Ga naar hoofdinhoud

Zadel en hoofdstel overbodig in cross

Marieke van Velzen Otto zonder zadel hoofdstel crossOnder grote publieke belangstelling bewees amazone Marieke van Velzen afgelopen zondag tijdens SGW Bathmen dat een zadel en hoofdstel overbodig zijn bij het rijden van een cross. Met enkel een touwtje om de nek van haar paard Otto volbracht ze probleemloos de volledige crosscountry. ,,Het is geweldig om onbeteugeld een echte cross te rijden, jammer genoeg staan de reglementen officiële deelname niet toe”, vertelt Van Velzen enthousiast.

Crosshindernissen waren de elfjarige Otto voor de demonstratie in Bathmen bepaald niet onbekend. Van Velzen brengt Otto uit in de spring- en dressuursport en rijdt samengestelde wedstrijden in de klasse M. In Bathmen reed ze zonder hulpmiddelen een ‘officiële’ B-cross. ,,De hindernissen waren wel onverwacht hoog, want dertien hindernissen stonden nog op L-hoogte. Ik was dus blij dat ik bleef zitten”, vertelt de amazone lachend. Trots vervolgt ze: ,,We hadden maar één weigering. Bij de tweede keer aanrijden sprong hij zonder twijfel. Verder heb ik de cross vrij rustig afgelegd, zodat ik hem echt kon rijden en het geen racepartij werd.”

Van Velzen leidde haar paard Otto zelf op. Thuis reed ze geregeld zonder zadel en hoofdstel in de bak. ,,Iemand van mijn vereniging, De Flevoruiters, vroeg of ik een demonstratie wilde geven op een showavond. Aangezien ik alleen maar rondjes rijden wat saai vond, ging ik oefenen met springen. Voor ik het wist sprongen we 1,10 meter op de demonstratie.” Eventingamazone Alice Naber-Lozeman was op de showavond aanwezig en nodige Marieke uit wat crosshindernissen te proberen. ,,Daarna leek het me geweldig om een keer een echte cross te rijden. Het was nog niet zo eenvoudig een wedstrijd te vinden waar ik onbeteugeld mocht rijden, maar in Bathmen reageerden ze enthousiast en kon ik – weliswaar onofficieel – starten.”

Volgens Van Velzen is het onbeteugeld rijden voor elk paard dat netjes wordt gereden mogelijk. ,,Als een paard goed op zithulpen reageert, is het eigenlijk helemaal niet zo’n grote overstap”, legt ze uit. Het bewijs levert ze erbij. ,,Ik ben een tijdje terug voor het eerst op het Z1 paard van een vriendin van mij gestapt. Er lag wel een zadel op, maar verder reed ik alleen op een halsriem. Wissels, appuyementen, allemaal geen enkel probleem.” In september gaf ze een demonstratie en les bij de bereden politie in Utrecht. ,,Ik gaf ze de mogelijkheid met zadel te rijden, maar dat wilden ze niet. Ze reden zo weg met enkel een halsriem om de hals en vlogen zonder problemen over de hindernissen.”

Bekijk hier meer foto’s.
Klik hier voor de video van Marieke van Velzen en Otto bij de waterbak.

Foto’s: Dhr. Klein Swormink

Lees vrijdag meer in De Paardenkrant.

Bron: Horses.nl

Overname zonder toestemming niet toegestaan.

5 reacties op “Zadel en hoofdstel overbodig in cross

 • Gerrit

  Leuk en goed artikel om te lezen.
  Zelf rijd ik al jaren bitloos (soms ook alleen een nekrope) binnen en buiten. In dit artikel lees ik het plezier af van de vrijheid die je kan krijgen als jij je paard vertrouwt, en je paard jou.
  Op dit moment komt de cross me vij extreem over, maar ik zou drie jaar geleden ook niet gedacht hebben dat ik (bijna 50) bitloos over de heide en door het bos zou gaan in volle gallop. Ik denk dus dat we veel meer één kunnen worden (ruiter en paard)
  Ga zo door. Dit is in mijn ogen pas echt paardrijden, paard en ruiter zijn één.

  Gerrit

 • bianca

  ik rijd ook bitloos, met bosal.
  zo heb ik ook dit jaar een rit van gilze(NB) naar den helder gereden.(250km)
  ik ervaar het als veel vrijer…
  mijn dier lijkt het prettiger te vinden zo.

  http://www.trailteamvoorbrooke.nl

 • geweldig complimenten voor beide
  ook voor de organisatie
  dat ze heeft mogen starten nu nog officieel dat is helemaal top

  gr jessica

 • Arabesk

  Zo en nu Anky nog… 🙂
  Leuk dit!

 • Pietre

  Anky gaat echt geen cross rijden hoor….!!! Dus….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook