Ga naar hoofdinhoud

Zweepslagen geen invloed op prestatie renpaard

Uit onderzoek van de universiteit van Sydney (Australië) blijkt dat zweepgebruik in de rensport nauwelijks effect heeft op de prestaties van renpaarden. “Het is de eerste studie die bevestigt dat het geven van zweepslagen de kans om eerste, tweede of derde te worden niet verhoogt”, aldus onderzoeker Paul McGreevy. Bij 98% van de paarden uit het onderzoek had het slaan van de dieren geen invloed op de uitkomst van de race.

De onderzoekers analyseerden verschillende paardenraces. Uit de beelden bleek dat jockeys hun paarden met name in de laatste ronde aantikken. Het onderzoek toont aan dat op het moment dat de jockeys hun zweep gaan gebruiken, meestal al duidelijk is of een paard de top drie zal halen. McGreevy: “De prestatie van de paarden voor de laatste vierhonderd meter, wanneer het niet werd geslagen, was de beste indicator van zijn succes. De hoogste snelheden werden gehaald als ze niet werden geslagen.”

De onderzoeksresultaten zijn omstreden omdat dierenbeschermings- organisatie RSPCA de kosten van het onderzoek betaalt. Volgens McGreevy had dit geen invloed op het onderzoek. “De sponsoren speelden geen rol in de studie-opzet, data-collectie en analyse van de gegevens.” Dierenarts Palmer stelt dat het onderzoek niet goed is opgesteld. Hij had liever een onderzoek gezien waarbij onder vaste condities werd vergeleken hoe paarden met én zonder zweepslagen presteren.

Bron: Horses.nl/Livescience.com

7 reacties op “Zweepslagen geen invloed op prestatie renpaard

 • Meta

  Wat is nou de moraal van het verhaal?

  *Het paard gaat ondanks de pijn en ip gemene afstraffing toch voor het hoogst haalbare

  of

  *Het paard geeft zich al voor 200% en kan gewoon niet harder.

 • Karin

  Voor Australië kan ik niet instaan, maar hier in Nederland is het aanraken, laat staan slaan verboden. De jockey die dat doet, wordt onmiddellijk op het matje geroepen en gediskwalicifeerd. Vaak ook nog voor enkele weken ’te voet gesteld’ (dan mag hij dus niet werken).
  Wel wordt de rijzweep op het laatste rechte stuk langs het paard bewogen, zonder het dier aan te raken. Het paard ziet dat dan, en weet dan dat het vol gas moet geven.

  Jammer dat de rensport iedere keer in diskrediet gebracht wordt door mensen die er geen verstand van hebben.
  Ga eens een dagje naar Duindigt en leer deze mooie sport eens écht kennen!

 • EC

  Dag Karin, u heeft gelijk ,draf is een prachtige sport; Zelf ben ik 15 jaar in de drafsport aktief geweest, Daarna ben ik door omstandigheden overgestapt naar dressuur; Tijdens mijn drafperiode vroeg ik mij niet af wat de inpact van de zweep was op de paarden, ik was dan ook nog zo veel jonger;Er werd toen wel geslagen op het paard en regelmatig zie ik nog wel eens een drafwedstrijd en er is nog misbruik met de zweep.
  Ze mogen nog wel slaan maar niet meer met beide teugels in één hand.
  Daarom zou ik zeggen ,schaf de zweep af,en laat alleen het gebruik van de teugels toe.Met de teugels kan je het paard ook eens aantikken en dat moet wel voorzichtig wil je dat uw paard blijft draven. Deze methode is paardvriendelijk ,voor het publiek is het zoveel mooier om naar te kijken en voor het paard is het een hemelse verbetering.
  Nu zie je paarden die na de koers leeg gereden zijn, en totaal in ademnood zijn. Dit is niet mooi om aan te zien als paardenliefhebber.
  Trouwens ik geloof niet dat de zweep geen invloed heeft op de paarden,en zonder zweep is het toch ook voor ieder deelnemer gelijk;
  vriendelijke groet Eddy

