Ga naar hoofdinhoud

Sir Mark Todd, eventingrijder én renpaardentrainer

Sir Mark Todd op de renbaan van Sha Tin Foto Yolande Tilmans

Sir Mark Todd is een veelzijdige man en bij de paardensportliefhebbers vooral bekend om zijn eventing prestaties en het behalen van zeven Olympische medailles, waaronder twee gouden. Zondag a.s. rent de door hem getrainde Eminent (Frankel x You’ll be mine) in de FWD Queen Elizabeth II Stakes over 2000 meter in Sha Tin. Voorlopig is Eminent het enige renpaard dat hij onder zijn hoede heeft maar gelet op zijn leeftijd (63 jaar) gaat Todd zijn focus meer leggen op het trainen van Engelse Volbloeds.

Mark Todd woont in Engeland vlak bij trainingscentrum voor renpaarden van Lambourn en was verrast toen hij eind vorig jaar vanuit Nieuw-Zeeland een telefoontje van Sir Peter Vela kreeg. Vela is een coryfee in de renpaardenwereld en bezit naast Eminent een paar eventingpaarden van Todd. Vela vroeg Todd of hij Eminent zou willen trainen en Todd dacht daar niet lang over na, zei ja. Met spoed werd zijn trainerslicentie aangevraagd die hij daags voordat hij Eminent in Australië liet koersen (in de Queen Elizabeth Stakes te Randwick tegen Winx) ontving.

Viel zowat in slaap

Die race was echter niet succesvol en Todd en zijn team vermoedde dat het aanbrengen van oorbeschermers bij het paard hem zou helpen te relaxen in de koers doch bereikte daarmee het tegenovergestelde effect. In plaats van goed te starten en gelijk de koppositie te nemen viel Eminent zowat in slaap en uit de startbox, liet het afweten en finishte op een teleurstellende zestiende plek.

‘Misschien Royal Ascot’

Eminent is een paard dat bij voorkeur in de kopgroep koerst en zal vanuit startbox 12 starten. De deelnemers Time Warp met startbox 10 en Glorious Forever met startbox 7 koersen echter ook het liefst in die positie dus vanaf de start zal Eminent al meteen met een strijd om de koppositie worden geconfronteerd. Mark Todd: “Als Eminent goed loopt dan gaat hij terug naar Engeland, zal dan even rust nemen en misschien naar Royal Ascot gaan voor deelname aan de Prince Of Wales Stakes. Ik vlieg maandag terug om aan de eventing van de Badminton Horse Trials op donderdag deel te nemen.”

Bron Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook