Ga naar hoofdinhoud

Succesvolle comeback voor Rath en Totilas met ruime 80% score

Matthias Alexander Rath en Totilas maakten vandaag op CDIO Hagen hun internationale rentree in de Grand Prix en met succes: de combinatie realiseerde een score van maar liefst 80,360%. Onder toeziend oog van trainer Sjef Janssen en eigenaar Paul Schockemöhle nam Rath snel de leiding in deze wedstrijd en niemand kon zijn puntenaantal overmeesteren, wat hem de eerste prijs opleverde.

Vandaag reed Rath voor het eerst weer officieel mee, en wel in de viersterren Grand Prix. De ruiter nam niet teveel risico’s en liet een beheerste, fijn gereden proef zien. Totilas bewees als altijd over een prachtige piaffe en passage te beschikken, maar het verschil hiertussen mag wel duidelijker gemarkeerd worden. Rath reed Totilas namelijk wat voorwaarts in de overgangen van de piaffe naar de passage en andersom. Dit gaf wel een vloeiend beeld. De uitgestrekte draf werd op safe gereden, maar de pirouettes werden schitterend gedraaid. De changementen om de twee passen werden voorwaarts gesprongen, terwijl deze om de pas nog niet helemaal vlekkeloos verliepen.

Duitsers oppermachtig

De Duitsers bezetten niet alleen het podium, maar zelfs de gehele top vijf. Anabel Balkenhol en Dablino FRH (v. De Niro) overschreden net als Rath ook de 75%-grens. Zij werden tweede met een score van 76,340%. Met deze prestatie bleven zij Fabienne Lütkemeier ruim voor. Met de De Niro-nakomeling D’Agostino FRH scoorde Lütkemeier namelijk 74,340%.

Sanneke Rothenberger en de De Niro-nakomeling Deveraux OLD eindigden met 74,020% op de vierde plaats. Jenny Lang en Loverboy 26 (v. Lorentin I) sloten de top vijf af met een percentage van 73,120%.

Diederik van Silfhout was de best geklasseerde Nederlander. De ruiter stuurde Vorst D (v. Hors la Loi II) naar een score van 70,600% en met deze prestatie werden zij tiende. Margo Timmermans en Catch Me (v. Dreamcatcher) noteerden 64,480% en eindigden op de 22-ste plaats.

Zaterdag wordt de viersterren kür verreden en zondag start onder andere Rath met Totilas in de Special. Rath hoopt dit weekend zijn startbewijs voor het EK te behalen. Deze wedstrijd is live te volgen. Klik hier voor de livestream.

Bekijk hier de uitslag.

Bron: Horses

10 reacties op “Succesvolle comeback voor Rath en Totilas met ruime 80% score

  • MJ Kochx

    Zo zonde dat de stang constant volledig doorgeslagen is … 80% is wel heel positief gepunt

  • Johannes van Oene

    Geachte Mevrouw Theodoresco zou u Totilas nog eenmaal willen selecteren voor het Duitse Team, zodat Hij toch nog die laatste Titel als Europees Kampioen kan behalen, een Titel die deze Hengst zeker verdiend heeft, in alle opzichten.
    Zodat Totilas na het Europees Kampioenschap behaald te hebben, kan rusten als een ware Kampioen.

  • Martina

    Wat een paard !!!!En dank zij Sjef Jansen durft Rath hem nu eindelijk te rijden ipv tegen te houden. Nu nog iets meer vrijheid t.o.v. het stang gebruik.

  • iones

    Hoeveelste comeback wordt dit nou, voor hoelang en hoeveel zullen er nog volgen?

  • Karel de Lange

    Bij een appuyement hoort het paard met zichtbaar scharende benen recht over een schuine lijn te gaan waarbij het paard te allen tijde parallel aan de hoefslag dient te gaan. In de uitgestrekte draf, de passage en de piaffe is hij linksachter zichtbaar onregelmatig. De laatste, hectische en onregelmatige passage is zelfs triest om te zien. De galopwissels waarbij de achterhand van links naar rechts wordt gebracht en waarbij de wissels op het voorbeen worden uitgevoerd, komen niet verder dan het Erp-niveau en horen in een GP niet thuis. Waarbij van de voorgeschreven neus voor de loodlijn en de nek als hoogste bij dit typische geforceerde rollkurpaard sowieso geen sprake is en dit ernstige manco in de klassiek dressuur is in alle uitvoeringen terug te zien.

  • H. Paerels

    Ik sluit me geheel aan bij Karel de Lange.
    Ziet de jury nu werkelijk niet dat dit paard zijn rug geheel wegdrukt, geen buikspier wordt aangespannen.
    In de uitgestrekte draf pakt het paard geen bodem, komt nauwelijks van de plek. Kan ook niet, want door de afwezigheid van correct ruggebruik “knakt” Totilas ahw in het midden. Gevolg is dat er geen enkele verandering is vanuit het achterbeen, dat geheel niet mee kán doen, alleen veel voorbeengezwaai aan de voorkant.
    De reden dat Rath voorzichtig rijdt heeft alles te maken met het feit dat ze dat onnatuurlijke voorbeengezwaai willen indammen. Het been komt wel omhoog maar grijpt niet naar voren. Er is geen verlenging van het frame mogelijk, omdat het paard in 2 stukken loopt.
    Maar goed, …. dit was bij Gal niet anders. Nu echter zie je dat dit paard Rollkur-moe wordt, de “rek is eruit” door het langdurig overstrekken van de rug, agv Sjef’s trainingsmethode.
    Want laten we nu eens eerlijk zijn, is dit de Happy Athleet die we willen zien???
    Het is dankzij de kwaliteiten van dit paard en zijn zeer werkwillige karakter, maar óndanks de ruiter en diens trainer, dat Totilas nog iets van show laat zien, al is het zeer mager.
    Ik denk dat geen jurylid het (nóg niet) in zijn/haar hoofd durft te halen om dit eerlijk te durven jureren. Maar wie zal uiteindelijk de eerste zijn …? Deze poppenkast heeft lang genoeg geduurd.

  • Laurie

    Ik sluit me ook geheel bij de twee voorgaande reacties aan. Totilas wordt niet naar de hand gereden, de beweging komt niet van achteruit. De motor zit in de voorhand en de achterhand komt erachteraan. Doordat hij niet naar de hand gereden wordt, moet Rath de stang wel erbij pakken, omdat hij anders geen reactie krijgt in de mond. Moet dit een voorbeeld zijn voor onze basisruiters? Iedereen denkt zo dat hij zijn paard maar in de krul moet trekken en er een beetje achteraan moet “stampen”. Een slechte zaak.

  • Ria

    Daar gaan we weer….het barst van de “kenners” in Nederland.

  • Laurie

    Waren er maar meer, dan werd er tenminste eerlijk paardgereden

  • J Geraats

    Vooropgesteld:
    Ik kan het niet beter!
    En op de tweede plaats blijf ik het knap vinden dat Matthias Alexander Rath onder deze druk kan rijden.

    Totilas laat hier wel weer zien wat voor een geweldig paard het is. Maar echt “happy” is Totilas niet.
    Matthias is erg grof en abrupt in zijn hulpen. Ik vind het hierdoor ook echt geen mooie proef om naar te kijken. Onbegrijpelijk vind ik dan ook de score.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.