Ga naar hoofdinhoud

Duitsland heeft ook Wereldkampioen in de achtertuin: Bundestitel voor Frederic Wandres

Fior (Fürstenball x Sandro Hit). Foto: Rick Helmink
De finale voor zesjarige dressuurpaarden op de Bundeschampionate in Warendorf was een grote Wiedergutmachung. De grootste pechvogel van de Wereldkampioenschappen in Ermelo, Frederic Wandres – die na de huldiging met Sir Skyfall OLD zijn bronzen medaille weer moest inleveren – zat in het zadel van de nieuwe Bundeskampioen bij de zesjarigen: Fior (v. Fürstenball). En ook de Spaanse Borja Carrascosa, die op de reservekampioen Forbes (v. Fidertanz) zat), had nog een appeltje te schillen met de Spaanse bond.

Fior liep ook in de finale van het Wereldkampioenschap voor zesjarige dressuurpaarden en werd daar met een 8,06 12e (en laatste). De Oldenburgs goedgekeurde hengst, die al eens in de PSI-veiling kwam en daar voor 350.000 euro werd ‘verkocht’ (hij staat nu nog steeds op naam van Kasselmann), was een van de twee paarden van Kasselmann-stalruiter Frederic Wandres, die de finale bij de zesjarigen haalde. Met zijn andere paard in de WK-finale, Sir Skyfall OLD, werd hij gehuldigd als de winnaar van brons, maar na de ereronde moest hij zijn medaille inleveren omdat er een rekenfout was gemaakt.

Goedmaker

Vandaag had de FN de kans om de pijn goed te maken. Hetzij niet op de rug van Sir Skyfall, maar van Fior. Een beeldschone hengst, die mooi in de aanleuning door de proef liep, met veel go en die zich niet van de wijs liet brengen. De door Paul Schockemöhle gefokte hengst kreeg een 9,5 voor de draf, een 8,5 voor de stap (daar werd hij in Ermelo op afgestraft met een 6,7), een 8,5 voor de galop, een 8,5 voor de dürchlässigkeit en een 9,5 voor de aanleg. Dat bracht hem op een totaal van 8,9. Het hoogste totaal.

Revanche

Ook voor de nummer 2 was het een soort van sportieve revanche op Ermelo. Borja Carrascosa kreeg het in aanloop van de Wereldkampioenschappen aan de stok met de Spaanse bond omdat zij hem niet wilden selecteren. De in Duitsland woonachtige Spanjaard had Forbes meermaals op internationale wedstrijden in jonge paardenproeven getoond, maar de Spaanse bond liet weten dat er alleen combinties voor Ermelo werden geselecteerd die in Spanje aan een bepaalde kwalificatiewedstrijd hadden deelgenomen.

Forbes (v. Fidertanz) met Borja Carrascosa – Foto: Rick Helmink

Via kleine finale

Daarom was Carrascosa er op op gebrand om hier goed te presteren. Forbes had weliswaar de kleine finale nodig om in de grote finale te geraken, maar hij liet op het moment supreme een proef zien uit het boekje. Vooral de harmonie tussen ruiter en paard viel positief op. Forbes is misschien geen spectaculair paard, maar hij doet wel alles wat Carrascosa van hem vraagt. Voor de dürchlässigkeit en de aanleg stonden er dan ook 9’s op het protocol. Totaal een 8,7.

Twee keer Kasselmann

Opvallend detail: zowel Frederic Wandres als Borja Carrascosa komen beide uit de leer van Hof Kasselmann. Carrascosa werkte bij Kasselmann tot hij met zijn partner Alexander Brenninkmeijer een eigen stal begon en Wandres is de huidige stalruiter van Kasselmann. En ook Forbes werd geveild op de PSI-veiling. Hij werd wel daadwerkelijk verkocht. Joanne Vaughan kocht hem in 2014 voor 320.000 euro.

Knap gereden

Ook de nummers 3 en 4, de merries Brianna (v. Bvlgari) en Flambeau (v. Fürstenball), hebben veel te danken aan de rijderij van respectievelijk Kira Wulferding en Anna-Kathrin Pohlmeier. Geen paarden waar je direct voor omdraait, maar wel paarden die goed door een proef kunnen lopen. En dat telt zwaar mee in Warendorf. Flambeau was overigens het enige paard dat vandaag een 10 kreeg: voor de geweldige stap.

Brianna (v. Bvlgari) met Kira Wuldering – Foto: Rick Helmink

Uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.