Ga naar hoofdinhoud

Van Lieren denkt dat het met Totilas niet goed komt

Matthias Alexander Rath met Totilas. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
NOS-commentator en Grand Prix-dressuurruiter Laurens van Lieren heeft ernstige twijfels over de vraag of het ooit wel goed gaat komen met Totilas. Op NOS.nl zegt Van Lieren hierover het volgende.

Alweer een afzegging van Totilas, baart dat zorgen?
‘Ja, het zou mij zeker ongerust maken als ik de bondscoach was. Het is natuurlijk al de zoveelste keer. Niks is onmogelijk, maar je kan nu al wel stellen dat het een dramatisch verhaal wordt.’
Waar gaat het mis?
‘Ik heb vernomen dat ze allerlei operaties aan de gewrichten van Totilas hebben gedaan toen de eerste blessures zich voordeden. Dat verzwakt een paard. Ik ga altijd uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Maar daar hebben ze de tijd niet voor willen nemen. Als je dan gaat knoeien in zo’n lichaam, blijf je bezig. Je krijgt het een na het ander, omdat een paard steeds weer anders gaat bewegen om de zwakke plek te compenseren.’
Komt het ooit nog goed met Totilas?
‘Ik heb daar een hard hoofd in. Arjen Robben, die is nu ook weer geblesseerd, maar heeft het hiervoor ook een langere periode heel goed gedaan. Bij hem denk ik daarom: ach het zal wel weer goed komen. Bij Totilas heb ik daar veel minder vertrouwen in, want die heeft in tegenstelling tot Robben nog geen goede periode gekend sinds zijn overstap naar Duitsland.’
Totilas verhuisde in 2010 naar Duitsland. Sindsdien miste hij al de Olympische Spelen en het WK. Nu gaat hij dus ook Rio niet halen?
‘Dat is zijn laatste hoop om ooit nog op de Spelen te kunnen rijden. Totilas is volgend jaar in Rio ook al 15, daarna houdt het echt wel op. Daarom is het in-en-in-triest dat het zo loopt. Het is een gemis dat een paard van absolute wereldklasse al op zo’n jonge leeftijd door blessures niet meer in actie kan komen. Wat dat betreft lijkt hij meer op Marco van Basten.’
Het is bergafwaarts gegaan sinds Totilas niet meer door Edward Gal bereden wordt. Zou die combinatie dan niet weer in ere hersteld moeten worden?
‘Daar is het nu te laat voor, want Totilas zal niet van zijn blessures af zijn als hij terugkeert naar Gal. Het kwaad is al geschied.’

Bron: NOS.nl

 

25 reacties op “Van Lieren denkt dat het met Totilas niet goed komt

  • Nicole

    Dit paard is niet meer te redden want ze zullen nooit vinden wat er aan dit paard is gedaan voor hij werd verkocht tenzij…. de arts die dit heeft gedaan eens publiek gaat. Maar die verdient zijn geld hiermee dus zal wel nooit gebeuren.

  • Peter

    Op het juiste moment verkocht, geloof niet dat shokemolen Nog een keertje by gal afdraaid …

  • Safiera

    En al met al hebben we allemaal een mening maar het zal je zelf eens overkomen dat je paard geblesseerd raakt. Alexander heeft zichzelf wel degelijk laten zien op wedstrijden en hij kan het niet helpen dat Totilas geblesseerd is geraakt. Daar hebben we allemaal mee te maken en als iemand zegt dat dat niet zo is heeft ie boter op zijn hoofd. Een paard houden is 1 maar een paard heel houden is 2. Ik heb respect voor Alexander, alle hoofden kijken naar hem. Als hij het niet goed doet is hij een waardeloze ruiter, als hij het wel goed doet is dat ter ere van Totilas. Jammer.

  • sharon

    Rio 2016 is Totilas 16 jaar, dit jaar is hij al 15.
    never change a winning team.

