Ga naar hoofdinhoud

Veiligheidshoofddeksel verplicht met ingang van 1 januari 2013

CapPer 1 januari 2013 stelt de FEI het gebruik van goed bevestigde veiligheidshoofddeksels verplicht wanneer men op het wedstrijdterrein bezig is met het rijden van paarden. Er bestaat veel onduidelijkheid over wat deze regel in de praktijk gaat betekenen. “De regel geldt voor alle disciplines, maar iedere discipline heeft binnen de wedstrijdring weer zijn eigen regels. Het invoeren van deze regel betekent dus niet direct dat de dressuurhoed verdwijnt”, aldus een vertegenwoordiger van de FEI.

Op verzoek van de Amerikaanse Hippische Sportfederatie is besloten de invoering van deze regel nog niet dit jaar in te voeren, om op die manier de Amerikanen in de gelegenheid te stellen eerst een uitgebreid educatief programma uit te voeren. Daarom wordt deze regel van kracht op 1 januari 2013. Per 1 januari 2012 gaat er al wel een regel van kracht waarin ruiters en amazones van achttien jaar of jonger een cap moeten dragen, net als ruiters en amazones die een paard van zes jaar of jonger rijden.

Klik hier voor alle wijzigingen (Engelstalig)

Bron: Horses.nl/KNHS

23 reacties op “Veiligheidshoofddeksel verplicht met ingang van 1 januari 2013

 • Hop

  Het verplichtstellen van een veiligheidshoofddeksel op grond van veiligheidseisen is begrijpelijk.
  Maar dat betekent voor mij wel meteen een eind voor de dressuurrok !

  Bij de van oorsprong 19e eeuwse kledingstijl is de dressuurfrack en de hoge hoed onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit relikwie heeft het tot in onze tijden in de dressuursport uitgehouden. Stijlvol, elegant en passend bij de hogere dressuur, zelfs voor dames (ofschoon het oorspronkelijk herenkledij was).

  Bepaald niet iedereen zal zich nu zo’n peperdure veiligheids-hogehoed kunnen veroorloven. Rijden met dressuurrok cap is echter volledig als een vlag op een modderschuit! En doet de traditie (mooi, maar eigenlijk functieloos) teniet.

  Kortom: er dient nu m.i. een keuze gemaakt te worden. Óf rijden met rok én hoge (veiligheids)hoed. Óf rijden met veiligheidscap en normaal, kort dressuurjasje. En zeker geen stijlloze mix!

  Wordt het overigens in Nederland niet eens tijd voor echte paarden-sport-kleding? In Frankrijk zijn b.v. al andersoortige, korte sportjasjes bij wedstrijden toegestaan, die meer bewegingsruimte bieden bij de sportieve prestaties dan het formele dressuurjasje.

  KNHS wakker worden! Anticiperen op de FEI-regel!

 • Pieter

  Blijf het een kromme regel vinden, kijk bijv. naar voltige en de reiners, die dragen ook geen helm of iets dergelijks? En hoe zit het met tuigpaardrubrieken? Ik heb regelmatig meegemaakt dat er een kar op de kant gaat, dat is toch ook gevaarlijk?

 • Noor

  Mensen die hier op tegen zijn weten niet waarover ze het hebben, mijn man heeft 10 jaar geleden een ernstig ongeluk gehad met een paard, die altijd braaf was, maar van iets schrok, met als gevolg een zware hersenkneuzing, waarmee wij nog altijd iedere dag geconfronteerd worden, dit heeft nog steeds veel impact op ons leven en gezin. Wat is nu belangrijker het mooie plaatje of je veiligheid, als iedereen ermee rijdt, wordt het net zo gewoon als de helm die verplicht werd en die iedereen er ook belachelijk vond staan. Mensen gebruik je verstand, gezondheid gaat toch echt boven je uiterlijk en alle traditie

 • Ton Ancion

  Wat betekent dit voor de KNHS wedstrijden, heeft het nog zin om een hoog hoedje aan te schaffen. Bij voorbaat dank voor uw reactie,

  Ton Ancion

 • Els Struis

  Eigenlijk zou het al vanzelfsprekend moeten zijn,juist alle toppers hebben een voorbeeldfunktie. Deze mensen komen ook vaak in beeld vandaar.

