Ga naar hoofdinhoud

FEI spreekt ruiters vrij na positieve dopingtest door herfsttijloos

Twee ruiters die positief getest werden op het gebruik van de verboden stof Demecolcine hebben hun onschuld kunnen bewijzen tegenover de FEI. Demecolcine kan in het bloed gevonden worden als een paard de herfsttijloos (Colchicum Autumnale) eet. De verdachte ruiters hebben bewijs geleverd dat de herfsttijloos in het hooi van hun paarden zat er dat er geen opzet in het spel was.

Het paard Inception 2 van Duitser Felix Etzel werd positief getest op Demecolcine in mei 2017 op het CCI1* van Wiener Neustadt. Ook Finest Quality V&K, het paard van de Libanees Emile Karim Fares, werd in mei 2017 positief bevonden op de stof op het CSI3* concours van Eindhoven.

Geen verboden stof meer

Demecolcine stond eerst als verboden stof op de dopinglijst van de FEI, maar is vanaf 1 januari 2018 heringedeeld als gespecificeerde stof. Hier wordt mee bedoeld dat het gaat om een stof die met grotere waarschijnlijkheid gevonden kan worden in besmet voedsel, waardoor schorsing van de ruiter geen automatisch gevolg meer is.

Geen verdere sancties

Beide ruiters hebben tegenover de FEI kunnen bewijzen dat hun paarden positief getest werden door het eten van besmet hooi en dat dit niet door opzet of nalatigheid komt. De FEI heeft besloten dat er geen verdere sancties opgelegd worden aan de ruiters, behalve uitsluiting van de betreffende wedstrijden.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/FEI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.