Embryoveiling past in visie Sharjah Equestrian & Racing Club

Een bekende in Sharjah: Old Chap Tame onder Abdulrahman ALRAJHI (KSA). Foto Wendy Scholten

De Sharjah Equestrian & Racing Club is morgen het toneel van de allereerste Flanders Embryo Auction. Een bijzondere plek om embryo’s te laten veilen, maar wel geheel passend in het beleid van Sultan Mohamed Khalifa Alyahyaee die hier de scepter zwaait. De accommodatie ging in 1984 van start en was daarmee de eerste rijschool in de Emiraten.

“Dat was in een tijd dat er nog maar een paar springruiters waren, waarvan ik er één was. We begonnen met renpaarden, daarna de rijschool, gevolgd door de springsport en vervolgens de Arabische paarden. We waren overal de eerste in. Sinds de bouw van de indoorhal in 2004 groeiden we enorm. Van eind mei tot oktober stoppen alle sporters in de Emiraten omdat het hier te warm is, maar wij kunnen nu gewoon doorgaan in de airconditioning. Ook zomers wordt hier twee keer per week een groot concours georganiseerd.”

Faciliteiten
De hippische sport nam de laatste jaren in de Arabische Emiraten een gigantische toevlucht, mede dankzij de Sharjah Equestrian & Racing Club. Naast een schitterende buiten- en binnenpiste met professionele zandbodems, is er een graspiste waarop gesprongen kan worden en zijn er meer dan duizend stallen met airconditioning. Er is een kliniek aanwezig, een zwembad voor paarden en een bibliotheek vol paardenlectuur. Er zijn zeven ruitersportzaken, quarantainestallen voor in- en export van paarden, er is een fokkerijafdeling voor Arabisch volbloeden, er worden talrijke shows georganiseerd en renpaarden getraind en gestart.

Sharjah Equestrian & Racing Club

Bekende paarden
Kortom, een walhallah voor de paardenliefhebbers en dat zijn de Arabieren. “Wij houden van paarden. Het zal wel in onze traditie zitten”, lacht de sympathieke Sultan Mohamed Khalifa Alyahyaee. Ondertussen springen bekende toppers voorbij zoals Old Chap Tame (v. Carthago Z), die in 2015 voor vele miljoenen door Jan Tops naar Saoudi-Arabië werd verkocht. Tegenwoordig rijdt met Abdulrahman Alrajhi ermee.

 

 

Extreem duur
In de Arabische Emiraten weten ze uit ervaring wat een goed Grand Prix-paard kost en er is al veel geïnvesteerd, maar de behoefte aan jonge paarden wordt steeds groter. “De echt heel goede paarden zijn niet te koop en als ze dat wel zijn, zijn ze extreem duur. De ruiters willen steeds vaker jonge paarden die ze zelf kunnen opleiden. Wat dat betreft sluit de embryoveiling daar goed op aan. Ze moeten wel opgroeien in Europa omdat ze hier te weinig groeien door gebrek aan gras en vitamines, maar daarna kunnen ze hier uitstekend opgeleid worden. De veiling is nieuw voor iedereen, maar ik heb er een goed gevoel over en ik hoop dat het een geslaagde veiling wordt.”

Sultan Mohamed Khalifa Alyahyaee, hier met Luk Van Puijmbroeck, Gerald Lenaerts en Marc Dezutter namens de Flanders Embryo Auction.

Overwinteren
De internationale springwedstrijd is voor de donderdag ten einde. Ruiters als Jörg Naeve, Tina Lund en Marion Hughes kwamen voorbij in de door Frank Rothenberger gebouwde parcoursen. Een aantal ruiters kunnen leven van het prijzengeld, zegt de sultan. “Als we alleen maar een nationale wedstrijd uitschrijven, keren we al 30.000 tot 40.000 euro uit. We hebben hier negen internationale shows, in Sharjah, Abu Dhabi, Dubai en Al Ain, in een periode dat het bij jullie onzettend koud is. Dan is er toch niets mooier om met de paarden hierheen te komen?”

Bron: Horses.nl / De Paardenkrant – Wendy Scholten – overname niet toegestaan

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.