Barbara Koot organiseert Happy Athlete-competitie: ‘Plezier van ruiter en paard moet zwaarder meetellen’ Exclusief

Dressuuramazone Barbara Koot staat aan de vooravond van een voor haar belangrijke dag. Volgende week organiseert de amazone samen met een team specialisten een testwedstrijd waarbij paardvriendelijkheid voorop staat en de ruiter die kampt met wedstrijdspanning op een ongedwongen manier een proef kan rijden.

“Ik loop eigenlijk al een jaar lang met dit idee rond. Ik kom veel ruiters tegen die kampen met stress en spanning en dit onbewust overbrengen op hun paard, waardoor de proeven niet meer goed lopen. HC starten is, in eenzelfde wedstrijdomgeving, vaak ook niet ideaal.”

Spanning wegnemen

“Met name de wat oudere ruiter vindt het daardoor vaak niet meer leuk om op wedstrijd te gaan en dat is zonde. Ik denk dat wanneer je de spanning weg kunt nemen, er veel meer ruiters en amazones zijn die langer door blijven rijden op wedstrijden”, vertelt Koot enthousiast.

‘Duitsland en Engeland lopen voor’

Een andere belangrijke aanleiding om vorm te geven aan het idee waren de ervaringen die de amazone door de jaren heen opdeed. “Ik merk dat ze in Duitsland en Engeland, voor wat betreft het ongedwongen rijden, ons her en der wat stappen voor zijn. Hier in Nederland zie je toch nog wel eens dat door de spanning er anders gereden gaat worden. Wat mij betreft mag het plezier van paard en ruiter een belangrijker aspect worden in de beoordeling”, is Koot van mening.

‘Happy Athlete’ centraal

Met deze gedachte ontwierp de amazone een systeem waarbij een combinatie binnen een gestelde tijd een verplicht aantal onderdelen moet rijden. “De rest van de tijd kan de ruiter zelf bepalen wat en hoe hij rijdt. Wil je tussendoor even met een lang teugeltje stappen of je paard voorwaarts neerwaarts rijden? Dat kan allemaal, zolang je de tijd maar niet overschrijdt en je de oefeningen, in wedstrijdhouding, uitvoert. De proef wordt op drie punten beoordeeld: de ruiter, het paard en de verplichte onderdelen. Na afloop is er de mogelijkheid om je proef twee minuten met een van de twee juryleden na te bespreken”, legt Koot uit.

Op vrijdag 18 augustus vindt de eerste testwedstrijd plaats. Daarna wordt het concept verder uitgewerkt in de hoop volgend jaar dit soort wedstrijden, met mogelijk een competitie, vaker te organiseren.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
3 reacties op Barbara Koot organiseert Happy Athlete-competitie: ‘Plezier van ruiter en paard moet zwaarder meetellen’
  1. 1

    Super initiatief!

  2. 2

    Wat wordt er verstaan onder een ”happy athlete”? paarden die buiten mogen leven in de groep? ijzervrij? bitloos? of gewoon stang en trens en in de kooi met tralies ervoor.

  3. 3

    Wat een top idee!