Ga naar hoofdinhoud

Weer paard overleden in endurancewedstrijd Dubai

Foto Lonneke Ruesink

Al in de tweede internationale endurancewedstrijd in Dubai, nadat de FEI de schorsing van het houden van wedstrijden in Dubai heeft opgeheven, is er weer een paard dodelijk verongelukt. Afgelopen weekend overleed in de 1* 80 km race de achtjarige merrie Dumna, gereden door Abdul Latif, in de eerste 'loop'. Er zijn geen verdere bijzonderheden over de toedracht bekend gemaakt.

Een hoop zaken in de wedstrijd in Dubai bleken niet op orde. Opmerkelijk alleen al dat de merrie Dumna haar eerste wedstrijd over 80km vorig jaar niet heeft volbracht. De wedstrijd in Dubai was haar tweede en hierin ging het dramatisch mis.

Geen FEI-registraties

Meer dan 300 combinaties gingen in Dubai van start, waar slecht twee Europese veterinairen toezicht over hadden, de Italiaan Massimo Puccetti en de Brit John William Robertson. Van de laatste dierenarts mist de FEI-registratie, mag zo’n persoon wel in functie zijn op een officiële internationale FEI-wedstrijd? Ook bleek bijvoorbeeld Mohd Iqbal Hasan Ali Khan uit India met zijn paard mee te rijden zonder de vereiste FEI-registraties. De Indiër reed in de eerste loop met een snelheid boven de 20km per uur.

Kwart van het deelnemersveld

Volgens de resultaten, werd, naast het overleden paard, slechts één paard uitgeschakeld met stofwisselingsproblemen, een hele prestatie gezien de omstandigheden en het aantal starters. Bijna een kwart van het deelnemersveld haalde finish niet door onregelmatige bewegingen bij de controle posten. Nog eens tien paarden werden door hun ruiters terug getrokken.

Misstanden

De endurancewereld is weer geconfronteerd met misstanden. Eerder deze week kwam ook al een Britse amazone in opspraak door met een dodelijk vermoeid paard door te rijden op een nationale wedstrijd in Dubai. De vraag kan worden gesteld of er eerst een ruiter moet sterven voordat de juiste actie wordt ondernomen om de schijnbaar nooit eindigende lijst van dodelijke slachtoffers te stoppen en het welzijn van paarden voorop te stellen.

Overigens reed de Nederlandse Harmke Westerveld mee in de 80km race in Dubai. Ze werd met haar paard Viktor FP 39ste.

Bron Paardenkrant-Horses.nl/Grandprix-replay.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook