Indoor Brabant: Spannende finale levert Cornelissen tweede Wereldbeker op

Adelinde Cornelissen wint wereldbeker De Duitse dressuurruiters deden zaterdagmiddag in de kür van de wereldbekerfinale op Indoor Brabant verwoede pogingen om Adelinde Cornelissen van haar tweede opeenvolgende Wereldbeker en 56.000 euro prijzengeld af te houden. Maar met 86,250% sleepte Cornelissen met Parzival toch de hoofdprijs van het indoorseizoen in de wacht. Vooral Helen Langehanenberg bood met Damon Hill NRW (85,143%) stevig verzet.

De verschillen waren klein. De Donnerhall-zoon Damon Hill imponeerde in drie gangen, piaffeerde en passageerde als een tweede Totilas, maar dat alles nog niet helemaal vanzelf gaat bleek wel uit een regelmatig gekanteld hoofd. Langehanenberg reageerde na afloop uitermate tevreden op de kür die haar een persoonlijk record opleverde. “Ik heb er alles aan gedaan wat ik kon. Ik ben er heel erg blij mee”, vertelde de Duitse. “Ik probeerde het Adelinde moeilijk te maken, maar dat is haast onmogelijk.”

Topprestatie Cornelissen vereist
Toen Adelinde Cornelissen twintig minuten later de ring betrad met Parzival, wist ze wat haar te doen stond. Niets minder dan een topprestatie was vereist om de Wereldbeker opnieuw mee naar Nijkerk te nemen. Met een foutje in de eners en een piafferend slot dat niet helemaal overeenkwam met de muziek maakten Cornelissen en haar Jazz-zoon het echt spannend. Toch gaven de hoge moeilijkheidsgraad en de perfecte uitvoering van de verzamelde oefeningen de doorslag. “Ik ben heel blij, ik wilde vandaag graag winnen. Niet alleen om mijn titel te prolongeren, maar ook omdat de finale in Nederland was”, aldus de trotse winnares. Over de hoogtepunten in haar kür kon ze na afloop nog weinig zeggen. “Ik heb de kür nog niet teruggekeken en ik was heel erg gefocust tijdens de proef. Ik wilde geen fouten maken.” 

Inhaalslag Duitsland
Duitsland kwam terug in de wedstrijd. Niet alleen middels Langehanenberg, ook Isabell Werth was na haar mislukte Grand Prix van daags tevoren op oorlogspad. Met een formidabel resultaat. Aanvallend rijdend, maar zonder fouten te veroorzaken, realiseerde Werth 79,964%. Een mooi resultaat, maar niet genoeg om laatste starter Valentina Truppa van het podium te houden. De Italiaanse imponeerde met de zeer rittige Eremo del Castegno (v. Rohdiamant). De score van 81,232% zorgde voor een novum. Niet eerder stond een Italiaanse dressuuramazone met een Italiaans gefokt paard op de bronzen positie van een mondiale titelstrijd.

Met 76,143% zorgde Hans Peter Minderhoud met Glock’s Tango (v. Jazz) voor een aangename verrassing. Na een vlekkeloze en vloeiende kür kon hij zich opstellen voor de zesde prijs. De zevende plaats was voor Nadine Capellmann en de zeer sympathieke Gribaldi-dochter Girasol. Dan volgt in de uitslag Patrik Kittel met Toy Story, Tinne Vilhelmson met Don Auriello en Lone Jörgensen met FBW De Vito. Met 73,464% legde Jenny Schreven met de twintigjarige Krawall (v. Focus) na een geweldige kür beslag op de elfde plaats.

‘Helen kan Adelinde makkelijk verslaan’
Jurylid Ghislain Fouarge prees de combinaties om de geleverde prestaties. “Alle drie de medaillewinnaars hebben een geweldige prestatie geleverd, maar wel op verschillende manieren. De kür van Helen was heel elegant. Zij kan Adelinde denk ik makkelijk verslaan als alle onderdelen goed gaan. Ze moet de kür aanpassen zodat de moeilijkheidsgraad omhoog gaat. Adelinde reed ook een heel goede kür, de moeilijkheidsgraad van haar proef ligt heel hoog”, aldus Fouarge. Valentina Truppa heeft haar medaille volgens het jurylid gedeeltelijk aan de slim gekozen muziek te danken. “Valentina is ook een heel goede amazone. Haar muziek was geweldig en ze had een prachtige choreografie.”

Adelinde Cornelissen reageerde laconiek op de opmerking van Fouarge dat Helen Langehanenberg haar nu zou kunnen verslaan. “Ik ben niet bang. Wij staan er als combinatie nu ook niet helemaal voor 100%. Onze focus ligt volledig op Londen en deze week ging het om een kleine piek. Ik maak me nu nog geen zorgen.”

Diskwalificatie
Voor de Poolse Katarzyna Milczarek en Ekwador (v. Heraldik) kwam er vroegtijdig een einde aan de wereldbekerfinale. De combinatie werd uitgebeld omdat er bloed zichtbaar was aan de rechterkant van de buik, bij het spoortje. Fouarge: “Het is altijd jammer iemand uit te moeten sluiten vanwege bloed, maar niemand wil bloed aan het paard zien.”

Klik hier voor een fotoreportage door Melanie Brevink.
Klik hier voor alle uitslagen.

Bron: Horses.nl/Horsetelex.nl

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
5 reacties op Indoor Brabant: Spannende finale levert Cornelissen tweede Wereldbeker op
 1. 1

  Valentina Truppa was inderdaad echt verrassend goed.

 2. 2

  Goed gedaan hoor! Gefeliciteerd maar blijf vooral je zelf. Want dat siert jou! Geniet van het succes. Je hebt het dubbel en dwars verdiend!

 3. 3

  Gefeliciteerd Adelinde Cortnelissen, good work leads to good results!

 4. 4

  Echt jammer voor de poolse combinatie. Ze gingen heel leuk ! En Valentina Truppa was geweldig, als slagroom om de taart de éners met één hand !!

 5. 5

  De slagroom moet OP de taart hoor !