 • Lance

  Misschien goed te vermelden dat het hier alleen rijders betreft van 18 jaar of jonger of als men rijdt op een paard dat 6 jaar of jonger is !

  Article 427.1 (Dress, Civilians): mandatory for all riders of 18 years and younger, and all riders on six-year and younger horses to wear protective headgear;

 • dressuurruiter/jurylid

  Ik vind het nog steeds grote onzin om het verplicht te stellen.
  Iedereen moet vrij zijn om te doen wat hij/zij wil.
  Met een helm op kun je ook verongelukken of je nek breken o.i.d.
  Maar als het dan toch MOET , dan inderdaad ook niet meer verplichten dat er een rijrok gedragen moet worden want dat slaat echt nergens op.
  Zelfs ook niet een rijjasje maar een trainingsjack.
  Ik kom al 40 jaar op dressuurwedstrijden, nationaal en internationaal en heb nog NOOIT meegemaakt dat er een ernstig ongeluk gebeurde.
  De meeste ongelukken gebeuren thuis en bij recreatieruiters of bij aangespannen hobbyruiters.
  Ook denk ik dat veel mensen te makkelijk denken en onnodig risico’s nemen, totdat het fout gaat.
  Men wil ook steeds hetere en ” elektrische” paarden , met veel temperament en spektakel, alleen de meesten kunnen die paarden niet rijden.
  Door zulke ruiters word iedereen nu verplicht om met een helm te rijden, bedankt !
  Er komen steeds meer regels(ook “dankzij” de partij voor de dieren o.a.) en alles word steeds duurder, ik denk dat de komende jaren veel mensen gaan stoppen met de paardensport, jammer !

 • Lance

  ” Door zulke ruiters word iedereen nu verplicht om met een helm te rijden, bedankt ! ”

  NIET IEDEREEN

  lees mijn vorige post

  Lance

 • nicole

  Wat in hemelsnaam is het probleem van het dragen van een helm?
  Als je een goede helm hebt dan voel je hem bijna nog niet eens.
  Ik ben het er mee eens dat een helm niet allesvemijdend is maar ik werk veel met jonge paarden en ben al enkele keren zodanig gevallen dat ik niet weet hoe ik er zonder helm uitgekomen was…..

 • Tja

  Heel erg jammer, het dressuurhoedje moet gewoon blijven. Dat hoort bij de klassieke dressuur. Als men de cap wil verplichten, vernieuwen dus, dan moet men ook bitloos toestaan, andere rijjasjes, enz. Want ook dit is niet toegestaan onder het mom van klassieke dressuur. Zo klassiek zijn we niet meer.
  en waar is nu de vrije keuze gebleven? Iedereen kan zelf wel beslissen of een cap moet of niet.
  Straks moet je zo’n ding op als je wandelt, fietst, skeelert, skiet, enz.

 • Icarus

  Ik voel een enorme behoefte te reageren op de reactie van dressuurruiter/jurylid uit Gelderland.
  U reactie “door zulke ruiters…” vindt ik ronduit een belediging en staat helemaal in contrast met uw latere gedachtengang dat veel mensen nu wel zullen stoppen met paardrijden.
  U preveleert al 40 jaar paardenkennis te hebben, uw bent zelfs jurylid maar uw opmerkingen getuigen niet van objectiviteit inzake het beoordelen van een dressuurruiter.
  Uw voorkeur naar professionele ruiters is duidelijk en uw afkeur naar de hobbyruiters en diens onhandigheid vind ik ook een contradictie.
  De wijsheid heb ik beslist niet in pacht en u zult ongetwijfeld een deskundig en goed mens zijn, maar wellicht toch even vergeten dat paarden never nooit niet te vertrouwen zijn!
  Het zijn & blijven vluchtdieren en hoe goed een ruiter of amazone ook beoordeeld mag worden op “houding & zit” in een te rijden proefje van slecht een krappe 10 minuutjes?
  een ongeluk met desastreuze gevolgen zit altijd in een klein hoekje.
  Of dit te voorkomen is met het dragen van een cap of een bodyprotector?
  Misschien dat dit wetenschappelijk onderzocht mag worden met feiten & resultaten!
  Maar dat uiterlijk belangrijker is in de paardensport dan veiligheid & gezonde discussie hierover, daar begrijp ik met mijn boerenverstand geen snars van…
  Het moge u overigens goed gaan!

