Ga naar hoofdinhoud

Wilmink als VHN-voorzitter weggestemd

De Vereniging Hackneyrijders Nederland (VHN) steunt de VTN in het conflict met de KNHS. Dat werd gisteravond tijdens de Algemene Ledenvergadering duidelijk, nadat de leden afscheid namen van voorzitter Johan Wilmink. Het merendeel van de leden (57) stemde voor Rijk van Vulpen als voorzitter, Wilmink kreeg 30 stemmen. Belangrijkste reden voor het wegstemmen van de voorzitter die drie jaar de belangen van de vereniging behartigde is zijn rol in de hulpmiddelendiscussie.

De ‘hulpmiddelenkwestie’, waarin tot nu toe vooral de VTN aan het woord is, houdt ook bij de VHN de gemoederen flink bezig. “Ik wens je bijzonder veel sterkte”, zei Wilmink bij het afscheid tegen zijn opvolger Rijk van Vulpen. “Ik wil je nog één advies meegeven: zorg dat je als Hackney’s, tuigpaarden en Friezen bij elkaar blijft.” “Dat is de bedoeling”, antwoorde Van Vulpen, die na het vertrek van Wilmink eerst een pauze inlaste zodat het bestuur kon ‘bijpraten’.

‘Einde van de sport’

Vervolgens ging de vergadering los. Wel of niet stemmen over afsplitsing van de KNHS (of: ‘de VTN steunen’) zorgde voor een discussie op zich. Dit stond namelijk niet op de agenda. Leendert Veerman, VTN-bestuurslid, lichtte toe wat het standpunt van de VTN is. “We zijn het helemaal nergens mee eens. We vechten al twintig jaar tegen de KNHS. Vanmiddag was de druppel die de emmer deed overlopen. Afsplitsing is wat ons betreft per direct.”
Andere hoofdrollen waren voor een boze en geëmotioneerde Lambertus Huckriede – “Onze sport wordt ten grave gedragen” – en Rob d’Achard, die zich een voorstander van afsplitsing toonde. Over eventuele bemoeienis vanuit de overheid of dierenwelzijnsorganisaties zegt hij: “We weten allemaal dat we een keer dood gaan, maar niemand vraagt nu al om het spuitje. Laten we ons niet bij voorbaat neerleggen bij iets wat er nog niet is. Wij kunnen niet zonder de opzet. Maximaal twee kunnen het wel, maar de rest loopt de helft van de tijd met de neus over de grond. Het gevolg: men gaat eraan rukken om het hoofd omhoog te krijgen. Het publiek vertrekt en dat betekent het einde van de sport. Afschaffing van de hulpmiddelen betekent het einde van de hackneysport.”

Problemen

Tegengeluiden waren er ook. “Zij hebben het bekokstoofd, en wij moeten nu in het diepe springen”, reageerde een van de leden. “We weten nog helemaal niks over de consequenties. Ik wil ook blijven mennen; kan dat dan nog wel? Werk eerst eens een goed plan uit, dan pas valt er wat te stemmen.” Aise Bouma, voorzitter van Vereniging het Friese Tuigpaard (VFT): “Wij zien twee grote problemen. De concoursen, waar ook spring- en dressuurrubrieken uitgeschreven worden, en rijders die ook in met name de dressuursport actief zijn. Wij willen in ieder geval dit seizoen heel graag afmaken bij de KNHS en daarna een weloverwogen beslissing nemen.”

Volgend seizoen

Uiteindelijk werd er overeenstemming bereikt. De VHN gaat mee met de VTN, op voorwaarde dat de afsplitsing van de KNHS over het seizoen heen getild wordt. Rijk van Vulpen: “Er zijn teveel praktische problemen om per direct op eigen benen verder te gaan. Er is nog geen tuchtcommissie, geen zekerheid vanuit de concoursorganisaties, we weten nog niks zeker.” De Besloten Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de VTN, waar ‘stemmen over afsplitsing van de KNHS’ wel op de agenda staat, lijkt te gaan bepalen hoe de toekomst van de aangespannen sport eruit zal zien. De vergadering vindt plaats op 4 april in Wezep.

Lees meer in de Paardenkrant van volgende week

Bron: Horses.nl

 

3 reacties op “Wilmink als VHN-voorzitter weggestemd

 • Lonneke

  Huh? Wij kunnen niet zonder opzet, anders lopen ze met hun neus over de grond en gaan de menners aan het hoofd trekken om het omhoog te houden? Daarvoor hebben ze toch instructeurs uitgevonden die je helpen bij het correct opleiden en trainen van je paard? Of zijn dit de rijders die alleen op zaterdag het menschort omdoen en dan denken dat het het allemaal vanzelf gaat? Moeten we ook maar weer de slofteugel uit het stof halen voor alle ruiters die hun paard niet fijn nageeflijk kunnen rijden maar wel een M-proef willen rijden….

 • T. Ris

  Wat is er nou helemaal mis met het natuurlijker voorstellen van je paard? Inderdaad Lonneke, helemaal eens. Die regels gelden dan toch voor iedereen?

  Dan vraag ik me nog steeds af wat ze thuis in de training doen, maar dat zal jammer genoeg altijd zo blijven…

 • Suzanne

  Saillant detail : de begeleidende foto toont een opwaartse hackney , de neus niet op de grond en ….. een losse opzet ! Het kan dus zonder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.