Ga naar hoofdinhoud

CHIO Rotterdam Grand Prix: Minderhoud blijft Gal voor, zege voor Kittel

Vandaag begon het CHIO Rotterdam met de CDIO5* Grand Prix. Hans Peter Minderhoud schreef geschiedenis in Rotterdam door met Glock's Johnson TN voor het eerst voor Edward Gal en Glock's Undercover N.O.P. te eindigden. De hoogste score was echter voor de Zweed Patrik Kittel en Watermill Scandic, die op zijn beurt weer een zeer spannende strijd voerde met Minderhoud.

Nederland kwam met een zeer sterk team aan de start in de Nations Cup, waarin de strijd wordt aangegaan met zes andere landen.

Edward Gal had te kampen met een zeer hete en scherpe Glock’s Undercover N.O.P. (v. Ferro). Dit resulteerde onder andere in het niet stil willen staan, het af en toe te kort worden in de hals, tactfout in de uitgestrekte draf en een fout aan het einde van de wisselserie om de twee. Daarnaast zagen we ook een gedurfde galopverruiming en prachtige piaffe en passage, met name in de laatste lijn was de kwaliteit ongekend. Wie de startlijst op voorhand had gezien, had Gal als winnaar aangewezen, maar tot aan het afgroeten was het spannend of Gal zijn partner Minderhoud voorbij zou gaan. Met 76,16% moest hij genoegen nemen met een plaats achter Minderhoud!

“Toen Edward naar binnen moest, wist ik al dat Undercover té gespannen zou zijn om een goeie proef te lopen”, zegt Hans Peter Minderhoud als hij voor het eerst van zijn leven zijn levenspartner Edward Gal met Undercover vóór is gebleven. “Er stond een rij van wel 30 joelende schoolkinderen bij de ingang van de ring, dan wéét je gewoon dat Undercover te heet wordt, dat ‘ie niet stil zal staan en dat ‘ie teveel energie zal hebben om ontspannen te zijn.”

Watertanden
Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN (v. Jazz) reden een Grand Prix-proef om te watertanden. De combinatie kreeg verdiend 76,72% van de juryleden.Hun draftour was zeer uitdrukkinsgvol met veel schwung en expressie en met prachtige drafappuyementen en bergopwaarts uitgevoerde, ruime verruimingen. De passage werd met veel expressie en afdruk getoond en de piaffes waren gezet en zeer ritmisch met behoud van de afdruk. De overgangen daartussen waren ook uiterst vloeiend. In de galop zagen we een gedurfde uitgestrekte galop, krachtige wisselseries, met helaas een klein foutje in de serie om de pas.
Minderhoud had reden genoeg om over zichzelf zeer tevreden te zijn. “Alleen dat ene dingetje in de wissels om de pas, dat was niet nodig. Maar hij liep hier een geweldige piaffe-passage-tour en voelde steeds geweldig aan”, zo reageert hij blij.

Lange tijd stond Minderhoud dus op kop, maar het venijn zat in de staart. De zeer geroutineerde combinatie Patrik Kittel met de KWPN-hengst Watermill Scandic (v. Solos Carex) liet een zeer gladde proef met veel gedragenheid, prachtige piaffes en krachtige passages zien. Alleen in de wisselserie om de pas sloop een fout. Op driekwart van de proef lag de score gelijk aan die van Minderhoud, maar de laatste sterke drafverruiming en fraaie laatste lijn van passages en piaffe brachten de eindscore voor Kittel op 77,26%, waarmee hij de leiding overnam.

Van der Meer en Van Silfhout ijzersterk
Om 11.00 uur was Patrick van der Meer als eerste starter de ring ingegaan in het Kralingse Bos. Met Uzzo (v. Lancet) noteerde hij 74,24%, wat uiteindelijk goed bleek voor de vierde plaats. Hij toonde een draftour vol power en met zeer expressieve drafverruimingen. De piaffes, altijd een aandachtspunt van Uzzo, waren foutloos, maar mochten meer op de plaats en iets meer activiteit tonen. De stap was zeer kwaliteitsvol, net als de galop, waarin prachtige wisselseries getoond werden en kleine pirouettes.

Diederik van Silfhout reed Arlando N.O.P. (v. Paddox) met veel controle en flair naar een score van 74,18%.  Hiermee eindigde hij als vijfde, vlak achter Van der Meer. De aanleuning was heel stil en de aanleuning mooi op lengte. In de passage toonden ze veel uitdrukking en afdruk. De piaffe was gezet en met ritme. In de galop lieten ze vloeiende wisselseries zien en gezette pirouettes.
“Ik ben heel blij met de proef. We hadden wat kleine foutjes, maar dat komt omdat Arlando nu nog een beetje wedstrijdritme mist. Na een paar wedstrijden wordt dat vast weer beter”, reageert Van Silfhout blij.

In de Nations Cup, die telt over drie proeven, gaat Nederland ruimschoots aan de leiding.

Bekijk hier de start- en uitslagenlijst.
Bekijk hier de livestream van ClipMyHorse.
Bekijk hier de fotoserie van het CHIO Rotterdam.

Bron: Horses

Eén reactie op “CHIO Rotterdam Grand Prix: Minderhoud blijft Gal voor, zege voor Kittel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.