Ga naar hoofdinhoud

Vazirabad wint voor het derde opeenvolgende jaar de Dubai Gold Cup.

Vazirabad wint voor de derde keer op rij de Dubai Gold Cup (CREDITS DRC/Neville Hopkins)

De race over 3200 meter op gras kende zestien deelnemers waarvan zes uit de UAE en vier uit UK. De Franse superster Varizabad van HH Aga Khan werd als favoriet getipt om voor de derde opvolgende keer deze race te winnen. Precies een maand geleden werd het paard nog verslagen door Godolphins Rare Rythm maar vandaag waren de zaken omgekeerd.

Vazirabad (Manduro x Visorama) is eigendom van HH Aga Khan en heeft zijn eigen record nog verder uitgebreid door voor de derde keer de Dubai Gold Cup te winnen. Gestald in het beroemde trainingscentrum van Chantilly, gelegen op ongeveer 50 km ten noorden van Parijs, Frankrijk, werd de nu zesjarige ruin van HH Aga Khan na zijn koers op 1 maart dagelijks op de trainingsbaan van Meydan gezien.

Hattrick

Alain de Royer Dupré is al jarenlang een toptrainer op het hoogste niveau. Hij heeft G1 races gewonnen in Frankrijk, Ierland, Italië, Hong Kong, Amerika, Engeland, Canada, Australië, Dubai en Frankrijk. In 2015 won hij de Dubai Sheema Classic met Dolniya, en na de overwinningen in 2016 en 2017 brachthij Vazirabad terug naar de Dubai Gold Cup voor een poging om een ​​ongekende hattrick te maken.

Nog nooit zo rustig

De Royer Dupré “Na zijn start in Meydan vorig jaar mikten we op de Ascot Gold Cup en de Goodwood Cup, maar tijdens zijn voorbereidende race in de Prix Vicomtesse Vigier, een Groep 2, botste hij met een paard dat oogkleppen droeg. Er waren maar drie paarden in die race en hij kreeg een flinke klap op zijn pees. Omdat we geen verdere verwonding wilden riskeren heeft die blessure ons seizoen een beetje verpest. Hij won in het najaar nog een Groep 1-race, maar hij was niet het paard zoals we hem kennen. Gelukkig is dat incident nu slechts een verre herinnering voor de zoon van Manduro. De zon in Dubai vindt hij fijn en hoewel hij onlangs 1 ¾ lengte van de door Charlie Appleby getrainde Rare Rhythm werd verslagen trainde hij heel goed. Het is grappig, we hebben hem nog nooit zo rustig gezien. Het is echt de eerste keer in zijn carrière dat hij zo kalm was en voor ons een teken dat hij zich goed voelde, dat hij er overtuigd van was. We wilden terugkomen en aangezien hij de race twee keer heeft gewonnen dachten wij: waarom niet voor de derde keer. Wat mij zorgen baarde was het grote deelnemersveld.

Stuurmanskunst

Na de start bleef Vazirabad in de achterhoede van het veld koersen en iedereen dacht dat hij het niet zou redden. De stuurmanskunst van topjockey Christophe Soumillon die het paard door en door kent werd weer voor iedereen duidelijk. Soumillon liet zich niet gek maken, liet het paard in balans en meter voor meter haalde hij de andere deelnemers in om twee honderd meter voor de finish aan kop te gaan en die niet meer af te staan. Vazirabad won voor publiekslieveling Sheihkzayedroad en de als derde aankomende Rare Rythm.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook