Ga naar hoofdinhoud

Redzel wint voor de tweede keer The Everest

Redzel Foto Facebook still
De zesjarige Redzel (Snitzel x Millrich) won op de renbaan van Royal Randwick te Sidney voor de tweede maal op rij The Everest, de hoogst gedoteerde sprint race ter wereld. De kampioenssprinter van Australië kwam zo op de tweede plaats van de meest verdienende Engelse Volbloeds van Australië achter Winx terecht.

Vorig jaar vond de inaugurele race ‘The Everest’ op de renbaan van Royal Randwick te Sidney plaats. Het is de hoogst gedoteerde sprint race ter wereld over 1200 meter op gras voor Engelse Volbloeds met een prijzengeld van 13 miljoen dollar waarvan 6 miljoen voor de winnaar.

600.000 dollar voor startplaats

Australië staat er al jaren om bekend dat zij de beste sprinters ter wereld fokt en uitbrengt. In de vorig jaar gelanceerde ‘Everest’ wilde het continent die sprinters eer aan doen en schreef de race uit met een gigantisch prijzengeld gesponsord door TAB (de totalisator van de erkende wedkantoren in Australië). Er kunnen voor twaalf deelnemers een startbox ticket voor de race worden gekocht voor nog nader te noemen paarden. Zo’n ticket kost 600.000 dollar en de eigenaar kan dat ticket verhuren, delen met een andere eigenaar, verkopen of zelf een paard laten racen. De manier van inschrijving is eigenlijk gelijk aan de Pegasus World Cup met dien verstande dat in de Everest daadwerkelijk ’s werelds beste sprinters racen. Het is (nog) geen als Groupe I gekwalificeerde race.

Redzel prolongeert titel

Redzel (Snitzel x Millrich) de 6 jarige ruin en regerend kampioenssprinter van Australië heeft zijn titel overtuigend verdedigd en kwam door zijn winsom in de Everest van vandaag op de tweede plaats van de meest verdienende Engelse Volbloeds van Australië achter Winx terecht.

Spierblessure

Redzel is in eigendom van Peter en Paul Snowden en beiden trainen Redzel samen. Peter: “Redzel is geen kampioen maar wel een heel goed paard en dat heeft hij vandaag weer laten zien. Het is ongelofelijk om deze race opnieuw te winnen. Vier weken geleden waren wij bang dat wij Redzel niet konden laten starten vanwege een overmatige spanning in zijn spieren nadat hij zich in zijn box had gerold. Mensen schreven hem af maar wij bleven geloven in de veerkracht van het paard en hebben samen met hem onze best gedaan op alles weer op de rails te krijgen. In de Premiere Stakes, de voorbereidende race van twee weken geleden werd Redzel weliswaar vijfde maar die ervaring hadden wij vorig jaar ook. Voor sommige deelnemers was de renbaan te zacht na de hevige regenval van vandaag, voor Redzel maakte dat dus niets uit.”

Koersverloop

Het was Aidan O’Briens US Navy Flag die de start mistte en over een race afstand van 1200 meter kan je het dan eigenlijk wel vergeten. Vertrokken vanuit startbox 1 aan de binnenkant van de baan kon Redzel zich aan de reling optrekken, leidde het deelnemersveld en werd de eerste 800 meter niet door zijn jockey Kerrin McEvoy aangespoord om te versnellen. McEvoy reed een meesterlijk koers en reed Redzel overeenkomstig de instructies van de trainers aan de leiding van het veld.

Twee lengten voorsprong

In de laatste 400 meter versnelde Redzel en deelnemer Le Romain probeerde daarbij aan te sluiten terwijl Goldolphins paard Osborne Bulls door jockey Tommy Berry helemaal naar de buitenkant van het deelnemersveld en de buitenreling van de baan werd getrokken. In de laatste 200 meter lag Redzel meer dan twee lengten voor de uiteindelijk tweede aankomende Trapeze Artist en finishte makkelijk. Jockey McEvoy: “Het enige wat Redzel wil doen is hard galopperen. Hij is mijn juweeltje en het geeft mij een enorme kick om deze race opnieuw te winnen. Ik ben enorm trots op hem.”

Derde aankomende was Osborne Bulls. Shoals, de grote favoriet onder de wedders finishte als elfde en de vorig jaar als tweede geplaatste Vega Magic werd laatste.