Ga naar hoofdinhoud

Chapeau

Opinie
Nicole Werner en Maarten van der Heijden Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Ze zal er vast haar redenen voor hebben gehad. Maar twee dagen na het opstappen van bondscoach Rien van der Schaft over een trainingsweekend op Facebook posten ‘er heerst een top teamsfeer!’, dat is een opvallende actie van Nicole Werner. En bovendien: nergens voor nodig, de beste man hád de pijp al aan Maarten gegeven (letterlijk).

Dat zal ze zelf ook in hebben gezien, want het Facebookbericht staat inmiddels niet meer op haar openbare tijdlijn. Alleen ‘vrienden’ mogen deze opgestoken middelvinger nog zien.

Het effect

Over het hele opstappen wil ik het niet hebben. Van der Schaft en de rol van bondscoach heb ik nooit bij elkaar vinden passen. Wel zou ik het willen hebben over het effect. Over hoe de buitenwereld dit ziet, over hoe dit door de buitenlandse pers (met enige fantasie) wordt uitgelegd: de gele kaart van Madeleine werd er door St. Georg nog even gezellig bijgehaald en in zo’n gezelschap voelde die lieve Rien van der Schaft zich niet thuis.

De liefde voor het paard

De man die met zijn (online) lessen zoveel waarde hecht aan de aanleuning en valse hoofd-halshoudingen. Rien van der Schaft heeft gekozen voor de liefde voor het paard en wilde zich niet met zo’n stelletje vertonen in Tryon. Daarom gooide hij maar snel voor de WEG de handdoek in de ring. Zo wordt het uitgelegd. Het slaat nergens op, maar dat ís de uitleg die er aan gegeven wordt.

Religieuze vormen

Maar niet alleen in het buitenland gaat het zo. Als er één ding is wat Rien van der Schaft wel goed heeft gedaan, is het ‘zijn verhaal’ (de klassieke rijkunst) verspreiden. Iedereen lijkt weg te lopen met de ex-bondscoach, het neemt bijna religieuze vormen aan.

De schijn ophouden

Alleen daarom al zou het slim zijn geweest om de koppen bij elkaar te hebben gestoken en voor volk en vaderland nog even twee weken de schijn op te hebben gehouden. Als de ego’s allemaal zo groot zijn dat zelfs dat onmogelijk is, dan lijkt me dat iedereen verdient wat hen nu toekomt.

Verergeren van het imagoprobleem

Het enige effect dat deze actie heeft gehad is het verergeren van het imagoprobleem van de Nederlandse dressuursport. Munitie voor de klassieke dressuur-extremisten. Dat kun je Rien van der Schaft in zijn schoenen schuiven, maar dat is wat mij betreft te simpel.

Chapeau!

Alle hoofdrolspelers in dit verhaal – Rien van der Schaft, de Nederlandse teamruiters en niet te vergeten Maarten van der Heijden: chapeau, Nederland staat er weer lekker op. Veel succes in Tryon, maar dat komt vast goed: er heerst een top teamsfeer!

Rick Helmink, freelance medewerker

[email protected]

14 reacties op “Chapeau

  • Trees Seeg

    Ik volg dit niet meer. Maar met het slechte imago van de Nederlandse dressuurpaard heeft Rien van der Schaft niks te maken. Dit zie je gewoon al in de ring, bij velen het betere trek- en sleurwerk, en het publiek is ook niet dom. Hoe Madeleine de ring binnen komt en een halthouden rijdt, daar krijg je in een B-proef nog geen voldoende voor. Dat Cennin thuis hoort in Tryon, akkoord, maar de rijerij is wat anders.

  • llse

    Als je dan eens ophoudt met telkens dit verhaal weer op te rakelen dan zal het buitenland hier ook niks van meekrijgen. Lekkere voorbereiding voor ons team zo. Ipv positief over dit team te zijn zeikt heel Nederland negatief erover en als het dan tegenvalt (met zulke negatieve publiciteit vooraf) dan kan heel Nederland nog eens een keer lekker zeiken hierover. Wat een spririt. Ik wens ons team heel veel succes in Tryon met zeker een goede teamspirit. Good Luck!!!

  • jehannes Andela

    het probleem Trees Seeg is dat je er in B wel punten voor krijgt en idd. tot en met de hoogste dressuur.

  • Wytske

    Goh, het begint er steeds meer op te lijken dat de journalisten van horses.nl in dienst zijn van de KNHS. Er wordt alles aan gedaan om Rien van der Schaft in een kwaad daglicht te brengen.

  • Laurie

    “Klassieke dressuurextremisten”, grappige uitdrukking. Ik denk dat ik me ook aangesproken moet voelen. Ik zie graag harmonie in de ring, maar zeker ook in het losrijden en trainen (kijk eens live naar onze kaderleden). Graag zie ik; geen voorbeen spektakel, paarden die niet stuwen in het achterbeen maar onderplaatsen, die gaan zitten in de piaffe en vooral niet met een valse knik en hoge kont door de oefeningen lopen. En die zweverige draf waar iedereen zo van ondersteboven raakt zie ik niet als plus (teveel druk op alle pezen en koten), want het heeft weinig met schwung te maken omdat het niet vanuit een ondertredend achterbeen is, maar stuwing omhoog vanuit 4 benen. Het is wel heel extreem dat ik het graag anders zou zien, dit met meerdere mensen uit binnen- en buitenland. Wij zullen het wel allemaal verkeerd zien denk ik zo…….

