Ga naar hoofdinhoud

Weer dode paarden bij endurancewedstrijden

Foto: Lonneke Ruesink

Het lijkt maar niet op te houden in de Endurance sport. Rond de jaarwisseling zijn op endurancewedstrijden in de Verenigde Arabische Emiraten weer een aantal paarden dusdanig geblesseerd geraakt dat ze moesten worden ingeslapen. De laatste twee paarden die moesten worden afgemaakt liepen mee in de Ladies Race op het Dubai Endurance Festival afgelopen woensdag.

Half december overleed de twaalfjarige Castlebar Tailwind, gereden door Saeed Ali Saeed Al Subousi, in de eerste ‘loop’ van de 120 km-wedstrijd. Waarschijnlijk brak hij zijn been en moest worden ingeslapen. Er is geen officiële doodsoorzaak bekend gemaakt.

Twee dode paarden in Ladies Race

Op het Dubai Endurance Festival, dat deze dagen wordt gehouden en door Sheikh Mohammed bin Rashed Al Maktoum georganiseerd is, zijn tijdens de Ladies Race twee paarden afgemaakt. De paarden in eigendom van Sheikh Hamdan werden gereden door de Argentijnse amazones Camila Bilbao en Micaela Paroldi. Paroldi is weinig ervaren met een zestal 80km FEI-wedstrijden achter haar naam. De achttienjarige Bilbao heeft ruim veertig wedstrijden gereden. Wat er precies gebeurd is en over de aard van de blessures van de paarden is niets bekend.

35 km per uur

Tijdens de Ladies Race werd er door combinaties hard gereden. Snelheden boven de 30 km per uur werden door sommigen gehaald. De Belgische amazone Elizabeth Hardy, die tweede werd, klokte bij de derde poort een snelheid van maar liefst 35 km per uur.

Metalen neusriem

Ook werden verschillende combinaties gediskwalificeerd door verboden hulp in het parcours. En de in opspraak geraakte Britse Emma Finnie werd uit de strijd genomen door een verkeerde neusriem. Zij had het paard opgetoomd met een zware metalen ketting als neusriem. Er lopen nog onderzoeken naar de Britse die in opspraak raakte door overmatig zweepgebruik in een eerdere endurancewedstrijd.

Bron Paardenkrant-Horses.nl/Grandprix-replay.com

 

Eén reactie op “Weer dode paarden bij endurancewedstrijden

  • jos wouters

    Waarom wordt er zoveel geschreven en niets gedaan.
    Waar maken wij ons nog druk om,als ze in DUBAI ermee lachen en het feest gaat gewoon door.

    Waarom moeten wij weten wat er daar allemaal gebeurd,terwijl ze het hier niet eens onder controle hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook