Ga naar hoofdinhoud

VTN-afsplitsing van de baan

Exclusief
Noordelijke Tuigpaardendag Luttenberg Foto: Melanie Brevink-van Dijk
De door de VTN-aangekondigde afsplitsing van de KNHS in verband met de onvrede over het afschaffen van de hulpmiddelen is van de baan. De VTN is akkoord gegaan met de afschaffing van de oordoppen per 1 april. De Commissie van deskundigen van de VTN gaat zich nu buigen over de afschaffing van de overige hulpmiddelen (niet alleen de opzet) en brengt voor 1 november 2019 een advies uit. Dat advies is niet bindend. "Maar we gaan er wel heel serieus naar kijken", aldus KNHS-bestuurslid Aukje Kroondijk.

Voorafgaand aan een bijeenkomst voor de juryleden tuigpaarden, gepland op dinsdag 26 maart, zijn de partijen maandag nogmaals bijeen gekomen. Tijdens dat overleg is besloten om akkoord te gaan met de afschaffing van de oordoppen per 1 april en verder te praten over de overige hulpmiddelen. Vanochtend is de Commissie van deskundigen, bestaande uit voorzitter Henk Lassche, Henk van Dieren, Johan Hamminga en veterinair Arie Hoogendoorn, in gesprek geweest met een afvaardiging van het KNHS-bestuur. Daarin is overeenstemming bereikt over de onderzoeksvragen en de status van de onderzoeksuitkomsten.

Niet bindend

Aukje Kroondijk, namens het KNHS-bestuur in gesprek met de VTN: “Ons besluit, afschaffing van de opzet vanaf 2021, blijft staan. Het is afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek of we dat besluit opnieuw in overweging zullen nemen. De commissie wilde graag dat het advies bindend zou zijn, maar dat willen wij niet. Wel gaan we heel serieus naar de uitkomsten kijken.”

Hoe het verder gaat, bijvoorbeeld met de aangekondigde Ledenvergadering van 4 april waarin gestemd zou worden over de afsplitsing, is nog niet bekend. VTN-voorzitter Lammert Tel is vooralsnog niet bereikbaar.

Bron: Horses.nl/KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.