  • Irene

    @Laurie, mooi omschreven en dan niet vergeten al die slaande staarten. Daar hoor je niemand over.

  • Karel de Lange

    Wat men bij Horses nog steeds niet begrepen heeft dat alles bij de paarden draait om evenwicht. Zowel in de bouw als in de dressuur. Balans = schoonheid =tijdloos. Als er geen evenwicht (waarbij het gewicht gelijk over de dragende benen wordt verdeeld) is, is er ook geen harmonie. Dat is de basis van de klassieke dressuur zoals die bindend in de FEI/KNHS regels staat voorgeschreven. Het getuigt dus van een buitengewone onkunde om de mensen die balans en harmonie nastreven als dressuur-extremisten weg te zetten. Bij Horses grossiert men er echter in.

    Het evenwicht drukte vroeger een belangrijke stempel op de fokkerij omdat evenwicht, functionaliteit en een lange levensduur onverbiddelijk samengaan. Kortom, economisch voordeel. De professionele gebruikers van destijds konden zich het niet permitteren om voor flinke investeringen telkens maar nieuwe paarden aan te schaffen. Die situatie is echter volkomen achterhaald. Vandaag de dag hebben we te maken met sponsors die voor enorme bedragen zogenaamde potentiële toppaarden aankopen die vervolgens door het huidige ruitergilde in een recordtijd naar de filistijnen worden gereden als ze aan de schadelijke, moderne dressuur worden onderworpen. En helaas zitten daar nu ook juist de beste paarden onder want die springen nog meest in het oog en worden dus ook voor veel geld aangeschaft. Je kunt dus van een enorme kapitaalvernietiging spreken.

    Om deze hele teruglopende trend van evenwicht een halt toe te roepen had de KNHS de klassieke trainer Rien van der Schaft als bondscoach aan gesteld. Maar een dergelijke bondscoach moet ook de juiste riemen hebben en afspraken kunnen maken hoe er geroeid moet worden om vooruit te komen en daar ontbrak het hem nu net aan. De huidige topruiters hebben hun eigen roeiprogramma om de paarden wat spastische kunsten aan te leren en daarvan zien we de geforceerde en disharmonische resultaten terug in de ring.

    Rien heeft daarom terecht de handdoek maar in de ring gegooid. Maar wat hij niet weggegooid heeft is zijn boodschap van evenwicht. Gezien de vele reacties beginnen steeds meer mensen dat te begrijpen en daarmee heeft Rien veel meer gewonnen dan de armzalige scores van de Nederlandse equipe in de dressuurring.

  • Joost Smits

    Het imago probleem van de Nederlandse dressuursport is niet van vandaag of gisteren. En natuurlijk kon Rien van der Schaft dat niet verbeteren. Toen hij aangesteld werd als bondscoach was ik enerzijds blij verrast maar anderzijds wist ik ook dat deze aimabele dressuurman in hart en nieren op een kansloze missie ging.
    Een paard klassiek africhten kost tijd en kennis. Alle belanghebbenden bij onze nationale dressuurtop ontberen beide.
    We hebben te lang gedacht dat we er met de spectaculaire bewegers uit onze fokkerij zo ook wel zouden komen.
    Ik hoop dat de teamgeest goed blijft. Ze zullen het nodig hebben.
    Want ze zullen huiveren als ze een aantal buitenlanders zien die met paarden uit onze fokkerij in de ring komen die wel klassiek zijn opgeleid.

  • eddy crul

    Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik uitermate gelukkig ben dat ik bij de klassieke dressuur-extremisten behoor.Er is maar een soort dressuur en dit is de correcte.Men noemt die Klassiek.Deze klassieke dressuur wordt getraind en gereden volgens de richtlijnen van het scala der dressuur.Hoe ze moet gereden worden staat ook in het FEI-reglement uitgebreid beschreven.Alle afleidingen of afwijkingen daarvan verdienen de naam dressuur niet.Moderne dressuur bestaat dus niet.Geef dit voor mijn part gelijk welke naam maar niet dressuur.Dressuur staat voor goed harmonisch dus paardvriendelijk paardrijden.Dat de scheefgroei in de huidige discipline dressuur zo ver is kunnen doorgroeien is niet in hoofdzaak de schuld van de zogenaamde onterechte topklasse ruiters en amazones Dit is de schuld van de FEI federaties en het globaal FEI bestuur die dit hebben toegelaten.Die ten onrechte genoemde top heeft er enkel vele jaren van geprofiteerd. In die jaren zijn ze door de meelopende meestal onwetende bende fans tot afgoden gepromoveerd en in een zeer interessant financieel systeem terecht gekomen, waar goed paardrijden absoluut geen prioriteit meer is.En dit gaan ze nu ten koste van alles verdedigen.Ze kunnen niet meer terug of ze plegen financiële zelfmoord.Als er dan een coach komt die die scheefgroei wil terug draaien kan het niet anders of botsen.En het is nog ingewikkelder dan dat.Wat als ze hadden geluisterd naar Rien en Rien er was in geslaagd ze te doen rijden zoals het hoort(wat wel een utopie is) en de jury op de WEG zijn niet mee geëvolueerd? Gevolg geen punten en achteraan in de uitslag.Dan was het kot zeker te klein geweest.Een onmogelijke opdracht dus voor Rien.Uit het bovenstaand artikel van Rick Helmink leid ik af dat Rien waarschijnlijk weinig respect genoot van het A-kader en misschien wel arrogant werd behandeld, waardoor die top eigenlijk zelf bewijst dat Rien gelijk had de arena nu te verlaten.Gewoon mijn mening vr gr EC.

