Ga naar hoofdinhoud

Young rider Marijke Visser pakt zilver op WK endurance

Marijke Visser leverde zaterdag een topprestatie door met Eomer zilver te winnen tijdens het wereldkampioenschap endurance voor young riders in Tarbes. “Dit had ik vooraf niet durven dromen, dit kwam echt totaal onverwacht”, is de reactie van Marijke Visser vanuit Zuid-Frankrijk. “Ik wilde hier een mooie prestatie neer zetten. Het was niet de bedoeling om voor het podium te gaan. Met een plaats bij de beste tien was is super tevreden geweest. Het ging zo makkelijk, alle eer gaat naar mijn paard Eomer.”

“De start was zaterdagochtend heel hectisch. Met negentig opgefokte paarden over een twintig meter breed pad met aan het eind met zand gevulde greppels. Het ging zo belachelijk hard. Aan het eind van het pad gingen we met 30 kilometer per uur het bos in.” Visser is 20 jaar en heeft al veel ervaring: “Mijn tactiek was om vooraan te starten en dan liever wat tempo terug te nemen en controle te krijgen. Maar omdat het zo hectisch was heb ik Eomer been gegeven en kwam in een gat achter een sterk team waardoor ik gecontroleerder kon rijden en we beter in ons ritme kwamen. De rest ging heel hard en ik kon meer mijn eigen wedstrijd rijden. De bodem was hard van het parcours met veel stenen en ongelijke stukken. Het was niet heuvelachtig, maar wel zwaar omdat er ook veel bochten in het parcours zaten. Zelfs de graspaden waren ongelijk. Je moest je paard goed onder controle hebben. Alle eer gaat naar Eomer. Hij wist precies wat hij moest doen, zat steeds in de goede galop en op elke hulp van mij reageerde hij heel goed.”

“De 120 kilometer werden in vier lussen gereden. De eerste was 36 kilometer, twee en drie 31 kilometer en de laatste een goede 20 kilometer. Je moet zorgen dat je je positie bepaald anders loop je zo een paar minuten mis. Ik probeer zo veel mogelijk samen te rijden, dat is voor de paarden het beste en minder zwaar. De derde ronde heb ik wel een kwart ronde alleen gereden. De groepen vielen uit elkaar omdat er vooraan zo hard gereden werd. In de derde ronde had ik een hoog tempo waardoor ik bij de voorste groep kon aansluiten.

Visser’s paard Eomer is in bezit van bondscoach Emilie Doquier. “Toen hij in 2011 coach werd, waren we met vier ruiters en kreeg ik pech met mijn paard. Ik mocht toen met Eomer rijden en kwalificeerde me direct. Het ging heel goed samen. Voor mijn opleiding paardenhouderij in Barneveld heb ik bij Emile stage gelopen. Vanaf 2011 ben ik veel bij hem te vinden en train er veel. In de winter gaat Eomer mee naar mijn huis in Soest.

Bondscoach Emile Docquier reageerde heel tevreden: “Marijke is een hele goede ruiter en Eomer een heel goed paard, ja dan is de combinatie nog beter. Onze tactiek was om de beste Europeaan te zijn en elke lus bij de beste vijftien te eindigen. Zeker in de laatste lus was Eomer heel goed. Het was warm in Tarbes en het parcours was hard, maar ze hebben het gewoon super gedaan.”

Bron: Horses/ KNHS

Eén reactie op “Young rider Marijke Visser pakt zilver op WK endurance

  • Frans Arts

    Als teamveterinair van het Nederlandse Endurance Team wil ik benadrukken dat we in de persoon van Marijke Visser een geweldig talent in huis hebben. Zij kan niet alleen met Eomer maar ook met andere paarden een super resultaat behalen. Zij bezit de techniek, het gevoel en de durf om met deze snelheden over soms zeer moeilijk terreinen te rijden.
    Ik hoop dat zij de komende jaren de beschikking blijft houden/beschikking krijgt over talentvolle paarden omdat ik er van overtuigd ben dat ze in de toekomst voor grote verrassingen gaat zorgen.

    Frans Arts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.