Ga naar hoofdinhoud

Voorbereidingen Nationale Tuigpaardendag in volle gang

De Nationale Tuigpaardendag is hét podium voor de tuigpaardfokkerij. Voor de tuigpaardliefhebbers is de Nationale Tuigpaardendag ieder jaar één van de absolute hoogtepunten op de kalender. Dit jaar zal op zaterdag 17 augustus alweer de 35 editie plaatsvinden.

De Nationale Tuigpaardendag zit bomvol met sport en fokkerij, waarbij de crème de la crème van de tuigpaardenfokkerij te bewonderen is. De allerbeste tuigpaardmerries van het keuringsseizoen strijden aan de hand om de nationale titels. De sportmerries in tuig zetten in de Finale der Nationale hun beste beentje voor om de titel Topsportmerrie en de bijbehorende Greet Bergstra-bokaal te winnen. Ook zullen jonge én bewezen hengsten hun kwaliteiten aangespannen tonen.

Klankbordgroep

Begin 2019 heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden met de klankbordgroep, waarvoor diverse juryleden, trainers, hengstenhouders, fokkers en regiobestuursleden waren uitgenodigd. Deze stuurgroep bestaat uit Henk Lassche (voorzitter), René van Klooster, Irene van der Peijl, Hanneke van Wessel en Karin Karlas, die tijdelijk niet aanwezig is. Hier is teruggeblikt op de voorgaande edities en zijn doelstellingen en verwachtingen voor de komende jaren opgesteld, om zo een nóg aantrekkelijker programma aan te kunnen bieden dat goed aansluit bij de wensen van de achterban. De belangrijkste punten die uit de klankbordgroep naar voren zijn gekomen, zijn daarom meegenomen in de voorbereidingen van deze editie. Een aantal programmaonderdelen blijft ongewijzigd. Zo vinden net als vorig jaar de voorselecties van alle rubrieken plaats in één ring in de ochtend, om in de middag te kunnen knallen met alle finales. Dan worden de titels toebedeeld aan de topsportmerrie 2019, de kampioene van de 3-jarige merries (ook wel de koninginnerubriek), de Manno Trofee, de Fokker van het Jaar en het Tuigpaard van het Jaar.

Nationale veulenkeuring op de NTD

In deze 35ste editie van het tuigpaardfeest van het jaar zijn enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo vindt dit jaar de Nationale Tuigpaardveulenkeuring plaats tijdens de Nationale Tuigpaardendag. Daarentegen komt de veulenveiling te vervallen. De Egbert Emmink Bokaal komt in het programma onder voorwaarde dat er tenminste 10 driejarige paarden worden aangemeld voor de voorselecties. Bij voldoende deelname gaan de beste vijf door naar de finale op de Nationale Tuigpaardendag. Dit jaar maken we geen gebruik van het stadion van het WK Jonge Dressuurpaarden. De stuurgroep is daarom bezig met een vernieuwde indeling van het terrein met als uitgangspunt de kwaliteit en uitstraling die iedereen gewend is bij het Nationale podium voor de tuigpaarden.

Highlights uit de rijke historie

Om meer interactie met het publiek te krijgen wordt dit jaar het jureren met bordjes teruggebracht bij de rubriek ‘keur- en elitemerries’. Daarnaast kunt u deze dag highlights uit de rijke historie van de afgelopen 35 edities opnieuw beleven in een aantal showrubrieken. Kortom: een dag die een tuigpaardliefhebber niet wil missen.

Bron: KWPN/Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook