Ga naar hoofdinhoud

Thunder Snow wint weer Dubai World Cup

Thunder Snow Foto credits Dubai Racing Club
De door Emirates Airline met 12 miljoen dollar gesponsorde Dubai World Cup kende met twaalf paarden een top deelnemersveld. De Arabische Emiraten vierden feest want na een uitermate spannende eindstrijd was het de vijfjarige Thunder Snow (Helmet x Eastern Joy) die voor de tweede opvolgende keer de prestigieuze race won. De volbloed werd door topjockey Christophe Soumillion naar de zege gestuurd, voor trainer Saeed bin Suroor en Godolphin, de renstal van HH Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum.

De Group I race over 2000 meter op de zandbaan verliep voor de combinatie gelijk aan die van vorig jaar. Vanuit startbox 12 spurtte Thunder Snow als een speer diagonaal over de baan om de binnenreling en de koppositie op te zoeken. Die tactiek was door de trainer Saeed bin Suroor donderdag bij de persconferentie al bekend gemaakt waardoor iedere andere deelnemer wist wat er van de combinatie verwacht kon worden.

‘Even op adem laten komen’

Anders dan vorig jaar, waar medefavoriet North America de start miste, vertrok die combinatie vanuit startbox 3 aan kop en zette gelijk een hoog tempo neer. Dat deerde Thunder Snow niet want hij lag na nog geen twee honderd meter koers naast en vervolgens achter North America en liet zich zelfs even naar een vierde plek terugvallen. Jockey Soumillion: “Na de spurt van de start en het hoge tempo wilde ik Thunder Snow even op adem laten komen en het terugvallen naar die plek deed het paard goed en hij kwam in het ritme dat ik wilde.”

Zorgvuldig voorbereid

Godolphin’s Trainer Saeed Bin Suroor: “Thunder Snow is in topvorm en dit was de race waar we vanaf het begin van het Dubai World Cup Carnival naartoe werkten. Hij deed zijn laatste serieuze werk op zaterdag en dat ging heel goed. Hij heeft het afgelopen jaar een behoorlijk koersjaar gehad nadat hij in de aanloop van de Dubai World Cup 2018 alle drie de races van de Al Maktoum Challenge liep. Hij won de Dubai World Cup, werd tweede in de Ierse 2000 Guineas, derde op Royal Ascot in de Group 1 St James’s Palace Stakes en in Chantilliy de Prix Jean Prat won. In november 2018 werd hij derde in de Groep I Breeders Cup Classic en sinds die tijd tot Super Saturday op 9 maart j.l. heeft hij zijn welverdiende rust gehad. Op Super Saturday werd hij tweede maar daar had ik iedereen al voor die koers voor gewaarschuwd, het hoorde allemaal bij het plan voor de opbouw naar de Dubai World Cup 2019.”

‘We hebben alles gegeven’

Soumillon voegde er aan toe: “Thunder Snow presteerde vrijwel zoals we op Super Saturday hadden verwacht, wij wisten dat hij die race nodig zou hebben. Het was, in tegenstelling tot vorig jaar, vanavond een pittige finish en het paard en ik hebben alles moeten geven om te winnen. Ik reed finish als een Cheltenham jockey en heb alles moeten geven net als Thunder Snow die het uiterste uit zich haalde.”

De combinatie won met een neuslengte verschil voor de Amerikaanse deelnemer Gronkowski in 2.03.87. Derde en vierde werden de Amerikanen Gunnevera en Pavel.

Schrijft geschiedenis

Thunder Snow gaat met deze overwinning de geschiedenisboeken in als het enige paard dat zowel de UAE Derby en tweemaal de Dubai Worldcup won. Hij bezorgde trainer Saeed bin Suroor zijn negende Dubai World Cup-overwinning en daarmee een record dat zijn rivalen overstijgt. Voor Godolphin en HH Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum was het de vierde overwinning op deze Dubai World Cup avond en voor de Franse topjockey Christophe Soumillon zijn tweede Dubai World Cup.

Bron Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.