Ga naar hoofdinhoud

Nederlands Voltigeteam vijfde op WK

Team de Wittegheit op WK in Herning Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Team De Wittegheit heeft op het Wereldkampioenschap voltige in Herning de vijfde plaats veroverd. Op hun 19-jarige KWPN'er Wim voltigeerde het team naar een totaalscore van 7,402. De winst was voor het team van Duitsland, dat 8,614 scoorde. Frankrijk won het zilver, Zwitserland brons.

De dag voor de TeamNL voltigeurs werd afgesloten met een spectaculair optreden van De Wittegheit in de team wedstrijd. Ze kregen een waardering van 8.076 voor hun kür, daarmee kwam hun eindresultaat op 7.402 en dat was goed voor een knappe vijfde plaats in de eindtangschikking van dit WK.

‘Kleine aandachtspuntjes’

Hoe kijkt trainer Meta Jans terug op de Kür? “Het ging goed. Er zijn hier en daar nog wat kleine aandachtspuntjes waar we aan kunnen werken voor de Nations Cup woensdag maar we hebben ontzettend genoten. Ons paard Wim liep zo lekker en pakte het ritme goed op. Het team was één geheel met het paard. Heel mooi om mee te werken. We hebben hier ook een persoonlijk record neergezet. We hebben maar één keer eerder een acht gehaald, maar nog niet eerder zo ruim als vandaag. Er zit zelfs nog iets meer in voor woensdag. We kunnen hier en daar nog wat finetunen en de lijnen in het begin nog iets soepeler laten verlopen. Maar het einde was al fenomenaal, dat was gewoon knallen. De Kür is echt onze specialiteit en daardoor scoren we op dit onderdeel hoger dan bij de plicht. Nu moet ik wel zeggen dat we de plicht al hebben verbeterd sinds het begin van het seizoen maar er kan nog meer aan gewerkt worden. Voor woensdag hoeven we alleen een Kür te laten zien tijdens de Nations Cup. Ons resultaat wordt dan opgeteld bij de prestaties van twee solisten en dat zorgt voor een gezamenlijk eindcijfer.”

Kür voor teams

Meta legt uit hoe een Kür precies tot stand komt: “Voordat we zo’n Kür op een groot kampioenschap kunnen laten zien, gaat thuis een hele weg aan vooraf. We maken de Kür eerst in ons hoofd, dan werken we het uit op de grond en trainen we op een stilstaande bok. Als we dat een beetje onder de knie hebben, gaan we op een bewegende ton trainen en pas dan gaan we de Kür toepassen op het paard. Voor toeschouwers ziet het er altijd heel spectaculair uit. Daar komen veel aspecten voor aan te pas. Ten eerste heb je paardgevoel nodig want alles doen we in samenwerking met het paard. Daarnaast vereist het ook kracht, lenigheid en expressie. Je vertelt namelijk samen een verhaal op het paard. Dat moet wel overkomen bij het publiek.”

Uitslag

Bron: KNHS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook