Ga naar hoofdinhoud

Fenomenale overwinning Arrogate in Dubai World Cup

Arrogate wint Dubai World Cup Foto: Dubai Racing
Arrogate maakte alle hoop waar en won fenomenaal dé apotheose van het Dubai World Cup Carnival: de met $ 10.000.000 gedoteerde Dubai World Cup over 2000 meter op zand. Door deze overwinning schreef de vierjarige $ 6.000.000 op zijn conto bij en was daarmee gelijk het meest verdienende renpaard ter wereld.

Internationaal deelnemersveld

Maar liefst veertien deelnemers uit de USA, Japan, Engeland, Chili en Ierland streden om de felbegeerde Dubai World Cup. Torenhoge favoriet was de vierjarige Arrogate, ‘s werelds beste renpaard en de beste van de maar liefst negen deelnemers uit de USA.

Een paard van een andere planeet

Na het missen van de start ontketende Arrogate een van de meest spectaculaire optredens in de 22-jarige geschiedenis van de Dubai World Cup. Hij lag tot 800 meter voor de finish als een na laatste op ruim zes lengten achter het veld. De trainer en de 80.000 bezoekers slaakten diepe zuchten van teleurstelling die over de hele renbaan te horen waren en die zelfs het geluid van de race commentator overstemden. Arrogate had echter andere plannen. Bij het uitkomen van de laatste bocht met nog zo’n 700 meter te gaan trok jockey Mike Smith het paard naar de buitenkant en begon aan zijn spectaculaire opmars. Het leek wel of de rest van het veld stilstond toen Arrogate met enorme galopsprongen voorbij stoof en in de laatste drie honderd meter de leiding nam en nog makkelijk won ook.

Derde Dubai World Cup overwinning voor Bob Baffert

“Het gaat om te laten zien hoe groot dit paard is. Hij deed dat met al klasse. Hij is de beste die ik ooit in mijn leven heb gezien”, zei een zeer emotionele trainer Bob Baffert, die alle hoop opgaf toen Arrogate de start miste.
Baffert prees jockey Mike Smith voor het feit dat hij het paard gedurende de koers rustig in balans kreeg en zich niet gek liet maken. Smith, die een Saoedische vlag omhing toen hij de winnaarsring in reed, werd uitzinnig begroet door eigenaar Prins Khalid Abdullah (Juddmonte Farms).

Deze rit slaat alles

Smith: “Ik zei tegen de jongen in de startbox dat hij Arrogate’s hoofd recht moest houden en met zijn neus tegen de deurtjes. Kennelijk begreep die starthulp mij niet want hij deed het tegenovergestelde waardoor wij de start misten. Onze gevaarlijkste tegenstander was Gun Runner die op 500 meter voor de finish ver voor op ons op kop lag. Ik had er op een gegeven ogenblik genoeg van en voelde dat Arrogate meer wilde en kon laten zien. ik heb hem laten gaan en hij reageerde onmiddellijk. Ik was blij dat de race voorbij was. Bob (Baffert) had een hartaanval laatste keer dat hij hier was (in Dubai in 2012) en ik stond op het punt er een te krijgen. Ik heb veel grote paarden mogen rijden en dacht dat mijn rit op Zenyatta de mooiste uit mijn carrière was maar deze op Arrogate slaat alles.”

Vakantie

Baffert vervolgt: “Arrogate heeft ons zoveel gegeven dat het niet meer dan fair is om hem een tijd rust en vakantie te gunnen. Prins Khalid Abdullah wil graag in november Arrogate in de Breeder’s Cup inschrijven en dat wordt dan vanaf nu het trainingsschema. Arrogate is het beste paard sinds Secretariat!”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.