Ga naar hoofdinhoud

Adelinde: ‘Gereden voor goud’

Adelinde Cornelissen Parzival
Adelinde Cornelissen was naar Londen gekomen voor goud. “En ik heb gereden voor goud. Ik kan er niets aan doen. Dit was één van mijn beste proeven ooit en dat vond Sjef ook. Dat is al heel wat, dat hij dat zegt.”

Op de vraag of zilver toch een teleurstelling is, blijft Adelinde gereserveerd. “Laat ik zeggen dat ik heel blij ben met hoe Parzival het deed. Het was een proef met veel power en we hebben alles gegeven wat we in ons hadden. Ik heb Charlotte niet zien rijden, dus ik weet niet waar we het op verloren hebben.”

Bekijk hier de reactie van Adelinde Cornelissen op het zilver

Lees morgen meer in De Paardenkrant

21 reacties op “Adelinde: ‘Gereden voor goud’

  • laura Ginsel

    Foutloze proeven worden niet meer beloond, Adelinden reed een perfecte kür met veel power, misschien had Mariette Sanders een punt toen ze na afloop zei dat de aanleuning bij Valegro net iets mooier was, maar ik denk dat de krachtige pirouettes en piaffe van Adelinde een schoolvoorbeeld waren van een verzameld gaand paard, ik begrijp dan ook niets van deze uitslag, vond trouwens de kür van Edward en Ankie ook ondergewaardeerd, die waren eveneens foutloos met een enorm vertoon van gedragenheid!

  • coby

    ik vind dat adelinde goud verdient, charlotte reed een mooie proef maar had met de pirouette een dikke fout, haar paard stond op een gegeven ogenblik helemaal stil dus die was mislukt, waarom zij zo hoog eindigde was me een raadsel.ik heb wel genoten van de middag kur op muziek live.

  • fam.smits dinxperlo

    wij vinden dat de goudwinnaar deze plak NIET verdiend heeft, onze mening is dat zij minder goed gereden heeft dan Adelinde ,vooral die misstake die ze maakte was toch duidelijk tezien,!!!!!!!

  • karin

    voor mij was het voor jou GOUD en niks anders.

  • wouter

    ja, zilver winnen is beter dan goud krijgen, discussie heeft geen zin met jurysport.
    “de balk valt net wel of net niet”,” de tijdlimiet is voor iedereen gelijk,” is hier niet van toepassing, alleen het sentiment van de dag en psychologische voorkeur van de jury telt.
    bravo Adelinde .

  • Savannah

    Voor mij is het geen raadsel waarom Charlotte goud heeft gewonnen. Charlotte en Valegro gingen bijzonder harmonieus door de baan. Valegro constant in een prachtige aanleuning van de hand af, dressuur zoals dressuur bedoeld is. In de piaffe gaat hij echt zitten en o.a. de appuyementen naderden de perfectie. Zoals de Britten zeggen waren Charlotte en Valegro het ultieme voorbeeld van wat je perfect partnership kan noemen. Ballet heeft gewonnen van krachtsport.

    Daar liet Adelinde steekjes vallen in de piaffe en passage. Parzival toonde wellicht veel techniek in de benen, daarentegen kwam hij te hoog in de croupe. Reken daarbij de strakke aanleuning die te wensen overlaat.

    Charlotte kon zich een foutje veroorloven en heeft naar mijn mening meer dan terecht gewonnen.

  • Fam Goethals

    Wat mij weer opviel bij Adelinde is dat de aanleuning/nageefelijkheid links achter de kaak in de appuymenten en piroutte links totaal niet ok zat, was trouwens al op wereldbeker in Mechelen en kon hier ook al niet begrijpen dat ze met zoiets toch hooge scores kan halen.
    Achterhand zat tevens niet genoeg onder in de piaffe en pirouttes waren vrij groot.

    Vind het paard van die Dujardin echt wel geen mooie en zie die niet graag lopen, maar een dikke 10 voor de manier waarop die haar piroutten rijdt. Of ze de verdiende winnaar is laat ik aan een ander over maar vind haar fout niet opwegen tegenover een minder aanleuning en het niet onder de massa zijn.

  • lotje

    Hoe kan iemand met zulke fouten in een proef olympisch kampioen worden??? We praten hier over het hoogste niveau. Adelinde met een foutloze mooie proef tweede en met zoveel puntenverschil, onbegrijpelijk………… Ik vind dat je je geen fouten kunt veroorloven als je goud wint!

  • Barbara

    Adelinde je bent goud, alleen al door je reactie, je bent een echte lady.
    De amateur dressuurruiters kunnen aan jouw een voorbeeld nemen.
    Ook mijn mening is dat jullie bijna perfecte proef met een gouden plak beloond had moeten worden, helaas mocht dit niet zo zijn, waarschijnlijk weten we allemaal wel waarom en dat moet je accepteren anders is op dit nivo rijden mentaal niet vol te houden.
    Veel plezier met het team en Parzival, dat is het belangrijkste.

  • Editha v.d.Bergh-Hörmann Ophemert

    Lieve Adelinde JIJ HEBT VOOR DE MEESTEN IN NEDERLAND GOUD GEWONNEN !

    het was een oneerlijke puntentelling omdat Charlotte wel degelijk MEER fouten maakte met haar paard maar ENGELS ging wellicht vóór omdat het in Londen was (?).
    PARZIVAL is een kanjer met jou als Amazone!!!
    Dit is de “bescheiden mening” van een 81jarige vrouw !

  • Cindy

    Adelinde en Parzival hebben geweldig gereden! Goud was niet meer dan normaal geweest! Het wordt nu hoog tijd dat er wat gaat veranderen in de “achterbakse” jurysport! De vermeende juryleden zouden zich kapot moeten schamen! Ze hebben met hun sentiment gejureerd en niet met hun verstand. Wordt wel erg makkelijk voor onze dressuur ruiters! Pas gewoon de muziek van de kür aan op het land waar je hem moet rijden, zit je altijd goed!
    Het is gewoon lachwekkend! Bah en nog eens Bah!!!

  • smirre

    Ik was in 1e instantie ook teleurgesteld dat Adelinde geen goud had, ben tenslotte Nederlander hè!

    Maar ik kan het toch wel begrijpen.
    Ik vond de aanleuning in alle 3 de proeven van Adelinde niet fijn, veel stanggebruik, onrustige mond en tong bij Parcival, het leek alsof hij zich vasthield helemaal bovenin de nek, en op de pc met de stadiongeluiden kon je in de GP en de Special horen hoe ongelooflijk hij met zijn tanden knarst… Dat getuigt niet van een happy athlete!
    Technisch beide ontzettend goede proeven, waarbij Parcival veel meer expressie toonde en Valegro met Charlotte veel meer harmonie.
    De jurie heeft duidelijk gekozen voor harmonie en ik denk dat dat wel een juiste beslissing is.
    Had Adelinde de aanleuning fijner voor elkaar, dan had ze hoogstwaarschijnlijk wel gewonnen, omdat haar paard zogezegd meer expressie toonde.

    Dat Charlotte met een dikke fout nog kan winnen is niet raar, daar is al eerder veel over gezegd.
    Ze heeft een laag cijfer voor dit onderdeel gekregen, maar opgeteld was het toch goed genoeg voor de winst. Anders kan je het niet beoordelen, dan zou je ná een fout dus de hele score aan moeten gaan passen om qua punten onder “de foutloze” uit te komen, dat is natuurlijk geen optie!

    Anky super gereden de Kür!! Ze had van mij nog wel zeker een plaatsje omhoog gemogen, echt super wat zij weer heeft gepresteerd. In de Special werden haar oa haar super pirouetten en nog wat andere oefeningen beloond met 7tjes, dat hadden 8en moeten zijn.
    De GP was haar minste proef.
    Maar wat een sportvrouw om toch nog mee te gaan voor het team, na 2x goud en de wetenschap dat het alleen maar minder kan gaan.. En dan nog zo presteren ook nog..

    Edward ook super gedaan met dit relatief onerervaren paard en pas kort een combi, maar de scores vond ik wel terecht, hij moest nog te voorzichtig rijden en vaak te veel terug in tempo om geen fouten te maken. In de Kür was dit trouwens al veel beter.
    Wacht maar tot dit paard meer km’s met Edward gemaakt heeft, dan komen er weer topscores!!