  • Monnieponnie

    Los van het feit dat dit een gebed zonder einde wordt, ben ik het volledig met Safiera eens. Ik heb zelf een paard die al bijna drie jaar met blessures kampt, daar zeurt niemand over dat ik hem kapotgereden heb of niet de tijd genomen heb. Maar ja, dat is dan ook maar een “gewone” huis-tuin en keukenezel”….Nee ik doe er ook alles aan dat hij goed komt net zoals Rath en Schockemöhle. Als het allemaal ligt aan het gereden zijn, kan het net zo goed voor de Periode Schockemöhle/Rath gebeurt zijn. En nadat Totilas verhuist is, kwam het allemaal boven water.
    Begrijp me niet verkeerd. Ik wil helemaal niet zeggen dat iemand dit paard de vernieling ingeholpen heeft. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Paard worden ziek en krijgen blessures. Wat ik alleen maar wil zeggen is dat ik het jammer vind dat zo ongeveer heel paardennederland over die mensen heen valt en niemand waarschijnlijk weet wat er echt aan de hand is. De zin; ik heb vernomen dat…..laat mijn nekharen al recht overeind gaan staan, hoe vaak ik die hoor….. En als ik die elke keer serieus moest nehmen, kon ik wss geen minuut meer slapen.
    Bovendien moeten we het misschien eens hebben over de paarden op landelijk Niveau. Wat daar allemaal gebeurt, wordt je ook niet vrolijk van. Maar geen haan die erna kraait.

  • Dennis

    Ik heb vernomen dat ze allerlei operaties aan de gewrichten van Totilas hebben gedaan toen de eerste blessures zich voordeden. Toch niet iets erfelijks?

  • Renée

    Het is inderdaad in-en-in triest dat het zó heeft moeten gaan met dit unieke paard. Zo tragisch, voor alle betrokkenen. Maar de suggesties dat de Duitsers een kat in de zak hebben gekocht met allerlei verborgen gebreken lijkt me toch ver gezocht. De hengst is immers uit en te na veterinair onderzocht bij de aankoop. Het ging immers om miljoenen. Het ‘pech/mismanagement’ kwam daarna….

  • Karel de Lange

    TOTILAS ONDER HET MES.

    “Ik heb vernomen dat ze allerlei operaties aan de gewrichten van Totilas hebben gedaan toen de eerste blessures zich voordeden”: zegt Laurens van Lieren in het bijgaande artikel.

    Dat is heel wat anders dan dat hij een schiefeltje geraakt zou hebben zoals Janssen ons trachtte wijs te maken.

    Dr. Gerd Heuschmann heeft bij herhaling de ernstige fysieke schade die de paarden door deze forceermethode oplopen in woord en beeld naar buiten gebracht en toch blijft men er mee doorgaan. En niet al hij, er zijn inmiddels tal van wetenschappelijke rapporten verschenen waarin de fysieke schade overduidelijk is vastgesteld. Het is zelfs triest dat men in de paardenwereld zelf niet meer ziet hoe schadelijk deze methode voor het natuurlijk functioneren van het skeletmechaniek is en dat men wetenschappers nodig heeft om dit vast te stellen. Wanneer gaat de FEI haar verantwoordelijk nemen om een eind aan deze schadelijke praktijken te maken?

    Eigenlijk is het te gek voor woorden dat een toppaard in de kracht van zijn leven geopereerd moet worden omdat hij zo ernstig door mensen beschadigd is dat hij in een rolstoel belandt en de rest van zijn leven kreupel door mag brengen. Niet bepaald een Happy Athlete wat een GP-paard volgens de FEI zou moeten zijn.

    Des te langer een paard aan de schadelijke rollkur/LDR/hyperflexi methode wordt onderworpen, des te langer duren de blessures tot er uiteindelijk een kreupel en vernield paard overblijft.

  • EL

    He he fijn dat de heer de Lange weer heeft gereageerd, dat was lang geleden. Ook deze keer weer heeft hij ongefundeerd zijn mening geventileerd ondanks dat hij geen enkele kennis van zaken heeft. Er zullen maar heel weinig mensen zijn die weten wat er daadwerkelijk met Totilas aan de hand is en ik geloof niet dat de heer de Lange er daar 1 van is. Hoe wat waar en waardoor daar kunnen wij enkel maar naar gissen. Het heeft dus geen enkele zin om er uitspraken over te doen anders dan dat het heel erg vervelend is voor het paard dat hij steeds lichamelijke problemen heeft.

