Theodorescu: ‘Janssen voor Totilas misschien wel sleutel tot succes’

Matthias Alexander Rath met Totilas

De nieuwe bondstrainer van de Duitse dressuurruiters, Monica Theodorescu, vertelt in een interview met het Ruiterjournal dat ze er geen enkel probleem mee heeft als Totilas (v. Gribaldi) en Matthias Alexander Rath door Sjef Janssen worden getraind. “Elke ruiter kan zijn eigen trainer kiezen. Sjef Janssen is een succesvolle coach, één van de succesvolste trainers ter wereld. Ik heb geen problemen met hem”, aldus de kersverse dressuurbondscoach.

De 49-jarige Theodorescu vertelt: “Ik beschouw elke vorm van agressiviteit en overvragen tijdens het trainen als onjuist. Er zijn in de sport ongeschreven regels en ik weet zeker dat Matthias en Sjef zich daaraan houden.” Ze begrijpt dat Rath met de keuze voor Janssen als trainer het allerbeste uit het paard wil halen. “Misschien is Sjef Janssen de sleutel tot succes en dat zou ik graag willen. Hij heeft ook Totilas en Edward getraind en geen mens denkt dat daar iets mis mee was.”

Eigenlijk zou Rath vorig jaar al met Totilas bij Sjef Janssen gaan trainen, maar dit leidde tot zoveel commotie dat hier vanaf werd gezien. Het begeleiden van Rath zou in strijd zijn met Janssens rol als Nederlandse bondscoach. Nu Janssen stopt als bondscoach voor de Nederlandse dressuurruiters is er geen sprake meer van tegengestelde belangen. Janssen zei eerder in een interview over de begeleiding van Rath: Totilas weet wel hoe het ongeveer moet. Rath heeft altijd wel goede paarden bereden, maar hij heeft nooit geleerd hoe hij zo’n paard goed moet laten optreden. Als je dan een Ferrari als Totilas onder je kont krijgt, wordt het er niet makkelijker op. Ik ben blijkbaar de aangewezen persoon om hem dat bij te brengen.”

Bron: Horses / Reiterjournal

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Theodorescu: ‘Janssen voor Totilas misschien wel sleutel tot succes’
  1. 1

    Beste Chef,pas op met overschatting van uw eigen kunnen, daar zijn meer Top Trainers over gestruikeld, die dachten iets in een Ruiter/Amazone te kunnen brengen wat bij deze ruiters niet aanwezig was, ik ben bang dat ondanks uw grote kunde met het trainen van Combinaties als deze, hier geen eer valt te halen, de uitdaging is er niet minder om maar volgens mij schort het bij A.Rath aan iets wat u als trainer er niet in kan brengen, uiteraard is Alex een goede Ruiter anders haal je dit niveau niet, maar om Totilas zover te krijgen dat hij op de juiste manier gereden gaat worden heb je toch dat kleine stukje gevoel in je donder nodig om dat Paard op de Correcte manier te berijden, en helaas dat ontbreekt bij Alex en zal hij nooit een Top Ruiter worden, daarom zal de Combinatie Rath/Totilas nooit het niveau halen zoals Gal/Totilas. ik ben benieuwd hoe dit zal uitpakken en wacht dan ook de eerste wedstrijd af die Rath/Totilas zullen rijden.