KWPN past reglement aan voor Lusitano en PRE-merries

Twee Lusitano merries Foto: Katya Druz / www.arnd.nl

In het kader van de bloedspreiding en ‘mede op grond van een concreet verzoek’ heeft het algemeen bestuur van het KWPN het advies van fokkerijraad rijpaarden overgenomen om veulens uit raszuivere PRE en Lusitano-merries bij het KWPN in register A op te nemen. Daarvoor moest het reglement gewijzigd worden. 

Het gaat om een pilot met de duur van vijf jaar, is te lezen in het verenigingsblad In de Strengen. Het gaat uitsluitend om veulens van KWPN-hengsten of KWPN-erkende hengsten die uit een PRE of Lusitano-merrie worden gefokt en dus niet om veulens van PRE- of Lusitano hengsten uit KWPN-merries.

Registratiereglement

In het KWPN registratiereglement artikel 11 sub 5 is de wijziging als volgt opgenomen:

In het register A fokrichting rijpaard, discipline dressuur worden paarden geregistreerd; a. Waarvan de vader is goedgekeurd of erkend door het KWPN en b. Waarvan de moeder is geregistreerd bij Lusitano (Associação Portuguesa De Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitano ) of de P.R.E. (Asociacion Nacional De Criadores De Caballos de Pura Raza Española).

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/IdS

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
4 reacties op KWPN past reglement aan voor Lusitano en PRE-merries
 1. 1

  Als je bloedspreiding wil – wat op zich een dringende noodzaak is binnen de dressuurfokkerij van het KWPN – moet je toch dichter bij huis blijven om ev. ravages te voorkomen.
  Promoot dan liever het gebruik van goed bewegende springhengsten die qua type, ruggebruik, galoppade én bloedspreiding verbetering kunnen toevoegen. Dan weet je veel beter wat voor vlees je in de kuip krijgt.
  Zelf heb ik dit jaar mijn merrie Zarahniek STV (v. Jazz uit Boniek STV) hierom – als pilot – met de goed gemodelleerde en bewegende springhengst Farfan gedekt juist voor de bovenvermelde redenen. Een keuze die ikzelf als een waagstuk beschouw voor mijn kleinschalige dressuurfokkerij. Ik had in mijn wildste fantasieën niet kunnen en willen denken aan barokke dressuurpaarden, termeer omdat dit het ruggebruik, gezondheid en lichaamsbouw beslist mijn fokkerij niet vooruit zou helpen. En vooruitgang, daar gaat het toch om?
  Maar wat wekt dan mijn verbazing? Kom ik vanochtend het nieuws van de ‘pilot’ van het KWPN tegen… Ik schud mijn hoofd in stille verbazing.

 2. 2

  Ik vind dit interessant maar ook een beetje in strijd met het KWPN beleid. Men wil toch een paard in rechthoeksmodel fokken? Maar daar past een Lusitano of PRE paard niet in. Die zijn qua bouw veel beknopter. Ik neem aan dat de fokrichting zich beperkt tot dressuurpaarden?

  Dan zouden ze zoals Patricia hierboven stelt er beter aan doen om dat specialiseren minder rigide toe te passen en op dressuurpaarden springhengsten inzetten.

 3. 3

  alles voor de muntjes..straks ook maar de halve friezen opnemen.

 4. 4

  Misschien zouden de mensen die zo negatief reageren eens moeten kijken naar hoe met name de Lusitano (en mogelijk ook de PRE maar daar heb ik geen zicht op) zich momenteel als sportpaard aan het ontwikkelen is. In de basis blijft het natuurlijk een vierkantsmodel, maar de moderne Lusitano heeft een minder zwaar front (is dus minder barok), ruimere gangen, staat hoger op de benen en is ook wat groter dan vroeger (tot zo’n 1.67m, groter vindt het stamboek niet echt wenselijk). Als je nog het klassieke beeld voor ogen heb dan kan ik me voorstellen dat dit zich totaal niet verhoudt tot wat wenselijk is in een KWPN paard. Ik ken echter een paar moderne Lusitano’s die in beweging absoluut niet onder doen voor een warmbloed en juist qua achterbeengebruik en impuls beter zijn dan de meeste warmbloeden die ik zie. Het zijn er nog maar een paar maar de fokkerij timmert hard aan de weg en het worden er steeds meer. Ik denk dat ik het nog mee ga maken dat deze paarden uiteindelijk gaat doordringen tot de dressuurtop.