Ga naar hoofdinhoud

Anky: ‘Het besef dat ik kon rijden kwam pas bij mijn tweede olympische goud’

Anky van Grunsven met Salinero
Anky van Grunsven met Salinero. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Voor de Anky van Grunsven heeft plezier in de sport altijd op nummer één gestaan. Tv-Sportplezier sprak met de dressuurkoningin over de betekenis van sportplezier, wedstrijddruk en de rol van ouders.

‘Door plezier het trainen en hard werken kunnen opbrengen’
“Sportplezier is alles. Het staat op nummer 1. Als ik geen plezier in mijn sport had gehad, dan had ik nooit kunnen bereiken wat ik uiteindelijk allemaal heb bereikt. Sportplezier heeft ervoor gezorgd dat ik al die uren van trainen en hard werken heb kunnen opbrengen.”

‘Olympische Spelen niet altijd leuk’
“Ik kan me niet een dag heugen dat ik tegen mijn zin ben gaan rijden. Nooit! Daar moet ik wel bij vertellen dat ik het bij de Olympische Spelen niet altijd leuk heb gehad vanwege de druk. De druk tijdens die wedstrijden was groot. Ik kon er heel goed mee omgaan en ik had het absoluut nodig om te presteren, maar een lekker gevoel vond ik het niet.”

Was het snel duidelijk dat je talent had voor de hippische sport?
“Dat weet ik eigenlijk niet. Eerlijk gezegd waren wij daar niet echt mee bezig. Ik kan mij niet herinneren dat dat een item was toen ik reed. Ik ging gewoon steeds kijken of ik iets kon. Ik wilde steeds beter worden. Ik vond het niet belangrijk om talent te hebben of zo. Er werd thuis ook niet echt gepraat over talentontwikkeling. In de paardensport is het zo dat als je het op één paard goed doet, dat niet wil zeggen dat je op andere paarden ook goed rijdt. Ik denk dat het besef – dat ik echt kon zeggen dat ik het wel goed kon – kwam bij de tweede keer dat ik Olympisch kampioen werd.”

Wat voor een moeder ben je als het gaat om sport?
“Ik wil absoluut niet dat zij gaan paardrijden omdat ik dat leuk vind. Ik vind het wel heel leuk dat ze het doen. Maar, hetzelfde geldt voor voetbal. Zij vinden dat heel leuk en ondersteunen wij dat.”

Ga je open het gesprek aan met je kinderen?
“Ja, ik geef aan dat ik het moeilijk vind. “Eigenlijk vind ik dat je nog moet paardrijden deze week, maar ik wil ook dat je voor je lol rijdt. Voor die pony is het anders ook zielig. Hoe gaan we daar mee om?” Dan leg ik het gewoon bij hen neer. Wat zij verstandig vinden. Ze begrijpen het ook. Ze gaan er zelf over nadenken en nemen zelf de verantwoordelijkheid. Ze mogen best een keer geen zin hebben. Maar je kunt niet steeds geen zin hebben. Daar zitten dan ook consequenties aan vast. Dan moet je wat anders gaan doen.”

Klik hier voor het volledige interview.

Bron: Tv-Sportplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.