Ga naar hoofdinhoud

Special Veiligheid 2013

Unieke denkwijze

Cover special veiligheid 2013Op sommige maneges kunnen mensen met weinig of geen paardrijervaring lekker een buitenritje maken. Dat heeft me altijd verbaasd. Wie durft er nu op buitenrit met een paard dat je niet kent zonder dat je echt weet hoe je eigenlijk moet paardrijden? Sturen en aandraven zullen nog wel gaan, maar wat als het paard van schrik opzij springt of niet meer te stoppen is? Hoe braaf het paard ook is, het blijft een vluchtdier. Ook vanuit het standpunt van de manege begrijp ik dit niet. Natuurlijk, het doel is geld verdienen en voor een paard is het helemaal niet verkeerd om lekker het bos in te gaan. Maar je wilt als manegehouder toch niet je paard terug zien komen met een leeg zadel?

Manege van Loon bedacht een systeem om buitenritten voor onervaren ruiters veiliger te maken: de Hittax. Het bestaat uit een lange balk met wieltjes waaraan de paarden vastgemaakt worden. Voorop loopt een kalme goeierd, zoals een trekpaard. Toen ik hier voor het eerst over hoorde, kreeg ik er een huiverig gevoel bij. Ik moet er niet aan denken om met mijn paard een buitenrit te maken terwijl hij vastzit aan een balk. Direct zag ik scenario’s voor me van paarden die zich in allerlei vreemde posities wurmen om los te komen van die balk wanneer ze schrikken of een totale Hittax met op
hol geslagen paarden. Maar de praktijk blijkt anders. Een paard wordt flink getraind met de Hittax voordat er daadwerkelijk een beginnende ruiter met het dier op buitenrit gaat. In alle jaren dat de manege dit systeem gebruikt, is er nog nooit een ongeluk gebeurd. Ook gedragsbioloog Marc Pierard gelooft dat de Hittax het risico op ongelukken verkleint.

Ik vind het bijzonder hoe een dergelijk paardenbedrijf nadenkt over veiligheid en met unieke ideeën komt om alles zo veilig mogelijk te maken. Hopelijk zijn meer paardenliefhebbers tot zo’n denkwijze in staat. Want veilig paardrijden houdt meer in dan het opzetten van een cap.

Tamara van de Krol, eindredacteur

Lees de Special Veiligheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.