 • Vienna

  @Noor,

  Ik heb enkele jaren geleden (11 jaar) ook een ernstig (buiten) ongeluk gehad waarbij ik een busbaan over geschoven ben. Wonder boven wonder had ik alleen een hersenschudding, een gekneusde arm, en gekneusde ribben, maar wel een bijna doorgesneden keel.. Maar een cap of een hoedje in het Z, moet naar mijn mening gewoon een vrije keuze blijven.

 • Carolien

  Heel goed! Een ongeluk zit in een klein hoekje/hoedje!

 • Icarus

  Mode & paardrijden!
  Beste mensen met paarden, maakt u zich toch geen zorgen om het uiterlijk.
  De commercie zal hier ongetwijfeld op gaan inspelen en weer fijne werkgelegenheid geven binnen de paarden-mode-wereld.
  Mooie creaties zullen u aangeboden worden.
  Op & top & voor een ieder wat wils.

  Persoonlijk investeer ik liever in veiligheid: rondom, voor & in mijn paard.
  Daarbij niet vergetende in het naar vermogen & met best kunnende correcties op gebied van “houding & zit”.
  Met cap & met body-protector!
  Voor mijzelf, voor mijn omgeving en mijn dierbare naasten…

 • callin

  natuurlijk moet iedereen het zelf weten of die buiten het wedstrijdterrein een helm draagt of niet. T is jouw hoofd, jouw risico. Maar ik vind het persoonlijk heel begrijpelijk en goed dat een organisatie een cap WEL verplicht stelt! OOK voor Z-ruiters, want je moet niet denken dat als je paard mooie galopswissels kan lopen dat je dan ook automatisch nooit meer van je paard zal vallen. Ook een Z_paard kan schrikken of struikelen, dat hoeft niet eens je eigen schuld te zijn. Zelfs Anky is een paar jaar geleden heel lelijk van haar paard gedonderd…
  Je moet maar zo denken: je kan een helm wel lelijk vinden, maar een gat in je hoofd staat ook heel stom, al dat bloed over je gezicht… 😉

  en ja, natuurlijk komen er straks veiligheidshoedjes in de handel, met keurmerk, dus waar maak je je druk om.

 • Sandra

  Prima als mensen er voor kiezen om geen cap te dragen. Wel wil ik daarbij dan de voorwaarde stellen dat, als zij hoofdletsel oplopen door een val in combinatie met het NIET dragen van een cap, er GEEN uitkering of ziektekostenvergoeding plaatsvindt. Zij hebben er immers zelf voor gekozen dit risico te nemen en zullen dan ook zelf op moeten draaien voor de consequenties.

 • Mandy

  @Sandra, ik denk dat het een verzekerings kwestie is geworden, net als dat we de gordel in de auto moeten dragen. @ Pieter, het lijkt mij dat de bescherming vh hoofd op de kar het gevolg zal zijn op deze kwestie. Het kan zeker erg gevaarlijk zijn op een kar. Hadden de western ruiters niet al een cap in de vorm van de cowboyhoed?

 • Redactie Horses

  De redactie heeft een aanpassing in het bericht gemaakt.