  • wendy

    Super, alle drie! en inderdaad het was gewoon goud voor Adelinde! Trots….

  • winny

    ben het helemaal eens met reactie van een zeer opmerkzame beoordeling van de mij onbekende smirre.

  • fempost

    @Savannah:

    Aanleuning van du jardin goed??? Heb je gezien hoe hij haar teugels na de laatste groet uit haar handen trok? Dan kan je zien hoeveel druk hij gaf en hoe hij op haar hand hing.
    Kijk het maar eens terug!!!

  • H.O.

    EN….. ook Valegro van Dujardin had de stang dwars in de mond, wel niet de hele proef, maar goed???? Bekijk maar eens verschillende foto’s.

  • Marjan

    Smirre heeft heel goed onder woorden gebracht waarnaar je moet kijken. Parzival heeft veel kracht en expressie, wordt met verve voorwaarts gereden, maar de aanleuning is strak, de bovenlijn vaak te recht. Valegro is een gummieballetje met een meer constante aanleuning, prachtig rond in zijn silhouet en de amazone zit “in” haar paard. Als ik goed begrepen heb wat het doel van dressuur rijden is, dan toont Valegro meer durchlässigkeit dan Parzival. Maar alle lof voor Adelinde: ze heeft alles gegeven en een zeer expressieve proef neergezet. Edward Gal heeft ook fantastisch gereden en van Anky’s proef kreeg ik tranen in de ogen: wat een harmonie.

  • Piet-Hein Steinmetz

    De discussie over afwijkende jurering is zeker niet nieuw. Het blijft mensensport en zeker in de paardenwereld zijn er veel (geldelijke)belangen die niet zonder meer kunnen worden uitgeschakeld. Het zit vaak tussen de oren (zie Duitse jurylid met Ankie)!Als lid voor de fusie in 2001 van de toenmalige commisie dicilpine dressuur heb ik voorgesteld om bij 3 juryleden de meest afwijkende jury te laten afvallen. Dus 180 182 en 186, dan valt 186 af. Bij 184, 184, 183, de laatse. Bij 5 of meer jury’s zouden de hoogste en de laagste kunnen afvallen; zeker bij 7 jury’s (zie schoonspringen zwemmen of sommige takken in de atletiek). Diverse nacalculaties van selectie- en kampioenschappen gaf toen al een andere uitslag aan. Het voordeel is bovendien, dat juryleden die altijd buiten de boot vallen, nader kunnen worden beoordeeld of dienen te vervallen. Een topjuryteam, die niet mag ingrijpen heeft ook geen zin en is in bovengenoemd systeem niet nodig.Is het nu nog geen tijd voor een minder gevoelig systeem ???
    Piet-Hein Steinmetz

  • ruiter

    Helemaal eens Steinmetz !

  • Bregje

    Gouden medaiile is zeker niet door de juiste persoon in ontvangst genomen!!! Maar zo klopt ook de plaats van C. Hester niet!! Ankie Edward en Adelinde hebben allen een onjuiste beoordeling gekregen!! Lang leven de JURYSPORT!! Toch belachelijk dat je voordeel kunt hebben omdat je uit het land komt dat de wedstrijd organiseerd!!

  • mj kochx

    Misschien moeten we de raad van Hans van Zetten (turnen) ter harte nemen en het FEI reglement een vertaalslag geven in duidelijke vereisten inclusief aftrek kwalificaties per onderdeel om ervoor te zorgen dat de jurering minder subjectief gaat worden.
    Het FEI reglement geeft in principe de perfecte uitvoering weer en op basis daarvan zou je moeten kunnen vaststellen wat de aftrek voor een bepaalde afwijking van de standaard zou moeten zijn.
    Daarnaast kan dan ook zoals bij het turnen een standaard waardering worden gegeven voor de verhoging van de moeilijkheidsgraad door bijv. dubbele ipv enkele pirouettes, bepaalde overgangen etc.
    Dan kun je voorkomen dat e.e.a. teveel een thuisvoordeel lijkt te krijgen.
    Het is jammer dat vooral deze laatste proef een controversieel einde kende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.