Ga naar hoofdinhoud

22.000 leden weg bij KNHS? ‘Directe gevolg sanering lidmaatschappen’

KNHS kort geding leden
In een NOC*NSF persbericht over het aantal lidmaatschappen bij de aangesloten sportbonden, waar ook de KNHS onder valt, komt de paardensportbond er niet zo gunstig vanaf. Uit NOC*NSF-cijfers blijkt zelfs dat de KNHS er ten opzichte van vorig jaar het hardst op achteruit is gegaan van alle bonden met een ledenverlies van 22.000. Dat terwijl de KNHS in het eigen jaarverslag nog repte over een verlies van 'slechts' 4.502 leden. Hoe zit dat?

De KNHS geeft uitleg over dat verschil: “Vrijdag 27 juli 2018 heeft het NOC*NSF een rapport gepubliceerd met het aantal lidmaatschappen van sportbonden over het jaar 2016 en 2017. Ten opzichte van 2016 (198.000 lidmaatschappen) is het aantal KNHS-lidmaatschappen in 2017 met circa 22.000 gedaald tot 176.000.”

80% directe gevolg sanering lidmaatschappen

“Hiervan is een daling van 18.000 (80%) het directe gevolg van de sanering van de KNHS-lidmaatschappen. Deze sanering kwam voort uit de fusie van vele verschillende bonden die in 2002 samen de KNHS hebben gevormd. In 2016 heeft de laatste grote stap in het proces plaatsgevonden en dit had een enorme impact op de statistieken. Dit eenmalige effect is ontstaan door keuzes die in 2015 zijn gemaakt ten behoeve van de harmonisering van het KNHS-lidmaatschap. Denk hierbij aan verbetering en in eigen beheer nemen van de administratie van het manegelidmaatschap en flexibilisering van het lidmaatschap.”

Afname van 4.502 reëler beeld

De resterende afname van circa 4.000 lidmaatschappen (20%) tussen 2016 en 2017 geeft een reëler beeld van de dalende trend. Deze teruggang van -2,5% komt vooral weg bij de individuele lidmaatschappen en is in lijn met de trend bij andere sportbonden. Uiteraard doet de KNHS er alles aan om deze effecten in de toekomst te stagneren en wordt volop gewerkt aan het ontwikkelen van een passend (sport)aanbod, waarbij de KNHS relevant is voor alle paardensporters in Nederland.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KNHS

 

4 reacties op “22.000 leden weg bij KNHS? ‘Directe gevolg sanering lidmaatschappen’

  • j.a.h.m. wouters

    Het verbaast me nog dat de leden zolang bij een bond willen zijn die het heft in eigen handen heeft,en niet of nooit naar leden luistert.Teveel veranderingen die niks hebben uitgehaald,en DE GEWONE AMATEUR RUITER IN DE KOU LATEN STAAN.WE hebben vaker daar proberen te praten maar ,kregen maar een keer een uitnodiging,en daar zaten we dan ,we werden niet aangehoord.Maarnu komen ze erachter,de en het plezier van de paardensport heeft KNHS voor de amateur kapot gemaakt,oefen springen moet mogelijk zijn ,zonder hun bemoeienis.De kleine wedstrijden,waar manege houders het moeilijk hadden ,konden ze geen begrip voor opbrengen,en lieten ze verrekken,ooit hebben deze maneges hun groot gemaakt,en nu staan ze in de kou of zijn failliet.Maar eigen schuls kijk naar kwpn ,hetzelfde speelt er,ook teveel gewijzigd,en niks uitgehaald ,leden lopen weg ,zijn hier niet meer van gediend.Wedstrijden kunnen gewoonweg niet meer gehouden worden,tja de aller grootste wel ,maar daar is geen amateur die daar kan meedoen.KNHS ,bedankt.

  • H. Hegeman

    Ik vraag me af wat die ‘sanering’ precies inhoudt? Is dit het schrappen van de dubbele lidmaatschappen die ten onrechte zijn ontstaan? Zijn dit de vooraf meegetelde leden van de FNRS die pas in 2016 bij de KNHS zijn ondergebracht maar al in 2009 in de KNHS-aantallen zijn meegenomen? Gina Zoer heeft deze aantallen op basis van de door de KNHS aangeleverde cijfers in kaart gebracht. Opmerkelijk was dat de opgegeven aantallen telkens varieerden. Haar bevindingen (keurig verwerkt in tabellen) zijn doorgegeven aan een vertegenwoordiging in de Ledenraad. Tot op heden geen enkele reactie! Conclusie: het blijft schimmig. Degene die geinteresseerd is in deze tabellen kan ze bij mij opvragen. Stuur maar een pb-tje via mijn FB: Hanneke Hegeman.

  • Aad van der Burg

    Beetje bijzonder verhaal op 2 punten;
    1) Tot en met 2010 was het aantal lidmaatschappen dat NOC en KNHS m.b.t. de KNHS publiceerden nagenoeg gelijk. Van 2011 t/m 2016 was het aantal lidmaatschappen dat NOC m.b.t. de KNHS publiceerde veel hoger dan het aantal dat de KNHS zelf publiceerde in haar jaarverslagen. Dit verschil varieerde tussen 3700 en 18000 lidmaatschappen (2016). Hieruit kan ook de grote daling worden verklaard maar om voor mij vage redenen word dit heel omslachtig en om andere redenen gebracht.
    2) Het verschil in lidmaatschappen over 2017 zou in de individuele lidmaatschappen zitten maar zoals in het jaarverslag te lezen is zijn er bijna 4300 manegeleden minder en slechts 133 individuele lidmaatschappen minder.

    Overigens zal het ontdubbelen van lidmaatschappen over 2017 een verdere daling laten zien maar dat zal medio 2019 uit het jaarverslag blijken.

  • monique

    wij zijn gestopt om dat het mega duur is geworden lidmaatschap knhs / startkaart en dan niet spreken over 4 min in de ring voor 10 euro of meer.
    voor ons niet op te brengen, we houden van onze ponys en willen goeden verzorging geven, dat zou niet lukken als je 3 kinderen heb die dan ook wedstrijden rijden.
    dus wij houden nu van bosritjes en strandritjes en dat kost veel minder of net zo veel als 1 proefje vaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.