Ga naar hoofdinhoud

Van Zetten oogst bewondering op WK endurance

Ieder jaar wordt in het Franse Compiègne het wereldkampioenschap endurance voor zeven- en achtjarige paarden verreden. De achtjarige paarden moeten 160 kilometer afleggen en de zevenjarigen 'maar' 120. Liselore van Zetten (15) werd zevende met de zevenjarige Kain (v. Sheikan Star). Haar gemiddelde snelheid was 20,3 kilometer per uur, een gemiddelde dat nog nooit door een Nederlandse combinatie op een dergelijke afstand gehaald is. De zege was voor Saeed Sultan Shames al Marri uit de Emiraten met Qatar La Majorie.

Voor de langste afstand was dit jaar, met twintig deelnemers niet veel belangstelling. De zevenjarige paarden hadden met 43 starters beduidend meer competitie. Liselore van Zetten had eind mei reeds met Kain reeds laten zien met de beste Franse paarden mee te kunnen op dit parcours en was nu weer van de partij. Van Zetten: “De vorige keer was de derde ronde wat minder en hebben we veel tijd met het omlaag brengen van de hartslag gebruikt. Ik heb nu geprobeerd om bij Philippe Toma, de winnaar van de kwalificatie wedstrijd in mei, te blijven. In de derde vetgate ging helaas het net mis en was de hartslag bij de dierenarts net boven de 64. Toen moesten we tien minuten extra wachten.” De podiumkansten waren daarmee verkeken. In de eindsprint voor de zesde plaats moest ze de Francaise Cecile Miletto Mosti met Siam de Fontnoire voor laten gaan.

Op zondag was er in Compiègne nog de Sponsorcup over 130 kilometer. De omstandigheden voor de vijf Nederlandse deelneemsters een stuk zwaarder. De hoge vochtigheid en de hogere temperaturen maakten dat er van de 130 starters slechts 57 aan de finish kwamen. Van de vier Nederlandse junioren die kwalificatie voor het junioren WK in Abu Dhabi wilden afdwingen kwam alleen Marijke Visser met Noumea des Sauvlons goed rond. Ook Carmen Römer kwam aan de start. Ditmaal met Indigo 132. Römer kon als 57e en laatste goedgekeurde combinatie de wedstrijd voltooien.

Lees woensdag meer in De Paardenkrant.

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant – Reg Mulder

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.