  • Theo van Bruggen

    De van Lierens zijn heel goed om met de beschuldigende vingers naar andere te wijzen. Ik kan me nog een artikel herinneren over Karin Offield en Hexagon’s Louisville. Schandalig om zonder enige “harde” kennis zulke dingen te poneren.

  • HippoStyle RS, Amersfoort

    Arm paard….

  • Sander

    Die Laurens van lieren die moet je helemaal niet serieus nemen, die onzin die hij altijd uitkraamt bij de NOS. Ik,snap niet hoe de nos bij deze jongen uitkomt om commentaar te leveren op de televisie…

  • v.Kuik

    Heel simpel ik heb altijd gezegd dat ie nooit meer de ring in komt, was gewoon al kapot voor hij ging zoals zovelen die zo jong al moeten presteren. Onlangs nog over ik meen Steffen Peters, stond een stukje hoe geweldig zijn nieuwe troef pas 7 jaar in de Grand Prix bijna 80% scoorde, kun je nagaan dan loopt ze al dat niveau !!!! Wanneer worden we met zijn allen eens wakker en denken eens niet altijd aan da verdomde rot geld !!!! Jammer van de goeie paarden

  • ria

    Eens met Saffiera. Ook vind ik dat laurens v Lieren dergelijke uitspraken niet kan maken. Geef commentaar op waar je voor bent aangenome, de proef van commentaar voorzien, maar ga niet je persoonlijke mening over wat je wel of niet hebt gehoord en publiek ventileren.KUN JE NIET MAKEN. En Sharon never change a winning team gaat in paardenland niet op men heeft geen interesse in een paard wat het niet meerdoet alleen degene die het juist wel heel goed doen is vraag naar.

  • martina

    Niemand kan een blessure voorkomen. Niemand rijdt bewust een goed paard naar de knoppen. Je weet niet wat er gebeurd is in Duitsland en ws. hebben ze alles geprobeerd om het weer goed te krijgen. Misschien moeten ze er eens mee stoppen om veel te jonge, talentvolle paarden al zo vroeg te laten presteren !! Jonge, nog onvolgroeide/uitgegroeide paarden die al getraind worden om te “presteren “, dat vraagt om problemen op latere leeftijd !! Weg met die dressuur proeven voor 3/4 jarige paarden !!Op zijn vroegst op 5 jarige leeftijd starten.

  • a brouwers

    wat totilas betreft ben ik het wel met je eens,DEZE GEDANE ZAKEN NEMEN ZO MAAR GEEN KEER.

    als NOS-commentaror, zou Laurens in zijn commentaar in het vervolg meer aandacht mogen schenken aan de sportpaarden zelf wat betreft afstamming e d
    vele oud paardesporters en fokkers hechten daar veel belang aan.
    mvg a brouwers

  • cammetje

    Dit klopt niet hoor, volgens Rath gaan ze volgende maand starten.

    Ik ben wel zeer geschokt door deze uitspraken van van Lieren, Totilas meerdere keren geöpereerd aan blessures? Hoe weet hij dit allemaal zo zeker. Dan kan Rath toch niet zeggen dat ze binnekort aan de start verschijnen?

  • saskia

    Totilas was volgens mij al niet meer te redden na zijn vertrek naar duitsland, je mag aannemen dat het paard tot in de treure is gekeurd voor zijn vertrek dus dat hij in ieder geval blessure vrij is aangekocht. Ik denk dat ze in Duitsland hun eigen pad gevolgd hebben qua training en management van Totilas en dat ze daar nu de prijs voor betalen! Totilas zal nooit meer floreren in de ring, een uniek paard uitgereden en dat voor die centen!

