Ga naar hoofdinhoud

Parcoursbouwers eventing brengen paarden in gevaar

val eventingsportUit onderzoek van dr. Ellen Singer van de universiteit in Liverpool blijkt dat ontwerpers van eventingparcoursen het leven van paarden in gevaar brengen door het plaatsen van gevaarlijke hindernissen in de crosscountry.

Het onderzoek toont aan dat het grootste gevaar steekt in hindernissen van meer dan twee meter breed waar paarden recht op af rijden. Bij dit soort hindernissen slaan de meeste paarden over de kop. ,,De parcoursbouwer kan beter de breedte van hindernissen versmallen, dan het aantal hindernissen dat vanuit een hoek moet worden gesprongen verminderen, dat heeft namelijk meer effect”, stelt dr. Ellen Singer.

Uit de studie bleek verder dat paarden tijdens een eventingwedstrijd in één dag meer risico lopen om te vallen dan paarden die uitkomen op een driedaags evenement. De snelheid waarmee het paard een hindernis nadert, heeft ook invloed op de veiligheid. Zowel ruiter als paard komen snel ten val als de ruiter het paard toestaat snel op de hindernis af te rijden maar zelf te onzeker is.

,,De uitdaging van een crosscountry is een essentieel onderdeel van de eventingsport, maar wij willen er bij ontwerpers op aandringen om aan dit onderzoek te denken bij het ontwerpen van een nieuwe crosscountry, ruiters moeten zelf goed over de snelheid nadenken waarmee ze op hindernissen afrijden”, zegt Paul Jepson van Horse Trust, de sponsor van dit onderzoek.

Bron: Horse and Hound

Lees ook:
Dodelijk ongeval zet domper op Express Eventing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook