Ga naar hoofdinhoud

Broers Schuttert gaan voor hoogst haalbare in de sport

Jong en ambitieus, dat zijn de broers Hendrik Jan (23) en Frank Schuttert (19). Ze laten op het hoogste springniveau internationaal van zich horen en willen het hoogste in de sport bereiken. Ze zijn al een eind op weg, want de broers mogen vrijdag Nederland verdedigen in de Nations Cup op CHIO Rotterdam.

Thuis in Stegeren lonkt een prachtig bedrijf, De Driehoekhoeve, waar Hendrik Jan al de scepter zwaait en ze in de toekomst hoogstwaarschijnlijk samen hun brood gaan verdienen. Hendrik Jan richt zich op het management, de handel en vooral op de sport. “Als je het alleen van het rijden moet hebben, wordt het wel moeilijk. Met de handel moet je geld verdienen en dat vind ik ook leuk om te doen.” Volgens Hendrik Jan is het belangrijk voor de handel dat je naamsbekendheid krijgt op de concoursvelden en daar werkt hij dan ook hard aan. Dankzij het Rabo Talentenplan kreeg hij de afgelopen twee jaar op een paar grote concoursen de kans om zich te bewijzen en die kansen greep hij met beide handen aan. Zo won hij met Cerona Z HS de Grand Prix van Hickstead vorig jaar, werd hij zesde in de Grand Prix op CHIO Rotterdam en zegevierde hij in de Grote Prijs van Kopenhagen.

Motivatie

“We mogen dankzij het Rabo Talentenplan aan de grote wedstrijden ruiken en dan merk je hoe mooi dat is. Als je dan goed presteert, motiveert dat ontzettend”, vertelt broer Frank. Hij kreeg van bondscoach Rob Ehrens een startplek op Jumping Amsterdam, zette daar de Grote Prijs op zijn naam met Winchester en kreeg vervolgens ook een plek in het Rabobank Talententeam.

De ruiter werkt op stal bij Jos Lansink in het Belgische Meeuwen. “Ik wil graag beter leren rijden, dat is het belangrijkst. Maar er zijn ook veel andere dingen, zoals de handel, waar ik veel van meekrijg.” Frank denkt dat ook hij ooit een keer thuis in Stegeren aan de slag gaat. “Dat is de volgende logische stap, maar je weet nooit hoe het loopt. Het kan nog wel jaren duren.”

Dromen

Samen weten de broers heel goed wat ze willen: het hoogst haalbare behalen in de sport. “Het is al heel mooi om internationaal een kampioenschap mee te mogen rijden bij de senioren”, vertelt Hendrik Jan bescheiden. Broer Frank durft iets meer te dromen: “De Olympische Spelen is voor een ruiter denk ik wel het hoogst haalbare. Maar natuurlijk is het al mooi om je land te vertegenwoordigen in een landenwedstrijd.”

De broers hebben er veel voor over: zeven dagen in de week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met de paarden bezig zijn. Ze zijn al weer een stapje dichterbij, want Hendrik Jan en Frank maakten in mei samen deel uit van het winnende Nations Cup-team in La Baule, waarin ze beiden de tweede ronde foutloos bleven. Op vrijdag 21 juni komen ze allebei aan start van de Nations Cup in Rotterdam.

Meer weten over de broers Schuttert, bijvoorbeeld hoe ze in de paardensport terechtkwamen en hoe ze tegen elkaar aankijken? Lees het hele interview in De Paardenkrant Extra van juni 2013 of neem een abonnement!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.