Ga naar hoofdinhoud

Winx wint Chipping Norton Stakes voor vierde keer op rij

Winx en jockey Hugh Bowman. Foto: Yolande Tilman

Het is haar laatste koersjaar en het pensioen van de zevenjarige kampioensmerrie Winx nadert. Maar zij doet nog steeds alle raceliefhebbers versteld staan met haar verschijning en prestaties. Het is ongelofelijk hoe Winx na 30 overwinningen op rij nog steeds haar vorm vasthoudt en die zelfs heeft verbeterd na haar overwinning in de Apollo Stakes van twee weken geleden. Gisteren won ze overtuigend de Chipping Norton Stakes voor de vierde keer.

De Chipping Norton Stakes, een Group I race over 1600 meter, kende zeven deelnemers waarvan zes trainingsgenoten van Winx. Een pacemaker (een of meerdere paarden van eenzelfde eigenaar of trainer die voor een stalgenoot het koerstempo bepaalt en op die manier ervoor zorgt dat de favoriet kan winnen) is gebruikelijk in de racewereld. Niet dat dat iets voor Winx zou uitmaken want zij rent steeds haar eigen race en wint op haar enorme klasse.

Happy Clapper gangmaker

Bovendien was het Happy Clapper, het enige niet door Chris Waller getrainde paard, die vanuit de startboxen voor het eerst in zijn rencarrière de leiding nam en het koersritme bepaalde. Happy Clapper probeert al drie jaar Winx te verslaan en met deze tactiek werd meteen een hoog tempo neergezet.

Winx wint met lengte voorsprong

Winx bevond zich vanaf de start tot zeshonderd meter voor de finish in een vierde positie en toen liet jockey Hugh Bowman haar gaan. Met een versnelling die men inmiddels van Winx gewend is, zeilde Winx op de stem van haar jockey en op diens handen (dus zonder gebruik van een karwats) over de baan. Ze bereikte met nog vierhonderd meter te gaan haar topsnelheid en 100 meter voor de finish passeerde Winx Happy Clapper om haar 23ste Group I overwinning binnen te halen. Happy Clapper finishte als tweede op een lengte achter Winx met daarachter Unforgotten en de vierde aankomende Egg Tart.

Einde carrière Winx nadert

Voor Winx en haar betrokkenen komt het einde van de carrière dichterbij want na deze race volgen er nog twee: de George Ryder Stakes en Queen Elizabeth Stakes. Trainer Chris Waller is na 30 overwinningen op een rij nog steeds hevig geëmotioneerd als Winx wint. “Het is een zaak om de rest van de voorbereidingen op de komende races probleemloos te houden. Ik ben niet begonnen met het aftellen van de dagen, ik tel alleen de races voor Winx af. De merrie is niet veel veranderd, zij is nog steeds dominant en nog steeds niet volledig op haar kunnen getest.”

23 Group I races

Winx heeft zich met haar overwinning aangesloten bij Tie The Knot die ook als een viervoudige winnaar van de Chipping Norton Stakes te boek staat. De wondermerrie is het eerste paard dat twee dezelfde Group I races vier keer op rij heeft gewonnen nadat ze vorig jaar haar vierde Cox Plate-overwinning behaalde. Haar 23ste Group I overwinning in de race van gisteren brengt Winx voorbij Hurricane Flyer die 22 Group I races won. Het zal lang, heel lang duren voordat er een renpaard geboren wordt dat Winx in de recordboeken voorbij zal gaan.

Bron Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook