Winx tegen hun supersterren te laten koersen, is nog steeds enorm groot. Maar de eigenaren hebben in samenspraak met de trainer besloten Winx voorlopig in Australië te laten racen. De Queen Anne Stakes, een Groupe I race over 1600 meter op Royal Ascot op 20 juni zou een absolute krachtmeting tussen Winx en Enable, de winnaar van de Prix de L’Arc de Triomphe 2017, kunnen zijn maar het winnen voor eigen publiek met de mogelijkheid om de vierde opeenvolgende Cox Plate te winnen staat op de agenda voor 2018.

 

Bron: Paardenkrant – Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook