Ga naar hoofdinhoud

Extreme punten voor Ferrari, maar Don Martillo gaat alle paarden voorbij met 9,76

Don Martillo met Ann-Christin Wienkamp Foto: Jessica Pijlman / www.madebyjessy.com
Met een 9,42 voor Ferrari OLD (v. Foundation) onder Andreas Helgstrand leek het er vanmorgen op dat dit miljoenenpaard onbedreigd naar de zege zou gaan in de kwalificatieproef voor vijfjarigen. Maar toen moest het tweede Helgstrand-paard, Casablanca (v. Conen) met Simone Pearce nog komen. Die kwam met een 9,16 al dicht in de buurt. Direct daarna kwam regerend Bundeskampioen en tweevoudig winnaar van de Duitse sporttesten, Don Martillo in de baan met Ann-Christin Wienkamp. Na een proef die duidelijk beter was dan die van de Helgstrand-paarden, kon de jury niet anders dan enorm de lucht in met de punten. Het werden 10'en voor de stap en de draf en een totaal van 9,76. 

De jury begon vanmorgen al direct met flinke punten voor Quizmaster (v. Quasar de Charry) in het eerste deel van de kwalificatieproef in het Wereldkampioenschap voor vijfjarige dressuurpaarden. Tegen het einde moest de Hannoveraanse inzending Don Martillo nog komen en toen kon de jury niet meer onder extreme punten uit. Het werd een 10 voor de extreem ruime stap, een 10 voor de draf (waarin Don Martillo minder de bergop ging dan Casablanca), een 9,2 voor de galop (waarin Don Martillo iets meer gewicht zou kunnen opnemen), een terechte 9,8 voor de submission (geen enkel paard liep met zo’n lichte en fijne aanleuning door de proef) en een 9,8 voor de aanleg.

Extreme punten voor Ferrari

Een 9,42 gemiddeld. Dat vonden de juryleden de kwalificatieproef van Ferrari OLD (v. Foundation) onder Andreas Helgstrand waard. Deze op de PSI-veiling in 2016 voor 1,5 miljoen euro verkochte hengst zweeft (enigszins traag) door de baan. Je moet er van houden. Dat deed de jury. Zij zagen deze draf als nagenoeg perfect: een 9,8 kreeg de door Paul Schockemöhle gefokte Foundation-zoon.

In de etalage

Ferrari OLD werd in 2016 voor 1,5 miljoen euro aangeschaft door de Franse bankier Patrice Mourruau, die in Luxemburg de stal Grand Ducal Dressage runt. Hij verhuisde Ferrari dit voorjaar naar Denemarken om de bruine in de etalage te zetten bij Andreas Helgstrand, die overigens op de lijsten in Ermelo als eigenaar staat vermeld. Net zoals de winnaar van WK-zilver bij de vijfjarigen overigens, Quel Filou, die ondertussen al is verkocht aan Anna Zibrandtsen.

Advertentie onnodig

Een advertentie hoeft Helgstrand niet meer te zetten met de volgende punten van de Grand Prix-juryleden in Ermelo (de Franse Isabel Judet, de Nederlander Eddy de Wolff van Westterrode, de Brit Andrew Gardner en de Duitser Dietrich Plewa): een 8,5 voor de stap, een 9,8 voor de (trage en soms wat passage-achtige) draf, een 9,6 voor de galop (waarin Ferrari eigenlijk meer tot dragen zou moeten komen), een 9,5 voor de submission (ondanks af en toe kantelen van het hoofd) en een 9,7 voor de aanleg als dressuurpaard. Dit is volgens de jury een top Grand Prix-paard in wording, passage kan-ie straks vast en zeker!

Ferrari OLD met Andreas Helgstrand Foto: Jessica Pijlman / www.madebyjessy.com

Meer succes voor Helgstrand met Casablanca

Helgstrand had nog meer succes met de merrie Casablanca (een dochter van de geruinde Conen v. Chequille Z uit een moeder van Fidertanz x Weltmeyer), die werd voorgesteld door de Australische Simone Pierce. Een onzettend sterk en fris door de baan gaande bruine, die voor haar bergopwaartse draf een 10 kreeg. Verder 8 voor de stap, een 9,5 voor de galop, een 8,8 voor de submission en een 9,5 voor de aanleg.

Casablanca kreeg eerder in Duitsland in haar merrietest een 10 van de gastruiter en wordt ook ingezet in de fokkerij. In 2016 werden er drie embryo’s van de KWPN-hengst Grand Galaxy Win T gespoeld bij de merrie, die nu (als alles goed is gegaan) geboren zijn.

Mourruau scoort ook met Quizmaster

Ook Mourruau had meer succes. De eerste starter Quizmaster (Quasar de Charry x Velten Third), in 2015 voor 180.000 euro aangeschaft door Patrice Mourreau op de Hannoveraanse eliteveiling, kreeg met Sacha Schulz direct hoge punten. De ruin, die wat kracht tekort komt maar dat goed maakt met een overdaad aan souplesse, kwam gemiddeld uit op een 8,6. Als driejarige won de Quasar de Charry-zoon het Bundeschampionat voor driejarige merries en ruinen (toen onder Jessica-Lynn Andersson), vorig jaar pakte hij bij de vierjarigen brons (ook onder Sacha Schulz).

Henkie met 8,52 beste Nederlandse paard

In het eerste deel van de kwalificatie was Henkie (v. Alexandro P) met Adelinde Cornelissen het beste Nederlandse paard. De hengst, winnaar van de Nederlandse voorselecties, kwam uit op een 8,52. Hij kreeg een 8,5 voor de draf, een 9 voor de galop, een 8,2 voor de submission en een 8,7 voor de aanleg. Met een 8,2 voor de stap werd de bruine hengst van Jaap van den Berg, Aris van Manen en Joop van Uytert niet overgewaardeerd. Haute Couture (v. Connaisseur) scoorde onder Dinja van Liere gemiddeld een 8,4, Hero (v. Apache) had onder Emmelie Scholtens last van spanning (7,96) en Hollywood (v. Fürst Romancier) kwam uit op een 7,74 onder Marije van Kersbergen.

Adelinde Cornelissen en Henkie Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Uitslag

Morgen tweede deel kwalificatie

Morgen wordt het tweede deel van de kwalificatie verreden in Ermelo. De beste 12 paarden mogen direct vanuit de kwalificatie door naar de finale. Via de kleine finale kunnen daar nog drie paarden bij komen.

In het tweede deel van de kwalificatieproef komen voor Nederland de volgende combinaties aan de start:

Vijfjarigen groep 2
Vrijdag 4 augustus – 9.30 uur – hoofdring
Habibi DVB (v. Don Schufro) – Mara de Vries – 11.51 uur
Hannelinde GLN (v. Dream Boy) – Ainhoa Prado (ESP) – 12.09 uur

Klik hier voor de startlijst

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.