  • Brekelmans

    De bijgaande foto spreekt boekdelen en legt in feite de problematiek bloot.
    De hoofdrolspelers zijn volop in beeld. Leiderschap ontbreekt en heeft gefaald.

  • Tineke

    Rick je bent te hard (opvallend) bezig om de Nederlandse ruiters onderuit te halen. Net als dat je in je vorige riedel over de bezoekers op het bundeschampionat had. Als je op clipmyhorse de proeven gaat kijken zie ik ook lege tribunes. En dat iedereen zo met Rien weg loopt door de online lessen, is ook niet waar. Rien heeft het afgelopen jaar heel clinics gegeven en ik hoor juist t tegengestelde vd meeste organisaties. De pro Rien ruiters zijn er druk mee het op internet voor hem op te nemen. Maar de meeste vak mensen denken er toch anders over. Zo slecht wordt hier niet gereden of opgeleid want ze komen over de hele wereld graag afgerichte paarden uit Nederland kopen. En de jeugd doet t INTERNATIONAAL fantastisch. We komen in Nederland gewoon een Anky van vroeger te kort die een heel team mee omhoog trok of een combi als Edward/ totilas, Adelinde/ parcival. En dat is t verschil! En dit soort aanhang die blijven door drammen op klassiek rijden en journalisten die hun eigen ruiters zo afmaken, die lachen ze in het buitenland ook uit!

  • Rick Helmink

    Beste Tineke, fijn dat u de moeite neemt te reageren. Iets daadwerkelijk lezen zou ook geen kwaad kunnen. Met vriendelijke groet, Rick Helmink

  • A. van Duinen

    Het verbaasde mij al zeer dat Rien van der Schaft aangenomen was als bondscoach en had er eigenlijk best wel vertrouwen in dat er eindelijk verandering zou komen in de dressuursport die zo hard nodig is. Maar helaas, er werd op de weg verder gegaan die ze ingeslagen hadden. Jammer! En als je niet meer wordt gewaardeerd waarvoor je bent aangesteld kan je beter de handdoek in de ring gooien. Liever dan meer tijd spenderen aan de opkomende jeugd en die het fijne rijden meegeven wat Rien kan doen nu. Wellicht kunnen we daar nog wat hoop uit halen voor de toekomst! Ik heb het geluk gehad dat ik al vanaf jongs af aan de klassieke dressuur mocht nastreven. Tot op de dag van vandaag ben ik mij steeds meer bewust dat dat de juiste beslissing is geweest om dat ook te blijven doen. En voor het paard geld dat ook zeker. Daarom zal ik niet ophouden te verkondigen dat de klassieke dressuur beter is en kritisch blijven kijken naar alle ruiters ook op het hoogste niveau. Als we allemaal stoppen met kritische berichten en beelden zal er zeker geen verandering komen terwijl we toch allemaal het beste willen voor het paard en dat blijft toch echt de klassieke rijkunst voor het paard die zo veel dichter bij hun eigen natuur staat.

    Ik stel voor om Klaus Balkenhol aan te stellen als nieuwe dressuur bondscoach. Super duidelijke klassieke trainer, al eerder bondscoach geweest en meerdere combinaties naar de Grand Prix top gebracht.

  • Jacqueline

    Het is zonde dat Rien ermee gestopt is. Ik heb genoten van de manier waarop hij voor iedereen op een begrijpelijke manier kwam uitleggen hoe je goed kunt leren paardrijden. Op grote en kleine evenementen was hij van de partij. Dat waardeer ik enorm en vind ik echt bijzonder. Dat waar hij voor staat, paardrijden zoals paardrijden bedoeld is, kan niet als een religie worden betiteld. Het valt onder de klassieke dressuur, maar als mensen daar enthousiast over raken en dit van de daken schreeuwen, dan wordt het “aangevallen” en er het kopje “religie” aan geplakt. Dat is zonde. Leer, probeer, ervaar en doe waar jij en je paard gelukkig van worden. Samen gelukkig want dat schort er nog wel eens aan in mijn ogen. Dat de gelukkigste combinatie mag winnen, dat hoop ik. Probleemloos Paardrijden, dáár sta ik voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.