  • H. Paerels

    Inderdaad, op het juiste moment verkocht.
    De schade die de Rollkur-training aanricht, dát proces was al in volle gang.
    Het is niet voor niets dat er geen enkele Duitse ruiter te vinden was voor Totilas. Men wist:
    A. Dat het járen zou duren om dit paard te heropleiden. Die tijd kreeg men niet.
    B. Dat deze blessures eraan zaten te komen.
    De oorzaak ligt in Nederland.
    En wat Laurens van Lieren betreft, de NOS zou er verstandig aan doen om zich van hem te ontdoen.
    Hij doet aan stemmingmakerij, uit zich negatief over “anders-trainenden” en inhoudelijk ontbreekt gedegen onderbouwing van zijn uitlatingen.
    Maar goed, weet dat Nederlandse publiek thuis op de bank veel …..

  • Theo van Bruggen

    Zojuist een bericht van Laurens ontvangen waarin vervat dat hij dit allemaal niet zo gezegd heeft en alles uit de context gehaald is.

  • eddy crul

    Beste H Paerels, In uw reactie waarmede ik het trouwens grotendeels eens ben,kan ik de laatste zin niet afmaken.
    Daardoor kan ik de finesse van uw reactie niet helemaal begrijpen.Wat ik wel graag zou doen.Kan ik daar een woordje meer uitleg over krijgen? Als dit niet kan over dit forum, mijn e-mail adres [email protected]
    met dank en vr gr

  • H. Paerels

    Hallo Eddy,
    Die laatste zin slaat op de commentaren van Laurens van lieren tijdens grote kampioenschappen, die uitgezonden worden op de televisie door de NOS.
    De onzin die Laurens dan vaak uitkraamt staat haaks op datgene wat de FEI verlangt van een combinatie, of het nu gaat om een paard achter de loodlijn (en dus op de voorhand gaande!), over “geweldig” hoogbewegende vóórbenen (achterbenen doen er niet meer toe, krijgen ze er immers toch niet onder) of om wat hij zélf onder harmonie verstaat, hetgeen vaak het kippenvelgevoel van afgrijzen opwekt.
    Daarbij kijkt hij níet kritisch naar de Nederlanders, wordt recht gepraat, maar worden daarentegen goedgaande buitenlandse combinaties neergesabeld.
    Je vraagt je werkelijk af of hij wel begrijpt waar dressuur over gaat.
    Tel daarbij op dat Sjef, Wim Ernes en de KNHS bedacht hebben dat de dressuur de woonkamer in moet komen om de leek enthousiast te maken voor dressuur (er haken immers steeds meer mensen af!), dan kun je begrijpen dat het níet meer over dressuur gaat, maar louter over spektakel en circus om die leek te prikkelen te blijven kijken naar de, in zijn ogen, allemaal dezelfde proeven.
    Daar slaat dus mijn laatste zin op.

  • Karel de Lange

    @Theo Verbruggen. Op mijn Facebookpagina had Astrid Appels van Eurodressage al voorspeld dat dit stond te gebeuren.
    Laurens van Lieren heeft natuurlijk ongenadig van het Totilasteam en de rest van de gevestigde rollkurkliek op zijn kop gehad dat hij dit wereldkundigheid heeft gemaakt. En nu moet hij zich, nog meer als zijn paarden, in allerlei bochten wringen om duidelijk te maken dat de NOS-redactie zijn woorden volkomen heeft verdraaid.
    Helaas voor hem komt deze verklaring niet uit de koker van de gemiddelde NOS-journalist maar uit de mond van iemand die wat meer van paarden weet dan het achtuurjournaal.

  • Ilse Kielman

    Een diep triest bericht, jammer dat het allemaal om het geld draaide.

  • Martine

    Van Lierden heeft jammer genoeg gelijk, denk ik. Ze hadden Totilas gewoon bij eduard Gal moeten laten. Eeuwig zonde,zo’n talent verknoeid door, naar mijn mening, ongeduld en onbekwaamheid. Het is jammer genoeg niet de eerste keer en het zal jammer genoeg ook niet de laatste keer zijn. Ook voor toppaarden is de regel van toepassing-geduld is een schone zaak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.