 • Meta

  @ Karin
  Nee inderdaad ik heb absoluut nul verstand en kennis van de draf/rensport ,ik weet alleen de verhalen van mijn zeer goede hoefsmid,die er met zijn dravers een heerlijke bruine volkorenboterham belegd en wel mee verdient en dat hij toppaarden heeft.maar van de 5 mensen die ik ken en een efgekeurde draver kochten voor een appel en een ei via het www ken ik er 4 die continue van hand tot hand gaan omdat ze totaal ” verknipt” zijn tijdens het rijden en de verzorging.
  De een heeft doorgesneden pezen,de ander tolereert geen zadel,de volgende is zo gestressed dat iedereen er bang van is ,de volgende heeft zulke ontstoken eierstokken,dat er inmiddels verklevingen zijn (per echo vastgesteld door de va)naar de darmen…het dier gaat naar de slager omdat een behandeling te veel gaat kosten !(5 jaar oud)
  Hoe lang kunnen deze dieren op wedstrijd niveau lopen,wat gebeurd er daarna met ze en hoe oud worden ze uiteindelijk zo gemiddeld?
  Geen idee,maar gericht slaan (zoals hierboven omschreven staat)om harder te gaan voor uiteindelijk geld vind ik een afschuwelijke vorm van paardensport!

  http://www.youtube.com/watch?v=xcjLR8X2fwA

  😉

 • tini

  ik moet reageren als ik zoveel onzin hoor over deze prachtige dieren. Hebben zij niet evenveel rechten als wij? Ze worden geexploiteerd alsof het gebruiksvoorwerpen zijn in deze sport, hu hu ik heb er moeite mee dit een sport te noemen daar ik nimmer zoveel misstanden heb meegemaakt als in dese “sport”, lees ..misbruik!!!!

  Heeft u ooit gezien welk middeleeuws tuig hier nog is toegestaan anno 2010? dit is werkelijk een oogopener en u zult u verbazen wanneer u werkelijk uw ogen opent voor deze bijzondere sport. Het is de meest gewelddadige en respectloze omgang van alle paardensportdisciplibes.

  Kijk en oordeel zelf!!

  hoe zou u zich voelen als er een zweep gebruikt werd om u aan te sporen tot meer topprestaties ?

  doen wij dit een mens aan? neen, zij hebben in ieder geval een wil en deze dieren ook maar daar wordt op alle manieren niet naar geluisterd. Vandaar het gebruik van machtsmiddelen, zij hebben er niet om gevraagd of wel soms?

 • Tamara

  Ga eens een dagje naar Duindigt en vervolgens een avondje naar een springconcours en houd bij waar meer zweepslagen vallen…

  Jammer dat er altijd zo negatief gedaan wordt over de draf- en rensport, terwijl niemand het een probleem lijkt te vinden als tijdens een springwedstrijd een paard over een hindernis gemept wordt.

 • Karin

  Nog even een kleinigheid i.v.m. enkele reacties hieronder:
  Rensport en drafsport zijn twee verschillende sporten. Bij de rensport zit de jockey op het (galopperende) paard en heeft een klein rijzweepje (karwats) in zijn hand. Bij de drafsport zit de pikeur op een sulky achter het (dravende) paard, en heeft in zijn hand een langere zweep, zoals koetsiers die ook hebben.
  Bij allebei de sporten is het, in ieder geval in Nederland, verboden het paard daadwerkelijk te slaan.

  Wat er met ‘uitgelopen’ dravers gebeurt die zonder papieren aan particulieren worden verkocht, weet ik niet, maar ik lees op Internetforums meer verhalen over gevallen waarin het goed gaat, dan de 4 excessen die Meta hieronder noemt. Bedenk overigens wel dat een draver eerst zadelmak gemaakt moet worden voordat je er op kunt rijden (zie hierboven)!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook