Ga naar hoofdinhoud

Stapsgewijs zadelmak maken beter voor welzijn paard

Zadelmak maken onderzoek WUR Kathalijne VisserHet stapsgewijs zadelmak maken van een paard heeft een positieve invloed op het welzijn. Dit maakte de Animal Sciences Group van Wageningen UR en de Faculteit Diergeneeskunde vandaag bekend. De onderzoekers toonden dit aan in een onderzoek naar het effect van twee verschillende trainingsmethoden op het welzijn van jonge paarden tijdens het zadelmak maken. De verschillende trainingsmethoden hadden echter geen invloed op de prestaties van de paarden.

Een groep van 28 paarden, eigendom van het voormalige paardenproefbedrijf de Waiboerhoeve in Lelystad, zijn in 2003 op twee verschillende locaties in vijf weken zadelmak gemaakt. In Deurne zijn de paarden op de traditionele manier getraind. Op een andere locatie was de training meer individueel en stapsgewijs opgebouwd. ,,De eerste groep is meer prestatiegericht opgeleid. Deze groep paarden is in relatief kortere tijd zadelmak gemaakt. De ruiters stapten gemiddeld eerder op het paard dan bij de tweede groep”, vertelt dr. Kathalijne Visser. ,,De andere groep is met een soort natural horsemanshipmethode getraind. De trainer maakte gebruik van grondwerk en de paarden werden langzaam vertrouwd gemaakt met veranderingen in de omgeving. Het rijden kwam gemiddeld wat later.” Op beide locaties zijn gedragsobservaties en fysiologische metingen gedaan en zijn logboeken bijgehouden. Na de trainingsperioden beoordeelden gedragswetenschappers en juryleden in Lelystad het gedrag, de fysiologie en de prestaties van de paarden.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral paarden die tijdens de training op de niet-traditionele manier zadelmak werden gemaakt minder stress ondervonden. Door de training van (jonge) paarden toe te snijden op de ontwikkeling van het individuele paard en het stapsgewijs aan te pakken, kan de stress voor de paarden beperkt blijven. De uiteindelijk bereikte prestaties van de twee groepen paarden waren na vijf weken training overigens gelijk. Ook een aantal jaar na het onderzoek lijken de gebruikte trainingsmethodes geen invloed te hebben op de prestaties. ,,We voeren geen onderzoek meer uit naar deze groep paarden, maar van beide groepen lopen op dit moment paarden in de sport. Er lijkt geen verschil te zijn in prestaties”, sluit Visser af.

4 reacties op “Stapsgewijs zadelmak maken beter voor welzijn paard

 • Chantal

  Fijn dat het nu ook ‘ns wetenschappelijk onderzocht is!!?? Misschien doet het er dan nu een keer toe in het voordeel van het paard!

 • Jammer dat Deurne met name genoemd wordt en dat de tweede trainer (in dit geval) Emiel Voest wordt weggeschreven als een “een soort natural horsemanshipmethode”.

  De uitkomst verschilt dus met name op “stress gebied”!
  Toch niet onbelangrijk dacht ik zo!

 • Ik ben zelf van mening dat het zelfvertrouwen en met name het leervermogen van een ‘NH’ zadelmakgemaakt paard groter is dan een traditioneel zadelmak gemaakt paard. Dat is niet op wetenschap gebaseerd, maar gewoon mijn mening. Overigens is er een hele vage grens nog steeds tussen traditioneel en natural met paarden omgaan, het kan elkaar prima overlappen en bij beide zijn er uitersten aan te wijzen.
  Goed om te horen dat dit onderzoek eens gericht is op het welzijn van het paard en niet op de prestaties.

 • Jelle

  helemaal mee eens. Als toch het “resultaat” hetzelfde is, waarom gaat “Deurne” dan niet de “natural” methode doceren? Wat ik heb begrepen: in 5 weken tijd hetzelfde resultaat immers. Het welzijn van het paard zou immers ALTIJD op de eerste plaats moeten komen te staan, en niet de eisen van de mens, de zgn paardenliefhebbers, zou mooi zijn als DAT gedoceerd zou worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook