Ga naar hoofdinhoud

Fokkerspremie voor laagverwante tuigpaardveulens

Bocellies Matteo (v. Bocellie) - Foto: Jacquelien van Tartwijk/Paardenkrant-Horses.nl

Inteelt en een te hoge verwantschap is al jaren een probleem in de tuigpaardenfokkerij. Om verlaging van de inteeltstijging en de verwantschap binnen de populatie te bevorderen, worden fokkers van laagverwante veulens financieel gecompenseerd. Dat heeft het KWPN bekendgemaakt. Ook voert het stamboek een tariefwijziging voor de registratie van B-boek tuigpaardveulens in.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), verantwoordelijk voor de erkenning van stamboeken, trok 2 jaar geleden aan de bel met een duidelijke boodschap aan het KWPN: grijp in om te voorkomen dat het tuigpaard een uitstervend ras wordt. De inteeltstijging binnen de tuigpaardpopulatie ligt rond de 1,18% per generatie en dat moet zakken naar 0,5 tot 1%. Tuigpaardfokkers die in 2022 en 2023 een levend veulen met een verwantschap in de klasse laag tot gemiddeld, laag of zeer laag fokken, worden daarom financieel gecompenseerd.

Laag tot gemiddeld

Fokkers van een levend geboren laagverwant veulen krijgen 150 euro registratiekorting en een fokpremie van 150 euro per veulen. Let wel: financiële compensatie is mogelijk voor in totaal maximaal 100 veulens per jaar. Elke geregistreerde kan maximaal één dekking per jaar aanmelden voor de tegemoetkoming in de kosten. Het te verwachten veulen moet in de verwantschapsklasse ‘laag tot gemiddeld’ of lager vallen.

Tarieven voor B-boek veulens omhoog

Per 2023 hanteert het KWPN nieuwe tarieven voor register B veulens in de fokrichting tuigpaarden. Binnen de fokrichting tuigpaard is er sprake van een forse toename van dekkingen door niet KWPN-gekeurde of -erkende hengsten. Het stamboek verwacht dat dit zo’n 20% van de geboren veulens betreft komend jaar. Men vindt dit “ondermijnend voor het selectiesysteem en oneerlijke concurrentie.” Daarom is besloten om het registratietarief (€ 171,25 incl. btw) van register B veulens in de fokrichting tuigpaard te verhogen met € 100. Dit gaat in per 2023. 

Alle informatie over de fokkerspremie voor laagverwante veulens leest u hier

Bron: KWPN / Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook