Duitsland 1 en 2 met Langehanenberg en Schneider Liveblog

Helen Langehanenberg en Damsey FRH. Foto: www.arnd.nl

Na de eerste helft van de Grand Prix op het EK Dressuur staat, zoals verwacht, Duitsland bovenaan in de landenwedstrijd. Helen Langehanenberg en Damsey (74,986) staan voorlopig bovenaan, nipt boven teamgenoot Dorothee Schneider en Sammy Davis Jr. (74,586%), de Deense Anna Zibrandtsen reed Arlando naar een voorlopige derde plaats met 72,957%. Nederland staat in de landenwedstrijd nog tweede achter Duitsland, maar wordt op de hielen gezeten door Denemarken. Morgen om 15:00 uur begint de laatste helft van de Grand Prix, die ook weer live op Horses te volgen is!

Sammy Davis tweede

Dorothee Schneider met Sammy Davis Jr. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De enorm bergop bewegende Sammy Davis Jr. van de Duitse Dorothee Schneider wil niet stilstaan bij het halthouden voor het achterwaarts gaan. De San Remo-zoon is met zijn elf jaar nog onervaren, wat in de piaffe nog te zien is. Ook Schneiders toppaard, Showtime, kon door een blessure niet mee naar het EK. Op wat kleine haperingen na zet de amazone met veel handigheid een super Grand Prix neer. Met 74,586% waarschijnlijk wel het streepresultaat voor Duitsland, hoewel ze er voorlopig tweede mee staat achter Langehanenberg.

Kampioenschapsdebuut Zibrandtsen

Nadat haar meer ervaren teamgenoot Agnete Kirk Thinggaard met Jojo Az wat fouten maakte, lag de druk ook hoog voor Anna Zibrandtsen en Arlando, maar ze houdt het hoofd koel. Het beeld is ijverig, vriendelijk en aangenaam, maar toch kan Zibrandtsen een foutje in de tweeërs niet voorkomen, en in een pittige oefening als de galop zig-zag komt haar onervarenheid nog wat om de hoek kijken. Fijne piaffe-passagetour met vloeiende overgangen en nette pirouettes. 72,957%.

Anna Zibrandtsen met Arlando. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Druk op Faurie

De druk ligt hoog voor het hele Britse team, aangezien hun teamlid Gareth Hughes is uitgevallen doordat zijn Don Carissimo niet door de vet-check kwam. Emile Faurie moest ook op het laatst nog zijn paard wisselen, omdat zijn eerste keuze Weekend Fun geblesseerd raakte. Met zijn reservepaard Lollipop maakt de voor Hof Kasselman werkende Emile Faurie geen fouten. De kleine ruin danst door zijn piaffe-passagetour en sleept zo 72,286% binnen, nét achter Van Silfhout. Ook de Zweedse Tinne Vilhelmson Silfvén kon niet op haar toppaard rekenen: ook Don Auriello is geblesseerd, waardoor ze voor het EK is aangewezen op Paridon Magi (v. Don Primero). Hij loopt een goede piaffe-passagetour, maar heeft wat moeite met de buiging rechts. Vilhelmson loodst op haar ervaring Paridon Magi foutloos door de proef: 72,857%, voorlopig tweede. Dina Ellermann, de amazone uit Estland, heeft met Landy’s Akvarel (v. Landcruiser) hier en daar wat spanning en scoort 64,943%.

Progressie bij Van Silfhout

Diederik van Silfhout en Four Seasons in Gothenburg. Foto: www.arnd.nl

Diederik van Silfhout en Four Seasons (v. Fürst Piccolo) laten in de draftour, piaffe (hoewel de tweede wat voorwaarts was) en passage weer veel progressie zien (gemiddeld rond de 73%), maar in de wat gespannen stap zakt de score naar beneden. Met een nette galoptour haalt Diederik weer veel op en hij maakt geen fouten met zijn nog onervaren paard: 72,529%.

