Column Dirk Willem Rosie: Anky en Jos Opinie

Anky en Isabel in Aken. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Of ik even Anky, Adelinde, Edward, Imke en Isabell met elkaar wilde vergelijken. En in één moeite door ook Franke, Jos, Ludger, Meredith en Piet sr. Indoor Brabant vraagt via Facebook om onze favoriete ruiters uit de 50-jarige geschiedenis van het topevenement te noemen. Hoewel stemmen in Nederland zo geheim is dat je niet eens een selfie in het stemhokje mag maken, wil ik best mijn voorkeur verklappen.

Ik heb op Anky en Jos gestemd. Dat zijn van die ruiters die in één klap het hele aanzien van de sport hebben veranderd. Eerder had Jaap Rijks dat ook gedaan, met zijn alternatief voor het rigide Caprilli-systeem, maar Jaap heb ik als ruiter nooit meegemaakt. Anky en Jos daarentegen zie ik nu nóg door de Brabanthal galopperen.

In katzwijm

Anky is zo groot dat er zelfs een effect naar is vernoemd. Het Anky-effect beschrijft de totale popularisering van de dressuursport. Opeens konden mensen genieten van dressuur als schouwspel. Massaal in katzwijm raken van Bonfire, terwijl er vóór Anky al honderden Bonfire’s waren geweest waar een handjevol diehards bij in slaap was gevallen.

De aller-, allerbeste

Misschien is Edward wel een nóg completere ruiter, is hij wel de aller-, allerbeste, één en al gevoel. Maar hij drijft op de golf die Anky veroorzaakte. Isabell is zeker nog succesvoller dan Anky. Maar dat is dankzij haar relatie met Madeleine Winter-Schulze. Een pittige les voor Nederlandse ruiters om te investeren in goede eigenaren.

MMB

Op het springlijstje van Indoor Brabant mis ik de jongste generatie, die in de springsport veel beduidender is dan in dressuur. Meredith Michaels-Beerbaum (47) is op het Brabantse lijstje de jongste en zeker niet de beste. Haar manier van rijden, met de rug van het paard op half zeven, heeft mij nooit aangesproken.

Sambal

In Den Bosch en omstreken heeft Piet Raijmakers sr. natuurlijk de gunfactor en dankzij zijn potje sambal kwam Top Gun in Barcelona door de veterinaire keuring. Dat droeg in 1992 bij aan olympisch teamgoud voor Oranje, uiteraard samen met Piets eigen magistrale optreden met Ratina Z. Toch twijfelde ik geen seconde bij mijn keus voor Jos.

Wereldbekerfinale

Ik zal nooit vergeten hoe Lansink en Libero samen streden voor de Wereldbeker. Op Indoor Brabant liepen zij in 1994 op de toppen van hun beider tenen om het hoogste te behalen. Zelden zag ik een ruiter zo het onderste uit de kan halen, zelden zag ik een paard zo puur op mentaliteit het laatste geven.

Geschiedenis

Franke leuk, Ludger aardig, maar niets haalt het bij de geschiedenis die Jos en Libero in Den Bosch schreven.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

d.rosie@eisma.nl

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
2 reacties op Column Dirk Willem Rosie: Anky en Jos
  1. 1

    Helemaal mee eens. Erg fijne column na al die negatieve columns van de laatste tijd. Houd vol!

  2. 2

    Ik denk er net zo over.