Ga naar hoofdinhoud

Kianita en Jaquar HR winnen nieuwelingen in Luttenberg

Marcel Ritsma hier met Jaquar HR - Foto: Melanie Brevink-Van Dijk
De drukbezochte Noordelijke Tuigpaardendag in Luttenberg kende vele hoogtepunten met heel veel genietmomenten. De nieuwelingen, daar draait het aan het begin van het seizoen om. De beste bij de ruinen en hengsten was, evenals in Ambt Delden, de vijfjarige Jaquar HR (Eebert x Dedé ster van Stuurboord, fokker L.C.A.M. Paijmans uit Hapert) van Hans Robben waarbij de leidsels in handen van Marcel Ritsma waren. Bij de merries werd de winnares van groep II, de vierjarige elitemerrie Kianita (Eebert x Zianita ster pref van Manno) van f/g. G. Kamphorst en G.H. Kamphorst uit Zwartebroek de allerbeste.

Bij de nieuwelingen was er een verdeling in merries en hengsten/ruinen. Elf merries werden er gepresenteerd, zeven mochten er naar de finale, zes kwamen er terug, drie streden er tenslotte in de grande finale om de titel beste merrienieuweling. De vaders van de zeven finalisten waren Eebert (3x), Fantijn  (2x), Unieko en Giovanni Landzicht. De winnares van groep II, de vierjarige elitemerrie Kianita (Eebert x Zianita ster pref van Manno) van f/g. G. Kamphorst en G.H. Kamphorst uit Zwartebroek werd de allerbeste. Henk Hammers showde Kianita die een sterke body heeft, over actievolle bewegingen beschikt en met kracht en afdruk van de vloer gaat. Ze heeft een IBOP 78 op haar naam staan. Op de CK scoorde ze voor exterieur 70 maar voor beweging 84. Haar bovenlijn zal debet zijn aan die 70 voor exterieur maar het ging dus nu om beweging en bewegen kan deze nazaat uit de stam van Joop van Wessel. Grootmoeder Ianita (keur pref sport van Manno) is een volle zus van meervoudig kampioen Sunlight.

Tuigtypisch

Mark de Groot presenteerde de vierjarige reg. B merrie Kansas (Giovanni Landzicht x Usinia keur pref van Fabricius), een fokproduct van Hengstenhouderij Landzicht uit Giessenburg. Kansas is een zeer aansprekende tuigtypische verschijning met een mooie ronde bovenhals en de vos beweegt met een eveneens zeer aansprekende actie.

Kracht

Harry van Middelaar kwam met vierjarige Kalina (ster van Eebert x Charisma keur pref van Waldemar, fokker G. Hermanussen uit Beers) van Wout Liezen, de winnares van de eerste groep, uit op de derde plaats. Kalina showde zich met krachtige bewegingen met veel afdruk en power vanuit de achterhand. Ze mag aan de voorkant nog iets meer gaan profiteren van haar sterke achterhand door nog even meer te gaan rijzen maar ze straalt vermogen uit. Als driejarige was ze nationaal reservekampioen.

Ook heel aansprekende merries

Vierde werd de steeds weer fijn en spontaan showende vierjarige Kumalya (v. Fantijn, f. Gerard Lokhorst uit Kamperveen) van en met Henri van Weeghel gevolgd door de met veel tact en heel natuurlijk en zeer aansprekend bewegende vierjarige Kretina (ster van Fantijn) van Jurjen van der Velde uit Siegerswoude met Harm Jan Veenstra en de vijfjarige Jivirona (elite van Eebert, f. Antoon Epskamp uit Hoevelaken) van G.E.B. ter Laak die in handen van Henk Hammers groep drie won. In de finale werd deze mooie verschijning die over veel ruimte en veel knieactie beschikt, gepresenteerd door Albert Lueks.

Hengsten en ruinen

Er werden 13 hengsten/ruinen gepresenteerd met voor zeven een finaleplaats, zes kwamen er terug, drie mochten naar de grande finale. Eebert en Fantijn waren twee keer de vader van een finalist, Emilano, Cizandro en Dylano één maal. De beste was, evenals in Ambt Delden, de vijfjarige Jaquar HR (Eebert x Dedé ster van Stuurboord, fokker L.C.A.M. Paijmans uit Hapert) van Hans Robben waarbij de leidsels in handen van Marcel Ritsma waren. Jaquar is een strijder. Vorig jaar streed hij voor zijn leven, dat is hem gelukt. En nu strijdt hij elke keer voor de overwinning. En dat is hem dit jaar al voor de tweede keer gelukt. Van opgeven weet hij niet, in de finale streed hij steeds feller en werd hij steeds grootser. Grote passen, front, actie, vechtlust, hij heeft het allemaal in huis waarbij zijn hoge witte voorbenen zijn expressieve voorhandactie nog eens extra accentueren.

Ook veel wit

Met zijn vele wit weet de platenbonte vos Kontiki (Eebert x Arianne keur pref van Patijn, fokker J. Meijers uit Orvelte) van de familie Scherphof al meteen op te vallen. Maar prijzen winnen doe je er niet mee, dat deed hij met zijn actievolle, dansende bewegingen die hij showde in handen va Harry van Middelaar. Vorig jaar won Kontiki, die nog iets meer mag rijzen, in handen van Marieke Scherphof het KWPN kampioenschap om de Egbert Emmink Bokaal.

Veel applaus

Het publiek gaf te kennen veel sympathie te hebben voor Kensington (Dylano x Wyomi Landzicht) van fokkers Hengstenhouderij Landzicht uit Giessenburg. In groep II werd hij derde maar mocht wel naar de finale. In de grande finale wist de grootse en steeds best optredende Kensington meer waardering te genereren en werd hij derde.

Heel aansprekend

De drie finalisten die direct definitief werden geplaatst waren zeker ook heel aansprekend. Steeds weer sprak de als vierde geëindigde zeer tuigtypisch optredende Kerro BFT (v.Cizandro, f. J.C. van Arkel uit Herwijnen) van Brian Franken aan. In zijn handen genereerde de bruine elke keer weer een in het oog springende en boeiende show waarbij het bijzonder rijke front en de hoog grijpende voorhandactie zeer aanspraken. En dat was ook het geval bij de als vijfde geëindigde Vanenburg’s Kelviro (v. Emilano, f. Hilbert Meyering uit Oosterhesselen) die in handen van Aris van Manen groep II won. Het rijke front met opvallend veel kap en de voorhandactie spraken zeer aan. Plaats zes werd voor Kolonel (v. Fantijn, f. W.L. Ruinemans uit Rhenen) met Uilke Haarsma die overigens twee paarden in de finale had. Hij koos dus voor Kolonel die heel plezierig showde. De vos bewoog heel ruim en ging groot van de vloer en dat maakte Kolonel tot een opvallend paard.

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.