Na de pauze

Na de pauze rijdt de Poolse Katarzyna Milczarek met de charmante Dzeko (v. Dimaggio) als eerste binnen. De vosruin, die ook wordt uitgebracht in de U25 door Tomasz Jasinski, heeft vandaag wat moeite met de piaffe: 66,314%. Oksana Gusarova en Enrico (v. Ehrentusch) uit Oekraïne krijgen wisselfouten en ook hier zorgt de piaffe voor problemen: 63,329%. De Spaanse Jordi Domingo Coll zit wat beweeglijk op zijn Mango Statesman (v. Sandro Hit), maar rijdt geen onverdienstelijke proef: 68,571%. De 18-jarige Elmegardens Marquis van Joanne Vaughan voelt zich niet op zijn gemak in het stadion: hij draait tot drie keer toe om en wordt uiteindelijk uitgebeld door de jury.

Charlotte Lenherr en Darko of de Niro ZS CH worden door hoofdjury Evi Eisenhardt uitgesloten. Foto: www.arnd.nl

De Russische Stanislav Cherednichenko en de voorheen door Marina Aframeeva uitgebrachte Vosk (v. Vodoley) krijgen flinke communicatiestoringen: 62,614%. De proef van de Portugees Boaventura Freire en Sai Baba Plus (v. Sir Donnerhall) is netjes, maar mist wat energie: 67,229%. Darko of de Niro ZS CH van de Zwitserse Charlotte Lenherr heeft wat bloed in de mond en wordt uitgebeld. De ijverige DSP Rodriguez van Astrid Neumayer loopt fris door de proef, maar komt soms wat achter de loodlijn: 67,086%.

Bordeaux struikelt over piaffe

Helen Langehanenberg en Damsey FRH. Foto: www.arnd.nl

De Wit-Russische Ala Nikanorava en Vatikan (v. Kobrin) gaan de hele proef meer bergaf in het silhouet dan bergop: 60,329%. KWPN-hengst Bordeaux komt als volgende in de baan met Isabel Freese voor Noorwegen. De draftour van de proef is indrukwekkend, in de piaffe komen echter de problemen. De hengst raakt gespannen en piaffeert erg ‘gestrekt’ van opzij gezien, hij komt niet onder de massa en bouwt veel spanning op, die hij helaas ook meeneemt naar het galopgedeelte: 66,029%. Anikó Losonczy rijdt voor Hongarije met haar paard Mystery (v. Margue H) geen piaffes, maar meer piaffepirouettes. Het paard blijft wat te veel achter de loodlijn: 64,671%. De Finse Terhi Stegars en Thai Pee (v. Farewell II) krijgt fouten in haar series en de hele proef oogt wat strak: 64,157%. Voor Frankrijk kan ook Ludovic Henry met After You (v. Abanos) niet echt scoren: de ruin heeft in draf wat moeite met de takt in de appuyementen en krijgt fouten in zijn wisselseries: 66,386%.

Langehanenberg neemt leiding over

Helen Langehanenberg had met Damsey FRH (v. Dressage Royal) de sokken erin: iets gehaast, maar zonder grote fouten brengt ze hem naar het einde van de proef. De passage veert fijn, de stap is enorm. De overgangen uit de piaffe kunnen nog vloeiender. Een proef zoals je van een ervaren amazone als Langehanenberg mag verwachten. Ze neemt de leiding over met 74,986%.

Een korte video van de proef + een reactie van Helen Langehanenberg:

Zweden en Denemarken nog onder NL

Het Deense team komt sterk aan start in Gothenburg. Als eerste rijdt Agnete Kirk Thinggaard binnen. Niet met haar geblesseerd geraakte EK-hoop Orthilia (v. Gribaldi), maar met haar ‘tweede’ paard Jojo Az (v. Ginus). Tot aan de dubbel tellende galop zig-zag verliep de proef prachtig en lag de score op zo’n 73%, maar bij de inzet van het eerste appuyement stak Jojo ineens zijn neus de lucht in (gemiddeld een 3,4). Daarna lijken ze uit hun concentratie en zijn ook de pirouettes niet meer mooi gezet. 70,629%. “Ik weet niet wat er gebeurde in de zag-zag, dit heeft hij nog nooit gedaan. Ik ben dus wel een beetje teleurgesteld” reageerde ze later.

Rose Mathisen en de KWPN-hengst Zuidenwind (v. OO Seven) gaan als eerste van start voor het op medaillekansen geschatte Zweedse team. De hengst is in bloedvorm en begint prachtig aan de proef, maar lijkt net wat te heet. Vooral in de gespannen staptour verliest de combinatie veel punten en ook de tweede piaffe-passagetour was te onrustig. Ze duiken onder de score van Patrick van der Meer: 69,914%. “Zuidenwind wilde een beetje teveel, het ging niet zoals gehoopt” vertelt Mathisen.

71,10% voor Van der Meer en Zippo

Patrick van der Meer en Zippo in Gothenburg. Foto: www.arnd.nl

Zelfs al was hij geen reserve, Patrick van der Meer stond zoals altijd klaar voor het Nederlandse team en reisde op het laatste moment nog met Zippo (v. Rousseau) af naar Gothenburg. Zippo begint keurig aan zijn proef, maar verliest in de tweede piaffe het ritme, net als in de overgang eruit, en schudt met zijn hoofd in de tweeërs. Mooie eners, een super tweede pirouette en een goede laatste lijn brengt de eerste Nederlandse starter op een keurige 71,114%, met bij álle juryleden ruim boven de 70%.

Aansprekende schimmels

De Russische Tatiana Miloserdova zit erg onrustig te paard en komt slingerend binnen, maar haar paard Awakening (v. Sandreo) doet braaf zijn werk en springt mooie series: 66,886%. Bariloche (v. Rouxinol) werd bij de eerste vet-check nog naar de holding-box verwezen, maar komt nu fris en fruitig aan start met zijn Portugese ruiter Vasco Mira Godinho. De Lusitano geeft een aangenaam, swingend beeld en blijft mooi stil bovenin in de aanleuning. Wel verliest hij soms het ritme in de piaffe-passagetour en is de draf nogal passage-achtig: 66,571%. Anna-Mengia Aerne en haar imposante schimmel Raffaelo v. Bene (v. Royal Diamond) laten een fijne, harmonieuze proef zien met een vriendelijke verbinding. Het paard veert fijn in de passage en loopt nette piaffes. De zijgangen zijn wel wat weinig gebogen: 68,671%. De Oostenrijker Christian Schumach rijdt met Auheim’s Picardo (v. Prince Thatch) een nette, maar wat saaie proef. Het geheel mist wat energie en tendens bergop: 67,014%.

Matige aftrap

De Wit-Russische Katsiaryna Yafremava zorgt niet voor een spetterende start van dit EK: De 51-jarige amazone stuurt haar Latino (v. Caretino K) met veel takt-, aanleuning- en wisselfouten naar 57,857%. De Finse Niina Nilosaari gaat met Kom Ragdoll (v. Playboy) als tweede het enorme, matig gevulde Ullevi-stadion binnen. Kom Ragdoll wil het piaffe-ritme alle keren maar niet te pakken krijgen en krijgt ook nog een grote fout in de tweeërs: 64,343%. Hoewel zeker niet foutloos zorgt de Franse Marie Emilie Bretenoux met Quartz of Jazz (v. Lawrence) voor het meest aansprekende beeld tot nu toe: een ijverig paard dat mooi op lengte en met een vriendelijke verbinding loopt, 64,771%. De Spanjaard Cristobal Belmonte Roldán maakt zijn EK-debuut met Diavolo II de Laubry (v. Alibi de Laubry), nadat Beatriz Ferrer-Salat moest afzeggen. Zijn hengst zou de hele proef meer ruggebruik mogen hebben: 65,443%.

Uitleg Individuele + landenwedstrijd

De uitslag van de landenwedstrijd wordt bepaald over de uitslagen van de Grand Prix. Van ieder land tellen de beste drie resultaten mee, het land met gemiddeld de hoogste score wint de landenwedstrijd. Dat betekent dat woensdagavond de uitslag hiervan bekend is! Vrijdag, in de Grand Prix Spécial, worden de eerste individuele medailles verdeeld. De beste dertig combinaties uit de Grand Prix mogen de Spécial rijden. Daarvan mogen de beste 15 door naar de Grand Prix van zaterdag, met een maximum van drie combinaties per land.

Starttijden Nederlanders

Patrick van der Meer – Zippo: 16:09
Diederik van Silfhout – Four Seasons: 20:03
Madeleine Witte-Vrees – Cennin: 17:03 (woensdag)
Edward Gal – Glock’s Voice: 20:54 (woensdag)

Klik hier voor de live resultaten

Klik hier voor de startlijst

Klik hier voor de livestream van FEI TV (betaald).

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.