 • Meta

  @ Dressuurruiter/jurylid(notabene al 40 jaar?!)
  Traumatisch hersenletsel is belangrijke oorzaak van overlijden en blijvende of langdurige lichamelijke, cognitieve, gedragsmatige, sociale en emotionele beperkingen en van slechte kwaliteit van leven. Op de langere termijn hebben vooral cognitieve functiestoornissen impact op alle facetten van het dagelijks leven.(Cognitie staat voor leren,waarnemen,denken ,herinneren,geloven ,problemen oplossen)
  Als dit je overkomt…..U WILT HET NIET MEEMAKEN of er getuige van zijn!!!
  Dat U het nooit hebt meegemaakt ,maakt U naïef helaas,geloof me nou maar als ik vertel dat U na zo’n ongeval geen interesse meer hebt in welke dressuurproef dan ook…het begrip “verzameld rijden” zal U als abracadabra in de oren klinken!Ik sta dagelijks aan het bed van mensen met niet aangeboren hersenletsel door trauma’s van buiten af bij mensen die geen helm droegen,gewoon even normaal je behoefte doen is al een hele happening….

 • callin

  @ Sandra, ik snap je emotie, maar ik denk dat je erg uit moet kijken met het ‘eigen schuld dikke bult’ principe. iedereen betaalt (als het goed is) maandelijks een dikke premie voor ziektekosten. Dus heb je daarmee ‘recht’ op zorg wanneer je die nodig hebt.
  Wie wil je anders nog meer zelf laten opdraaien voor hun zorg? Mensen die roken, drinken of slaperig achter het stuur zitten? Mensen die parachute springen of voetballen (meeste blessures!) Mensen die vlees eten, want je WEET toch dat daar hormonen en antibiotica inzitten, dus die MRSA-besmetting is ook je eigen schuld? O, en natuurlijk vrouwen die in het ziekenhuis bevallen, want je weet toch dat dat een risico is als je zwanger raakt… moet je maar beter nadenken! 😉
  Gelukkig werkt het zo niet in Nederland, de verzekeringsmaatschappijen zouden de helft van hun geld kwijt zijn aan onderzoek en rechtzaken ipv aan zorg vergoeden…
  Ik denk dat de door Meta zo goed omschreven gevolgen van hersenletsel meer dan genoeg “straf” zijn….. 🙁

 • N.Olsons

  En terecht, veiligheidshelm/cap verplicht in alle openbare ruimtes of terreinen.
  Paardrijden is en blijft toch een gevaarlijke sport met verhoogde risico’s hoe goed je je paard ook kent of vertrouwt.

 • Desiree

  Op de vraag: Wat is in hemelsnaam het probleem om een helm te dragen?

  Ik denk dat weinigen dat vervelender vinden zitten dan hun hoedje en ja het is STUKKEN veiliger, maar ik moet zeggen dat ook ik er goed ziek van ben dat het een verplichting wordt en niet een keuze.
  Dat houdt in dat ik en met mij nog veel meer mensen een duur maatwerk hoedje van bijna 3000,- voor de sier in de kast kan gaan zetten!
  Dat vind ik toch wel erg zuur hoor, verkopen doe je niet meer als toch niemand er meer mee mag rijden.
  Ik weet wat de gevolgen kunnen zijn van het rijden zonder cap en ik rijd dan ook regelmatig met cap de ring binnen i.p.v hoedje als ik een paard niet helemaal vertrouw, ook ik kies dan liever voor min veiligheid dan voor het mooie plaatje, maar ik ben van mening dat ruiters die kundig zijn en hun paard goed kennen en al geruime tijd wedstrijdervaring op hebben laten doen zelf wel kunnen bepalen of ze voor het mooie plaatje willen gaan op een wedstrijd. Tuurlijk kan ook bij die combinaties ooit iets gebeuren, je hebt nooit alles in de hand en het blijft een vluchtdier, maar in dat geval zou je niks meer zonder helm kunnen, nog geen fietstochtje naar de supermarkt om de hoek want ook dan heb je geen controle over andere zaken dan je fiets en jezelf!

 • Anita Bakker-Peters

  Ik ben het er volledig mee eens dat veiligheid en daaruit voortvloeiend gezondheid boven alles gaat! Maar waarom komen deze dure nieuwe regels altijd in tijd van crisis.
  Maak t een keuze voor een ieder!
  Nu moeten we er aanvang 2013 meteen aan geloven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook