Magisch weerzien Edward Gal en Totilas

Alhoewel de wereldberoemde Totilas nooit meer een publiek optreden zal geven en op het terrein van zijn eigenaar Paul Schockemöhle van zijn leven mag genieten, is de sprookjeshengst nog altijd in topvorm. Volgens een bericht in de Stuttgarter Zeitung zou Edward Gal bij een bezoek in Mühlen onlangs zelf nog in het zadel hebben gezeten van de zeventienjarige hengst, wat volgens ooggetuigen magisch was om te zien.

Afgelopen februari werd de hippische wereld even opgeschud toen er een bericht op internet verscheen dat Totilas in het Franse Saint-Lô op de hengstenshow aan het publiek getoond zou worden. Enkele dagen daarna maakte woordvoerder Christoph Hinkel van Dekstation Schockemöhle korte metten met dat bericht: “Totilas zal nooit meer een publiek optreden geven. Paul Schockemöhle wil niet dat de hengst nog steeds zo gedreven wordt door de wereld. Totilas is hem zeer dierbaar. Hij wil dat de hengst nu van zijn leven kan genieten.”

Thuis

Totilas staat inmiddels bij Schockemöhle ‘thuis’ in Münsterland. De zwarte hengst wordt nog dagelijks gereden en verkeert in goede conditie. Hij heeft een speciaal plekje in het hart van zijn eigenaar. Schockemöhle vertelde aan de Stuttgarter Zeitung zelf tranen in zijn ogen te hebben gehad toen hij Totilas had gekocht en de hengst naar hem toe werd gebracht.

Eerste bezoek

Onlangs zou, volgens de SZ, Edward Gal ‘zijn’ Totilas voor het eerst hebben bezocht sinds de verkoop van de hengst in 2010. Schockemöhle heeft volgens een insider toen spontaan gevraagd of Gal misschien even wilde rijden. Na enig aarzelen heeft de ruiter, die Totilas alles heeft geleerd en waarmee de hengst het hoogtepunt van zijn carrière heeft bereikt, zijn rijlaarzen uit de auto gehaald en is opgestegen. Het enige dat daarover gezegd kan worden volgens een ooggetuige is dat het magisch was: “Al na enkele minuten ging Totilas als toen.”

Bron: Stuttgarter Zeitung

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
3 reacties op Magisch weerzien Edward Gal en Totilas
 1. 1

  Het is begrijpelijk, maar toch ook heel jammer dat (veel) geld zoveel kapot kan maken (de scheiding tussen ruiter en paard). Het moet, toentertijd, voor Edward heel zwaar geweest zijn Totilas te verliezen, ik denk dat het heel bewegend was Totilas na zo lange tijd weer te rijden, vooral als het resultaat zo was als vroeger.
  Persoonlijk vind ik het heel jammer, dat Paul heeft besloten Totilas niet meer in het openbaar te tonen.
  Ideaal zou ik het vinden, als Paul met Edward een serie van clinics in zowel Nederland als ook in Duitsland zouden organiseren om de Dressuursport te promoten en goed harmonieus paardrijden onder de mensen te brengen.
  ‘Hollands rijden’ zoals ze dat hier in Duitsland noemen, kan zo in een beter licht worden gezet en aantonen, dat de verschillen niet zo groot zijn als in het algemeen wordt gedacht.

 2. 2

  Als Totilas al na enkele minuten ging als toen, dan kan Totilas in de tussentijd niet zo verkeerd gereden zijn, ander heb je het niet zo snel terug.
  Totilas is gewoon een grote talent!!!

 3. 3

  Totilas en Edward Gal zijn gewoon voor elkaar gemaakt. Jammer dat die 2 uit elkaar zijn gehaald..