Ga naar hoofdinhoud

Druk op versoepelen van ‘bloedregel’

De tong van Parzival (Foto Rob Renirie)
Momenteel worden ruiters op internationale wedstrijden meteen gediskwalificeerd wanneer bij het paard bloed geconstateerd wordt. De druk van trainers, ruiters en juryleden om de 'bloedregel' te versoepelen nam toe. Het Judges Supervisory Panel kwam met een voorstel, dat gesteund wordt door de International Dressage Trainers Club en de International Dressage Riders Club.

De trainers, ruiters en juryleden werden gesteund, waardoor de regels werden herzien. Zij vroegen om versoepeling rondom de bloedregel wanneer bijvoorbeeld een vliegenbeet of een kleine verwonding bloed vormde.

Het voorstel luidt als volgt: ‘Als de jury bij de C vermoedt dat er vers bloed op het paard voorkomt, buiten de mond en het gebied rond de sporen en/of zweep om, dient hij het paard halt te laten houden en te controleren. Als er wel bloed geconstateerd wordt, maar het paard fit en gezond oogt om de proef verder voort te zetten, dan mag de combinatie de proef weer starten op het punt waar zij gestopt werden. Na de proef moet het paard meteen ter controle naar de FEI-veterinair, die bekijkt of het paard nog kan blijven deelnemen aan de wedstrijd. Wanneer bloed in de mond of op de flanken bij de sporen of zweep geconstateerd wordt, dan wordt de combinatie geëlimineerd. Deze beslissing is definitief.’

Huidige bloedregel

De huidige procedure werd vastgesteld na de wereldruiterspelen in 2010, toen bij Adelinde Cornelissens’ toppaard Parzival bloed geconstateerd werd in de mond. De Jazz-zoon had gebeten op zijn tong en werd gediskwalificeerd. De regels werden toen aangepast:

‘Als de jury bij C waar dan ook op het paard bloed vermoedde, dan diende de combinatie gestopt te worden voor een controle. Als er vers bloed gevonden zou worden, dan zou de combinatie geëlimineerd worden. Als de jury kon constateren dat het niet om vers bloed zou gaan, mocht de combinatie de proef vervolgen.

Als de FEI-steward bloed kon constateren in de mond of het gebied rondom de sporen en de zweep, dan werd de jury bij C geïnformeerd, die de combinatie dan moest elimineren. Als er elders bloed werd gevonden op het paard, dan werd de FEI-veterinair gebeld om te beslissen of het paard gezond genoeg was om verder uitgebracht te worden.

Indien het paard werd uitgesloten op wat hierboven omschreven staat, of het paard gedurende de proef gewond raakte en ging bloeden na het afronden van de proef, dan moet de FEI-veterinair onderzoek plegen om te bepalen of het dier mag deelnemen aan de volgende wedstrijd. Tegen de beslissing van de FEI-veterinair kan niemand in beroep gaan.’

Op een groot kampioenschap viel voor een Nederlandse topruiter dit jaar ook het doek. Edward Gal moest zich vroegtijdig terugtrekken toen bij Glock’s Undercover N.O.P. bloed werd geconstateerd.

Bron: Dressage news

3 reacties op “Druk op versoepelen van ‘bloedregel’

  • Tj

    Een paard geen hele ijzer winkel in zijn mond hangen zou mss ook een boel ellende kunnen voorkomen.

  • Han Coolen

    Wanneer bloed in de mond of op de flanken bij de sporen of zweep geconstateerd wordt, dan wordt de combinatie geëlimineerd. Deze beslissing is definitief.’

    Daar valt dus ook de “tongbeet” onder..

  • Martina

    Ben het helemaal met TJ eens. En ook met Han Coolen. Een paard dat waar dan ook bloed heeft, moet onderzocht worden. En niet eerst een proef uitrijden/ afmaken. Als je een paard aantreft met bloed op stal/in het land of waar dan ook, laat je er toch ook meteen naar kijken ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.